okt 132009
 


Bekijk de video op YouTube

Ik was van het eerste filmpje niet zo vreselijk onder de indruk, maar dit concept voor een mogelijke werking van background features op de iPhone is heel indrukwekkend.
Natuurlijk, het is een concept, en niet van Apple. En ja, het is op dit moment niet eens toegestaan om applicaties op de achtergrond te laten draaien. Het zouden dus twee grote stappen voorwaarts zijn.

Maar een beetje smullen van zo’n ontwerp kan natuurlijk geen kwaad. Toch?

Deel dit bericht:
 Reacties uitgeschakeld voor Zo zou multitasking op mijn iPhone moeten werken!  Tags:
okt 132009
 
Google Docs mappen delen - Klik voor grotere versie

Het is een bericht dat je vandaag ongetwijfeld meerdere keren tegen zult komen, maar dat ik tóch de moeite waard vind om te vermelden: je kunt nu in Google Documenten ook hele mappen delen.
Dat kan met een groep deelnemers (dan geef je hun e-mail adressen in) of met de hele wereld. Daarbij kun je aangeven of die dan mogen wijzigen of alleen lezen.
Zo heb ik hier een map gedeeld die voor iedereen zichtbaar is. Met de ingebouwde viewer voor PDF zijn de documenten in die map nog eens gemakkelijk te bekijken ook. Er wordt zelfs een iframe-code geleverd waarmee de documenten individueel in bijvoorbeeld een blogpost ingevoegd kunnen worden. Ook linken naar bestanden in de mappen is mogelijk. Netjes.

Natuurlijk, we hebben al langer groepswerkruimten ter beschikking bij mijn werkgever (SURFgroepen, interne Sharepoint voorziening, N@Tschool!) maar dit is toch wel een hele mooie uitbreiding. Met name omdat het geven van leesrechten aan iedereen (zonder te hoeven inloggen) bij die anderen niet/moeilijk mogelijk is.

Ik heb in de “submap” ook een document gezet dat door iedereen gewijzigd mag worden. Je kunt dit document dus openen en editen zonder in te loggen (probeer maar!).
Ik kan als, ingelogde eigenaar, overigens precies de geschiedenis van de edits zien, net als bij een wiki dus. Belangrijkste nadeel van niet inloggen is dan dat alle edits als “guest” worden aangeduid.
Je kunt ook nu met meerdere personen tegelijkertijd in een document werken (dat kan bij de meeste wiki’s niet overigens). Maar de wijzigingen tussen een “guest” en een ingelogde gebruiker leken in eerste instantie niet zo snel doorgevoerd te worden als anders. Maar na een tijdje zag ik bij beide gebruikers (“guest” en ingelogde gebruiker) de informatie verschijnen dat het document op dat moment ook door iemand anders gewijzigd werd. Cool.

Deel dit bericht: