Nog steeds verrassend: openEyA 2.0

vga2usb - Klik voor grotere versie

Afgelopen april schreef ik het volgende naar aanleiding van versie 0.2.8 van openEyA, een open source tool om presentaties op te nemen:

“Het verrassend in de titel van deze post slaat op de wijze waarop deze oplossing het bord of de presentatie van de spreker opneemt. Waar andere systemen uitgaan van het capturen van het VGA-signaal van het systeem van de spreker, wordt er hier gekozen voor een iets andere aanpak.”

(bron)

Inmiddels zijn ze al bij versie 2.0 aangekomen en deze versie introduceert de mogelijkheid om gebruik te maken van een VGA2USB adapter. Daarmee kun je rechtstreeks het beeld dat van de laptop van de spreker (ook) richting de beamer gaat capturen. Dan heb je dus voor het beeld zelf geen digitale fotocamera meer nodig.

Hoewel het natuurlijk helemaal aan de ontwikkelaar is om te bepalen welke functionaliteit in het systeem terecht komt, vind ik de keuze een beetje vreemd. Natuurlijk al die andere sytemen tappen ook rechtstreeks het VGA-signaal af. En natuurlijk wordt de beeldkwaliteit van de capture beter daardoor.

Maar zo’n kastje kost ruim 234 euro excl. BTW en verzendkosten en het mooie van openEyA was nou toch juist dat het allemaal heeft goedkoop kon.
Daar komt bij dat je, in tegenstelling tot het laten maken van foto’s, hier niets mee kunt als de spreker niet gebruikt maakt van een computer.

Van de andere kant is het natuurlijk ook gewoon zo dat je niet persé gebruik hoeft te maken van de nieuwe functionaliteit. Je kunt ook nog op de oude manier foto’s laten maken.

Ik verwacht niet dat ik binnenkort wél tijd ga maken/hebben om dit systeem zelf te installeren. Maar het is leuk om te zien dat het nog heel actief doorontwikkeld wordt. En de software is nog steeds gratis.