Nog steeds verrassend: openEyA 2.0

 Gepubliceerd door om 23:23  Weblectures
dec 182009
 
vga2usb - Klik voor grotere versie

Afgelopen april schreef ik het volgende naar aanleiding van versie 0.2.8 van openEyA, een open source tool om presentaties op te nemen:

“Het verrassend in de titel van deze post slaat op de wijze waarop deze oplossing het bord of de presentatie van de spreker opneemt. Waar andere systemen uitgaan van het capturen van het VGA-signaal van het systeem van de spreker, wordt er hier gekozen voor een iets andere aanpak.”

(bron)

Inmiddels zijn ze al bij versie 2.0 aangekomen en deze versie introduceert de mogelijkheid om gebruik te maken van een VGA2USB adapter. Daarmee kun je rechtstreeks het beeld dat van de laptop van de spreker (ook) richting de beamer gaat capturen. Dan heb je dus voor het beeld zelf geen digitale fotocamera meer nodig.

Hoewel het natuurlijk helemaal aan de ontwikkelaar is om te bepalen welke functionaliteit in het systeem terecht komt, vind ik de keuze een beetje vreemd. Natuurlijk al die andere sytemen tappen ook rechtstreeks het VGA-signaal af. En natuurlijk wordt de beeldkwaliteit van de capture beter daardoor.

Maar zo’n kastje kost ruim 234 euro excl. BTW en verzendkosten en het mooie van openEyA was nou toch juist dat het allemaal heeft goedkoop kon.
Daar komt bij dat je, in tegenstelling tot het laten maken van foto’s, hier niets mee kunt als de spreker niet gebruikt maakt van een computer.

Van de andere kant is het natuurlijk ook gewoon zo dat je niet persé gebruik hoeft te maken van de nieuwe functionaliteit. Je kunt ook nog op de oude manier foto’s laten maken.

Ik verwacht niet dat ik binnenkort wél tijd ga maken/hebben om dit systeem zelf te installeren. Maar het is leuk om te zien dat het nog heel actief doorontwikkeld wordt. En de software is nog steeds gratis.

 Reacties uitgeschakeld voor Nog steeds verrassend: openEyA 2.0  Tags:
dec 182009
 
Stanza Twitter

Het lijkt er op alsof geen enkele applicatie tegenwoordig nog zonder Twitter ondersteuning kan. Bij elektronische boeken zou je het wellicht niet zo snel verwacht hebben, maar ik vind het een heel goede combinatie. Ik heb regelmatig gehad dat ik het NRC Handelsblad aan het lezen was op mijn iPhone en dan een artikel tegen kwam dat ik (net zoals ik in Google Reader zou doen) via Twitter onder de aandacht wil brengen.
Gelukkig vonden de ontwikkelaars van Stanza ook dat zulke functionaliteit meerwaarde zou hebben en de nieuwe versie die je gratis voor je iPhone kunt downloaden biedt dan ook de optie om een tweet te versturen met een verwijzing naar het document dat je op dat moment aan het lezen bent.

Het is nog niet optimaal, zo zouden Twitternaam en wachtwoord opgeslagen moeten kunnen worden bij de instellingen van Stanza en niet boven het bericht dat je aan het versturen bent (het scherm is toch al niet zo groot). En, maar daar kan Stanza waarschijnlijk niet zo snel iets aan doen, het blijft natuurlijk voor iemand die de tweet leest moeilijk om het eBook te vinden/lezen waar jij het over hebt.

Om het NRC Handelsblad voorbeeld van vanochtend te nemen, die tweet ziet er zo uit:
Twitter Stanza - Klik voor grotere versie 91% through NRC Handelsblad 2009-12-17 using http://stanza.lexcycle.com. “Achterpagina→Ambtenaren weigeren lichttherapie”.

De link die je ziet staan verwijst alleen naar de Stanza website, niet naar een locatie in de editie van NRC Handelsblad van 17 december 2009, dat moet je zelf opzoeken. Punt is natuurlijk dat zo’n eBook ook geen unieke URL heeft, dus dat er ook niet naar te linken is. Ben benieuwd of “we” / “ze” hier nog iets op weten te vinden.

 Reacties uitgeschakeld voor eBooks nu met Twitter ondersteuning – via Stanza  Tags: