Nieuwe applicaties op mijn iPhone 3GS – deel 2

Dit is deel 2 van een serie posts over applicaties die ik installeer op mijn iPhone 3GS. Je kunt deel 1 hier vinden.

AudioBoo

AudioBoo (foto door: PiAir (Old Skool))

AudioBoo is zo’n applicatie die niet voor iedereen toegevoegde waarde heeft. Het idee is eenvoudig (en zeker niet nieuw). Je spreekt een audiobericht in (zover ik kan zien maximaal een minuut of 3) en plaatst die online. Zulke toepassingen zijn er ook voor andere telefoons. Belangrijk verschil is waarschijnlijk dat je dan naar een telefoonnummer belde, je boodschap insprak en hoopte dat het dan goed kwam. Op de iPhone heb je die opnametoepassing lokaal, je kunt opnemen, pauzeren, terugluisteren nog voordat je het bestand verstuurd. En dan hoef je geen telefoonnummer te bellen, maar verstuur je het bestand via de internetverbinding.

Ook kun je niet alleen een audiobestand versturen, maar je kunt er de locatie (automatisch) bij laten zetten en een foto maken die je aan het bestand koppelt. Dit is het resultaat van de eerste opname die ik maakte.
Ik heb mijn audioboo account gekoppelt aan Twitter, dus na versturen wordt er automatisch een tweet verstuurd met link en als je wilt kun je de opname embedden in een website, dat kunnen luisteraars ook.
Je kunt via RSS en iTunes subscriben en zo automatisch nieuwe boo’s binnen krijgen. Mooi daarbij is dat ook de foto getoond wordt in iTunes!

En dat alles gratis en voor niks. Vijf punten dus. Het enige zorgelijke is overigens dat ik niet weet hoe ze hier geld mee gaan verdienen en dat is toch wel nodig om in de lucht te blijven. Gelukkig kun je via de iTunes feed zelf eenvoudig een lokale kopie van je opnames bewaren als backup.

Link: AudioBoo (iTunes nodig)
Prijs: gratis
Punten: ster ster ster ster ster ster Trein

Trein (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik ben normaal gesproken een dagelijkse treinreiziger. Dus een programma dat me informatie geeft over het al dan niet rijden van die treinen is een must. Op mijn telefoon maakte ik gebruik van de prima mobiele website van de NS. Voor de iPhone leek de veelbesproken “Trein” applicatie logisch. Veelbesproken omdat de applicatie niet van de NS zelf is en omdat je er voor moet betalen. Wil je dat niet dan kun je natuurlijk gewoon de mobiele NS website gebruiken, die doet het ook op je iPhone.
Trein heeft als extra de mogelijkheid om automatisch je locatie te bepalen en aan de hand daarvan de vertrektijden op het station waar je bent (of in de buurt bent) te laten zien. Ik heb dat nog niet in de praktijk getest dus weet nog niet hoe snel dat is.
Ook handig is dat een geplande reis opgeslagen wordt, dat was bij de mobiele website van de NS wel een gemis, immers, je wilt onderweg even kunnen kijken of er nieuwe problemen ontstaan zijn bij je overstap.
Er is integratie met iNap (0,79 euro) mogelijk, dan krijg je een seintje zodra je op je locatie aan komt. Maar ook dat heb ik nog niet kunnen testen want iNap is afhankelijk van locatiebepaling en hoe nauwkeurig dat in de trein is weet ik nog niet. GPS werkt daar namelijk niet goed.

Al met al, doet het programma gewoon wat het beloofd. Niet spectaculair beter dan de NS website, je betaald dus voor de extra features en het uiterlijk. Vier punten.

p.s. Hoezo ironie: ik ging met de iPhone naar de mobiele website van de NS en zag daar “Reisplanner Xtra” staan. Ik klikte er op, maar de iPhone wordt niet ondersteund. In het lijstje ondersteune telefoons staat de HP iPAQ 914 op de tweede plek in het rijtje. Net nu ik die niet meer in gebruikt heb.

Link: Trein (iTunes nodig)
Prijs: 2,39 euro
Punten: ster ster ster ster ster
QuickMark

Screenshots (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik was in de veronderstelling dat er in ieder geval minimaal één goed werkende applicatie voor op de iPhone was waarme ik ook 1D streepjescodes kon scannen. Ik had lang gezocht voor eentje die op mijn iPAQ 914c werkte en dat was toen niet gelukt. Ik moet bekennen dat het dus ook wel balen was dat ik toch nogal moeite had om een applicatie te vinden die werkt.
Helaas blijkt NeoReader nog niet klaar te zijn voor OS 3.0 (al staat dat nergens in de beschrijving in iTunes) en Red Laser is alleen in de Amerikaanse iTunes store te koop (en kopen in die winkel kan ik niet, ik kan er alleen gratis applicaties vandaan halen) dus die vielen af.

QuickMark werkt echter heel erg aardig. Bij het scannen van een streepjescode lijkt het alsof je er een ‘foto’ van moet maken (je ziet die knop ook in beeld) maar dat hoeft niet. QuickMark is al meteen bezig met herkennen en meestal vergt het wat heen en weer bewegen van je iPhone om de streepjescode goed in beeld te krijgen. De autofocus optie op de 3GS helpt daarbij heel erg.
Het programma wist alle 2D codes die ik voor dit bericht gemaakt had te herkennen, als wist het niet goed wat te doen met de geo-informatie (coördinaten die het op Google Maps had kunnen laten zien) en de VCard (die aan de contactpersonen had kunnen worden toegevoegd). Maar in alle gevallen was de inhoud van de informatie gewoon zichtbaar (als tekst).

QuickMark heeft ondersteuning voor EAN13, de standaard voor streepjescodes die gebruikt wordt op de meeste producten die wij hier in Nederland in de winkel hebben liggen.
Je kunt herkende codes via mail versturen, op Google opzoeken of naar een door jou zelf in te stellen URL versturen. Dat kan helaas niet per type, dus je kunt niet aangeven dat alle URL codes standaard naar Librarything.com doorgestuurd moeten worden, maar wel als je daar zelf een script tussen zet.
Van een code kun je ook weer een nieuwe Quick code of QR code maken. Wat daar de meerwaarde precies van is weet ik niet want meer dan weergeven van die code kan het programma niet.

Ik moet bekennen dat mijn waardering voor het programma gestegen is met het schrijven van deze review. Als ik de functionaliteiten zo op een rijtje zet dan vind ik dat hij gewoon de maximale score verdiend.

Link: QuickMark (iTunes nodig)
Prijs: 1,59 euro
Punten: ster ster ster ster ster

Wikipedia Mobile

Wikipedia Mobile (foto door: PiAir (Old Skool))

Wikipedia Mobile is geen applicatie die in je de Application Store kunt vinden, het is “gewoon” een mobiele verise van Wikipedia. Maar nu dan eindelijk een versie die door Wikipedia zelf verzorgd wordt. En toegang tot al die informatie op je mobiele apparaat is nou eenmaal iets wat je niet wilt missen. Ik heb er in Safari op de iPhone dan ook voor gekozen voor de optie “Zet in beginscherm” zodat Wikipedia nu netjes tussen de andere applicaties in staat.
Ik had vanochtend bij het testen wat problemen, kreeg een aantal keer “bad gateway”. Het is blijkbaar nog een bèta, dus daarom 4 punten.

Link: Wikipedia Mobile (werkt ook op andere apparaten)
Prijs: gratis
Punten: ster ster ster ster