Gezocht: Nederlandstalige handleiding Final Cut Studio

Final Cut Studio - Klik voor grotere versie

Deze keer een oproep in de categorie “long shot“. Ik kreeg via de mail een vraag naar aanleiding van de oudste documenten die ik online heb staan: een serie handleidingen uit 1998/1999 met daarbij o.a. een handleiding met betrekking tot Adobe Premiere.
De vraag was of ik ook zo’n Nederlandstalige handleiding kende voor Final Cut Pro / Final Cut Studio.
Daar voor blijken namelijk wel een heleboel handleidingen en boeken te zijn, maar die zijn allemaal in het Engels.
Voor Final Cut Studio 2 HD en Express HD blijkt er een handleiding van de hand van Ulco Schuurmans te zijn, die had de vraagsteller ook aangeschaft, het ging nu met name ook om de meer geavanceerde functionaliteiten zoals bijvoorbeeld het maken van menu’s bij Blu-ray schijven etc.

Ik heb voorgesteld om de vraag hier ook te posten in de hoop dat er onderwijsinstellingen in Nederland zijn die ook zulke handleidingen voor intern gebruik gemaakt hebben zoals ik dat indertijd voor Adobe Premiere gedaan heb (maar dan voor die geavanceerdere zaken). Of anders zijn er wellicht trainingen op dit gebied waar iemand ervaring mee heeft?
Het zal toch niet zo zijn dat het leren werken met de geavanceerde features van deze software beperkt blijft tot mensen die het Engels voldoende beheersen om een handleiding in het Engels te lezen?

Laat het weten in de reacties of anders via een mail aan mij ([email protected]) als het iets is wat je liever niet voor iedereen zichtbaar plaatst.
In ieder geval al bedankt voor het meedenken!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pierre
11 jaren geleden

Bert Frissen verwees via Twitter naar deze handleiding bij de KULeuven (pdf!).

Hoewel het begin specifiek lijkt voor de montagecellen daar lijken mij de verschillende instructies generiek genoeg om ook voor anderen handig te zijn. Het gaat sowieso zeker zo ver als de Premiere Pro handleiding.