mei 282009
 
Promoveren - Klik voor grotere versie

Het formele, interne en externe, voorbereidend proces liep al dusdanig lang dat het een soort publiek geheim aan het worden was. En dan niet eens zozeer iets van het soort dat nog niemand mocht weten, maar eentje waarover ik zelf pas hier wilde schrijven als het echt rond was. En dat is nu dus.
Ik ben gestart met een promotie-onderzoek met als (voorlopige titel) “Faciliteren van het gebruik van recorded lectures met behulp van social tagging“.

Kort samengevat is dit de inhoud van dat onderzoek:
Binnen het Nederlands hoger onderwijs wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van recorded lectures ter ondersteuning van het onderwijs. Deze recorded lectures bestaan uit opnames van colleges en instructies ten behoeve van kennisoverdracht. Er is nog niet veel bekend over de wijze waarop studenten feitelijk gebruik maken van deze recorded lectures bij het uitvoeren van studietaken. Dit onderzoek brengt dit gebruik in kaart en maakt daarbij niet alleen gebruik van de mondelinge opgave van gebruik door studenten, maar toetst deze ook aan de hand van waarnemingen van hun feitelijke handelingen.
Tevens wordt in het onderzoek onderzocht op welke wijze studenten het beste ondersteund kunnen worden bij het gebruik van recorded lectures. Hierbij worden een tweetal manieren van ondersteuning, de eerste op basis van de kennis van de domeinexpert en de tweede op basis van tags die de studenten aan de lecture koppelen, met elkaar vergeleken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij mijn werkgever, Fontys Hogescholen, bij Fontys Hogeschool Verpleegkunde en de TU/e. De TU/e heeft al grootschalig ervaring met het opnemen van colleges.
Lees verder….

Een eBook reader in je conferentietas

 Gepubliceerd door om 07:31  eBooks
mei 282009
 


Bekijk de video op YouTube voor de D7-conferentie

Twee berichten in twee dagen over de Plastic Logic eBook reader was meer dan genoeg aanleiding om er ook maar eens een bericht aan te besteden (blijk ik nog niet gedaan te hebben vreemd genoeg).
Het eerste bericht valt absoluut in de categorie ‘jemig’. Via Technologyquestions.com kwam ik bij het overzicht van de inhoud van de SWAG-bag (SWAG = “Stuff We All Get”) voor de D7-conferentie die op dit moment plaats heeft. Nou was die conferentie inhoudelijk toch al interessant, maar een conferentietas met een Flip HD én een tegoedbon voor een Plastic Logic eBook reader is toch wel heel anders dan ik gewend ben.

Het tweede bericht over de Plastic Logic eBook reader is overigens een stuk minder positief. Het bericht staat op Gizmodo (het filmpje is ook bij Vimeo te vinden). Want, het filmpje hierboven is van eind vorig jaar zodat ik er vanuit ga dat het filmpje bij Gizmodo nieuwer is. En dan vind ik het uiterlijk van de nieuwe editie niet mooier uitzien dan de vorige. Functioneel ziet het er nog steeds heel mooi uit: geen knoppen, maar gewoon gebruiken van de touchinterface op het 10-inch scherm. Heel erg dun (zoals de Kindle DX), maar pas volgend jaar (2010) beschikbaar. En dan is zo’n coupon natuurlijk een stuk minder ‘jemig’ in de positieve zin van het woord. Dan is het een ‘goed bewaren tot volgend jaar’ ding geworden.

De Gizmodo-lezers bestaat overigens weer uit de gebruikelijke groep met ene paar ‘wat mooi’ reacties, maar het merendeel vind het vooral niks. Gizmodo-lezers zijn duidelijk geen Amazon-klanten.

[update 8:08] Overigens is een gratis Google Phone natuurlijk ook niet gek, en al meteen te gebruiken. Wat zouden SURF en Kennisnet tijdens Dé Onderwijsdagen gaan doen dit jaar?

 Reacties uitgeschakeld voor Een eBook reader in je conferentietas  Tags: