Nieuwe applicaties op mijn iPhone 3GS – deel 1

Ik had voor de iPod Touch 2G al de nodige applicaties uit de Apple Store gedownload en ook aangeschaft. Die heb ik lang niet allemaal meer gedownload, deels ook omdat er veel ‘leerzame spellen’ bij zaten die ik alleen uit nieuwsgierigheid op de iPod Touch gezet heb.

Ik merk dat ik voor de iPhone 3GS al een stuk selectiever ben met downloaden en vooral ook geïnstalleerd laten staan. Dat is immers een apparaat dat ik steeds bij me heb en dan in een veelvoud van schermen op zoek gaan naar de paar programma’s die je vaak gebruikt is niet handig.

Toch waren er een aantal programma’s die juist voor de iPhone handig/relevant/van toepassing waren. Ik zet ze in deze post even op een rijtje.

Aanbieding
Ik had veel van deze applicatie gehoord. De omschrijving zegt: “Welke supermarkt heeft jouw favoriete producten in de aanbieding en waar zijn ze het goedkoopst?“.
Aanbieding (foto door: PiAir (Old Skool)) Aanbieding (foto door: PiAir (Old Skool)) Aanbieding (foto door: PiAir (Old Skool)) En inderdaad, je kunt van 10 supermarkten (Albert Hein, Aldi, C1000, Coop, Dekamarkt, Dirk/Bas/Digros, Lidl, Plus, Spar, Super de Boer) de recente aanbiedingen zien. Je kunt zoeken op productsoort en een boodschappenlijstje maken.

De applicatie doet wat beschreven wordt, maar ik zal hem niet vaak opstarten terwijl ik voor mijn weekboodschappen door de Jan Linders loop. Daarvoor zou ik een veel grotere database erachter verwachten. Want dat iets in de aanbieding is, dat zie ik dan ook wel. Maar ik wil weten of die aanbieding dan ook goedkoop is ten opzichte de normale prijs van dat product bij andere winkels. Of ten opzichte van andere merken. Om te zien wat iets eerst kost kan ik ook even op het kaartje eronder kijken, daar heb hoef ik mijn telefoon niet voor te gebruiken.

En natuurlijk verwacht ik dan ook streepjescodescanner functionaliteit in de tool.
Dus daarom maar 2 van de maximaal 5 punten, omdat ik die 1,59 euro die ik voor de aanschaf betaald heb er niet mee terug ga verdienen.

Link: Aanbieding (iTunes nodig)
Prijs: 1,59 euro
Score: ster ster
Belstatus
Deze applicatie moet ik even onder voorbehoud reviewen.

Belstatus (foto door: PiAir (Old Skool))

Functie van dit programma is om je te laten zien hoeveel belminuten en SMS-berichten je nog hebt binnen je bundel bij T-Mobile. Daarnaast laat het zien hoeveel overige kosten je gemaakt hebt (telefoontjes buiten je bundel). Handig om tijdens de maand een vinger aan de pols te houden.

Als ik het goed begrijp werkt de applicatie met pushnotificatie, dus je hoeft hem niet steeds op te starten om de status te zien. Je kunt er ook voor kiezen om pas bij 90% uitputting van je bundel gewaarschuwd te worden.

Ik kan nog niet testen of het echt werkt. T-Mobile heeft in haar wijsheid besloten om 4 dagen lang onderhoud aan haar site uit te gaan voeren. Daardoor kan de applicatie ook geen info ophalen. Daar krijg je wel overigens netjes bericht van bij het opstarten, inclusief melding dat je dat niet aan ze door hoeft te geven omdat ze er van op de hoogte zijn. Netjes.
Ik haal één punt van de maximale vijf punten af vanwege het feit dat ik hier voor moet betalen. Dit zou T-Mobile zelf, gratis, moeten aanbieden. Als het werkt is het echter een aanrader.

Link: Belstatus (iTunes nodig)
Prijs: 1,59 euro
Punten: ster ster ster ster
Shazam

Shazam (foto door: PiAir (Old Skool))

Shazam is typisch zo’n “wow” applicatie die je gewoon op je iPhone geïnstalleerd moet hebben staan. De werking is simpel: je start het programma op, klikt op “tag” en houdt de iPhone dan in de buurt van de radio (of andere muziekbron) op het moment dat daar een liedje te horen is. De applicatie luistert dan even en verteld je welk liedje dat is, wie de artiest was etc.
Daarnaast krijg je links naar de iTunes store voor de aanschaf van de track etc.

Het werkt niet met alle muziek. Op de site geven de makers aan dat ze voornamelijk de markt in het Verenigd Koninkrijk bedienen. Nederlandstalige muziek of onbekendere artiesten van buiten het Verenigd Koninkrijk zal de applicatie dan ook niet herkennen.

Jammer is dat je niet zelf informatie kunt toevoegen. Je kunt de programma dus niets bijleren. Daarom maar 4 punten.

Link: Shazam (iTunes nodig)
Prijs: gratis
Punten: ster ster ster ster
InstaMapper GPS tracker

InstaMapper GPS tracker (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik ben ook meteen op zoek gegaan naar een goede GPS-toepassing waarmee ik mijn eigen bewegingen kon vastleggen en desgewenst kon tonen online. En dat viel eigenlijk nog best tegen.

Er is nog steeds geen Google Latitude client voor de iPhone, ook trackr! heeft (nog) geen iPhone versie.

InstaMapper is een applicatie die dicht in de buurt komt van wat Trackr! te bieden heeft. Je installeert de gratis applicatie op je iPhone en als je wil kun je dan live je positie online zichtbaar maken. Helaas wordt je locatie dan niet live op de kaart bijgewerkt zoals bij Trackr! maar moeten bezoekers steeds op refresh drukken.

Belangrijkste minpunt vind ik dat je tijdens het gebruik zelf maar heel weinig informatie krijgt:
De screenshot laat nog niet de doorgestuurde coördinaten zien, die krijg je ook nog. Maar het is een iPhone applicatie, dan zou je verwachten dat je ook de optie krijgt om je locatie op een Google Map te laten zien, dan kun je het tenminste nog als een soort navigatiehulp gebruiken als je ergens naar toe loopt, fietst of rijdt met de auto.

De applicatie is gratis en daarom, ondanks het genoemde gemist toch 4 punten.

Link: InstaMapper (iTunes nodig)
Prijs: gratis
Punten: ster ster ster ster

Tot zover dit deel. Wordt vervolgd.