Aanrader: Gezinspakket e-safety

 Gepubliceerd door om 07:05  Internet
apr 072009
 
Gezinspakket e-safety (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik zag het Gezinspakket e-safety staan in een van de folders van UPC die ik onlangs door de brievenbus kreeg. De internetaanbiedingen waren niet genoeg reden om me te laten overstappen, maar ik was wel nieuwsgierig naar de inhoud van het pakket met de ondertitel “bedwing het web”.
Je kunt het gratis aanvragen via de UPC website en blijkbaar is het ook bij/via een aantal basisscholen en bibliotheken verspreid.

Het pakket is een initiatief van Digivaardig Digibewust en UPC. En ik neem aan de insafe voor het geld gezorgd heeft. Ik wordt overigens niet goed van al die initiatieven die het nodig vinden om een @ in hun naam te gebruiken.

Het feit de UPC zijn naar er aan verbond maakte me een beetje achterdochtig, maar ten onrechte. Ik ben het niet 100% met alles eens wat in het pakket zit, maar het zit inhoudelijk goed in elkaar en is zeker geen reclamefolder.

Nadat ik via de website van UPC het pakket had aangevraagd kreeg ik het twee dagen later al in de brievenbus. Het is een mooie, vrolijke map met daarin een tweetal boekjes, een stikkervel en een vel met kaartjes die je kunt uitknippen. Het ene boekje is een ouderhandleiding, het andere is een leer-/doe-boekje dat je samen met je kinderen moet doorwerken. Het pakket richt zich namelijk zowel op kinderen als op volwassenen. Het idee erachter is dat je als gezin op de hoogte bent van de basisregels en je daar aan houdt.

Gezinspakket e-safety (foto door: PiAir (Old Skool)) Gezinspakket e-safety (foto door: PiAir (Old Skool)) Gezinspakket e-safety (foto door: PiAir (Old Skool)) Gezinspakket e-safety (foto door: PiAir (Old Skool))

Sterk vind ik ook de “Wat zou jij doen?” kaarten met korte beschrijvingen van situaties die afgesloten worden met de vraag wat jij in dat geval zou doen. Zelfs als je ‘alles’ al weet wat er in het boekje staat, biedt dat een mooi aanknopingspunt voor een discussie thuis op de bank of in de klas. En je kunt daar natuurlijk eenvoudig extra voorbeelden/vragen bij verzinnen.

Als een echte Hollander die ook papa is zeg ik: aanvragen dat gratis pakket!

Extra pluim overigens voor het feit dat het materiaal ook digitaal beschikbaar is én voorzien is van een Creative Commons Licentie die ongewijzigd verspreiden toestaat.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
11 jaren geleden

Hoi Pierre,

Ik heb het pakket een tijdje geleden al een keer onder mijn ogen gekregen.

Het is inderdaad een mooi vormgegeven en leuk pakket. Maar ik vond het niet altijd even duidelijk voor welke doelgroep het precies geschreven was. Sommige stukken vond ik meer bedoeld voor jongere kinderen en sommige stukken meer voor oudere kinderen. Ook vond ik dat sommige zaken wel wat vlug en eenzijdig besproken werden.

Leuk om eens te horen hoe jij hier over denkt!

Pierre
11 jaren geleden

Hoi Jeroen,

Ik begon het eerst ook te lezen als een boekje dat je een kind alleen zou laten doorwerken. Maar ik realiseerde me dat het de bedoeling was dat je er samen aan zou werken. En dan kun je die dingen die jij als ouder eenzijdig vindt toelichten (mits je daar zelf over nagedacht hebt).
Zo maak ik voor mezelf andere keuzes met betrekking tot privacy (bijvoorbeeld over het plaatsen van foto’s online of het ‘kennen’ van mijn echte naam) dan dat ik verstandig zou vinden voor mijn kinderen. En nu maak ik die keuzes nog voor hen, maar zij zullen daar op een gegeven moment eigen (weloverwogen) keuzes in moeten leren maken.

Het lijkt me onmogelijk om één set te maken die voor zo’n brede doelgroep alles precies op het juiste niveau beschrijft. En daarom vind ik het heel goed gelukt.

Jonathan
11 jaren geleden

Bedankt voor de tip.
Het boekje is besteld.