Handig: Google Documenten mappen delen

Google Docs mappen delen - Klik voor grotere versie

Het is een bericht dat je vandaag ongetwijfeld meerdere keren tegen zult komen, maar dat ik tóch de moeite waard vind om te vermelden: je kunt nu in Google Documenten ook hele mappen delen.
Dat kan met een groep deelnemers (dan geef je hun e-mail adressen in) of met de hele wereld. Daarbij kun je aangeven of die dan mogen wijzigen of alleen lezen.
Zo heb ik hier een map gedeeld die voor iedereen zichtbaar is. Met de ingebouwde viewer voor PDF zijn de documenten in die map nog eens gemakkelijk te bekijken ook. Er wordt zelfs een iframe-code geleverd waarmee de documenten individueel in bijvoorbeeld een blogpost ingevoegd kunnen worden. Ook linken naar bestanden in de mappen is mogelijk. Netjes.

Natuurlijk, we hebben al langer groepswerkruimten ter beschikking bij mijn werkgever (SURFgroepen, interne Sharepoint voorziening, N@Tschool!) maar dit is toch wel een hele mooie uitbreiding. Met name omdat het geven van leesrechten aan iedereen (zonder te hoeven inloggen) bij die anderen niet/moeilijk mogelijk is.

Ik heb in de “submap” ook een document gezet dat door iedereen gewijzigd mag worden. Je kunt dit document dus openen en editen zonder in te loggen (probeer maar!).
Ik kan als, ingelogde eigenaar, overigens precies de geschiedenis van de edits zien, net als bij een wiki dus. Belangrijkste nadeel van niet inloggen is dan dat alle edits als “guest” worden aangeduid.
Je kunt ook nu met meerdere personen tegelijkertijd in een document werken (dat kan bij de meeste wiki’s niet overigens). Maar de wijzigingen tussen een “guest” en een ingelogde gebruiker leken in eerste instantie niet zo snel doorgevoerd te worden als anders. Maar na een tijdje zag ik bij beide gebruikers (“guest” en ingelogde gebruiker) de informatie verschijnen dat het document op dat moment ook door iemand anders gewijzigd werd. Cool.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Peter van den Berg
14 jaren geleden

Bedankt voor de tip! Ik gebruik inderdaad ook Surfgroepen, maar dit lijkt veel eenvoudiger, het volgende blok gaan we hier eens mee experimenteren :-)

Antoine van Dinter
Antoine van Dinter
14 jaren geleden

Goede tip. Bedankt!

Willem
14 jaren geleden

@Pierre, Ik heb een paar vragen in het document gezet. Krijg jij nu ook een seintje als iemand het document bewerkt heeft?

Pierre
14 jaren geleden

@Willem: nee, ik zie nu pas dat er inderdaad flink getest is (= goed!) maar dat ik vergeten was regelmatig te kijken. Een notificatie van wijzigingen zou handig zijn. Goed dat er toch nog verbeteringen mogelijk zijn. :-)

albert
albert
14 jaren geleden

@ Pierre/Willem: Bij losse documenten kun je je abonneren op wijzigingingen. Je hebt de keuze uit direct of eens per etmaal. Kan dat hier niet?

Pierre
14 jaren geleden

@Albert die optie is volgens mij alleen beschikbaar voor spreadsheets (tenminste op dit moment).

Ik zal wel een handige optie bij documenten om een mail te sturen naar iedereen die al een bijdrage geleverd heeft. Dat heb ik zojuist getest. Helaas was het lijstje met ontvangers veel korter dan je zou verwachten op basis van het wijzigingenoverzicht. Ook dat werkt dus nog niet helemaal goed.