Gratis SkypeIn nummers met Ring2Skype

ring2skype - Klik voor grotere versie

Skype verkoopt in Nederland zelf nog steeds geen SkypIn-nummers (telefoonnummers waarmee je vanaf een ‘gewone’ telefoon naar een Skype account kunt bellen). Via XOIP kon je al een tijdje een gratis nummer aanvragen, maar dat is een 084-nummer en dat kan duur zijn voor de persoon die jou belt.
Ring2Skype is nu een gratis alternatief voor zo’n inbelnummer. Het werkt heel eenvoudig: je gaat naar de site, voert je Skype-ID in, kiest een wachtwoord (hoeft niet je Skype wachtwoord te zijn!), kiest een land en stad en klaar ben je.
In Nederland is maar één stad beschikbaar, Amsterdam, maar mijn VOIP abonnement thuis biedt gratis bellen naar alle ‘gewone’ nummers in (o.a.) Nederland, dus voor mij is naar dat nummer bellen helemaal gratis.

Je kunt ook meerdere inbelnummers koppelen aan hetzelfde Skype-account, dus zo kun je dan ook een nummer in (bijvoorbeeld) de VS, België of in het Verenigd Koninkrijk aan je Skype-account koppelen. Handig dus als je voor collega’s, klanten of familieleden in het buitenland op die manier bereikbaar wilt zijn.

Het nummer werkt iets minder direct dan bij XOIP. Je moet eerst een nummer invoeren (in dit geval dus in Amstdam) en daarna een code van drie cijfers voordat je doorverbonden wordt. Het is dus even afwegen of je dat erg vind.

Daar waar ik een mogelijkheid zag was, was “telefonisch” vergaderen. Maar dat gaat helaas maar beperkt. En dat heeft te maken met de manier waarop Ring2Skype verbinding met jouw Skype account maakt.
Als iemand via Ring2Skype naar jou belt, dan zie je dat in Skype als een binnen komend gesprek van gebruiker “Ring2Skype”. Mooi was wel dat ik daarbij het nummer kon zien van het toestel dat via die route inbelde.
Als nou een andere Skype gebruiker mij belt, dan kan ik bij het opnemen er voor kiezen om die in de vergadering te plaatsen. Ook als dat een vergadering met een Ring2Skype beller is.

Maar als iemand anders ook via Ring2Skype inbelt, dan kun je hem niet ook in de vergadering erbij plaatsen. Die tweede beller komt voor Skype namelijk ook als Ring2Skype binnen (net als de eerste). Ook als dat bijvoorbeeld via een andere inbelnummer gaat. En dan wordt die verbinding verbroken. Jammer, maar voor een-op-een gesprekken werkt het best goed. Beetje meer ruis op de lijn dan anders en het is natuurlijk Zondagochtend dus het zal er niet heel druk zijn, maar ja het is gratis dus testen kost niets.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen Clemens
11 jaren geleden

heb je ervaring met de XSPhone app van XS4all? Daar heb ik mijn VOIP en ze zeggen dat je overal ( ook in het buitenland via je VOIP, lokaal tarief kan bellen. Niet gratis maar wel goedkoper. Ik gebruik nu meestal op mijn iPhone ( 1e gen) Skype om mee te bellen. Dat lukt meestal goed. Eeens kijken of XSPhone het goed doet en wat het goedkoopste is.
En vor beide heb je nog een wifi netwerk nodig.

Pierre
11 jaren geleden

Nee, geen ervaring nog met de XSPhone app. Daar heb je namelijk een (SIP-)provider voor nodig waar je contact mee maakt, zoals dus XS4ALL.

XS4ALL kan dat zo aanbieden omdat je via internet verbinding maakt met hun centrale (kost hen niks, anders dan het in de lucht hebben van de software) en van daaruit maak je dan in NL verbinding met het KPN netwerk, dat is waar je voor betaald.
Ik maak zelf gebruik van VOIPdiscount voor mijn uitgaand belverkeer. Ook daar zou je zo’n SIP-client voor kunnen gebruiken met als verschil dat bellen naar nummers in NL, VK, België, VS helemaal gratis is (mits ze niet langer dan een uur duren).

Als de Wifi-verbinding goed genoeg is dan moeten zowel Skype als XSPhone goed werken.
Het mag alleen via Wifi vanwege de telecomproviders. Die zijn bang voor teveel dataverkeer dat ook nog eens ten koste gaat van belminuten. Als je een jailbreak uitvoert op je iPhone dan kun je die beperking bij Skype in ieder geval omzeilen. Nog geen ervaring hiermee dus omdat mijn 3GS nog niet van jailbreak voorzien is.