Synology Diskstation updates voor iPhone / iPod Touch

Synology 207+ (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik verwees er al kort even naar tijdens mijn eerste post na de vakantie: Er is een bèta beschikbaar van de firmware voor mijn Synology Diskstation.
Daarbij horen twee gratis applicaties bij voor de iPhone/iPod Touch (iTunes link) waarmee je naar de muziek die opgeslagen is op de Synology kunt luisteren en foto’s die je met de iPhone maakt kunt uploaden.
En hoewel aan het update van firmware (zeker met een bètaversie) altijd een risico zit wilde ik niet wachten tot september (als naar verwachting de definitieve versie uit komt), dus heb ik de upgrade geïnstalleerd.
Gelukkig voor mij werkt het tot nu toe nagenoeg probleemloos. De software is nog niet 100% foutloos, maar ik ben nog geen ernstige zaken tegen gekomen.

Wat krijg je dan nu (helemaal gratis) extra voor op je iPhone/iPod Touch? Foto’s uploaden
Ik gebruik de Synology als backup voor de foto’s die ik het hele jaar door maak. Die foto’s staan ook op Flickr maar ik wil ook een lokale kopie hebben.
Met de Photo-applicatie kun je foto’s die je op je iPhone maakt meteen uploaden naar je Synology. Omdat de Synology ook een ingebouwde ‘Flickr’-kloon heeft kunnen die foto’s (afhankelijk van hoe je de beveiliging instelt) meteen vanaf internet bekeken worden.

Synology DS Photo (foto door: PiAir (Old Skool)) Synology DS Photo (foto door: PiAir (Old Skool)) Synology DS Photo (foto door: PiAir (Old Skool))

Muziek luisteren
De Synology is niet alleen mijn backup voor foto’s, ook al mijn MP3’s staan daar. Sinds ik een tijd geleden mijn hele CD-collectie omgezet hebt naar MP3 komen de CD’s de kast niet meer uit. De Synology had al een streaming applicatie voor op je PC en was ook te koppelen aan externe apparaten.
Met de nu beschikbaar gestelde applicatie kun je vanaf je iPhone de muziek op je Synology streamen. Je hebt toegang tot afspeellijsten, artiesten, albums, en een zoekfunctie.

Het werkt zowel via wifi als via 3G, dus ook als je niet thuis bent. Je moet dan wel even poort 5000 in je firewall doorsturen naar je Synology.
Nu hoef je dus je iPhone niet eens meer voor de muziek te synchroniseren met een computer.

Synology DS Audio (foto door: PiAir (Old Skool)) Synology DS Audio (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik kwam er nu wel achter dat veel MP3’s (nog) geen album-art (afbeeldingen van de hoes van het album) hebben. Als die aanwezig is, dan laat de applicatie die zien.

iPhone interface tot Synology
Ook de ‘gewone’ webinterface van Synology heeft nu een voor de iPhone geschikte versie gekregen. Helaas is dit nog maar heel beperkt. Je kunt door de bestanden bladeren (maar ze alleen downloaden als Safari dat ondersteund), door de foto-albums bladeren en eventueel kun je doorklikken naar het webstation.
Geen toegang tot bijvoorbeeld gebruikersbeheer of de bittorrent-omgeving. Komt vast nog.

Synology Diskstation (foto door: PiAir (Old Skool)) Synology Diskstation (foto door: PiAir (Old Skool)) Synology Diskstation (foto door: PiAir (Old Skool))

Nou kun je zeggen, “eigenlijk zijn het niet zo’n mega-updates”. Dat kan. Dit zijn zeker ook niet de enige wijzigingen in de nieuwe versie. Een complete lijst kun je hier vinden.
En het is al de zoveelste gratis update die Synology beschikbaar stelt in de anderhalf jaar dat ik de Diskstation nu heb. Ze ontwikkelen niet alleen voor nieuwe apparaten en klanten, maar ook voor bestaande. En zo hoort het.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Rogierx
Rogierx
14 jaren geleden

Hoi Pierre,

Ik zie ondersteuning voor RSS feeds bij de downloadmanager dus deze versie wil ik ook wel testen. Waar heb jij de firmware gedownload? Ik kreeg deze link:
http://ukdl.synology.com/download/beta

maar hier is alleen een lege beta/firmware folder te vinden.

Patrick de Vos
Patrick de Vos
14 jaren geleden

Betreffende de album-art afbeeldingen…..ik gebruik hiervoor Tag & Rename en dat bevalt me goed:
http://www.softpointer.com/tr.htm

Pierre
14 jaren geleden

@Rogierx (en anderen)
Ik krijg net (7 september 2009) bericht van Synology dat de definitieve versie van deze update nu gratis te downloaden is via deze pagina (let op, even je type kiezen).

@Patrick: ik heb daar nu iTunes voor gebruikt (de music-share even aan iTunes en een uurtje wachten op het indexeren; wel checken of je niet de optie aan hebt staan waarbij de muziek naar je schijf gekopieerd wordt!)