eBooks kopen voor mijn BeBook

BeBook (foto door: PiAir (Old Skool))

Als je een eBook reader hebt dan wil je uiteraard ook eBoeken hebben om daar op te lezen. Nou werd de BeBook geleverd met 150 gratis boeken, dus ‘op papier’ kan ik wel even vooruit. En als je de pagina’s met lange lijsten gratis eBooks mag geloven (zie o.a. deze pagina voor ruim 100 verwijzingen naar andere pagina’s/sites met gratis boeken) dan zou ik nooit ook maar een enkel probleem moeten hebben met het vinden van gratis of betaalde boeken voor mijn BeBook. De werkelijkheid blijkt helaas anders te zijn. Want hoewel het inderdaad zo is dat je op deze manier best een aardige verzameling boeken kunt verzamelen om bijvoorbeeld te lezen op vakantie, ben ik ook vaak naar een specifiek boek op zoek, of boeken van een bepaalde auteur. En dan blijkt dat dode bomen het nog altijd ruimschoots winnen van de eBooks.

In deze post vind je een verslag van een wellicht niet representatieve zoektocht naar eBooks. Wellicht niet representatief omdat het niets zegt over de mate waarin iedereen die op zoek gaat succes zal hebben. Maar het is een zoektocht die ik doorlopen heb voor boeken die ik zou willen vinden.
Mijn doel was niet om aan te tonen dat eBooks niet voldoen, ik wilde juist beschrijven dat het best meevalt. Maar dat bleek niet zo te zijn.

Disclaimer vooraf: De hieronder gekozen en besproken online winkels zijn min of meer toevallig gekozen. Bij bol.com koopt ik regelmatig boeken en de andere winkels kwamen naar voren in de zoekopdrachten. Anders dan een mogelijke klant-relatie bestaat er geen verbinding tussen mij en de winkels en ik krijg niet betaald voor het noemen van de links. Poging 1: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
Het eerste boek waar ik naar op zoek ging heb ik zelf al op papier. Het is een megapil bestaande uit alle vijf de boeken die deel uitmaken van de serie.
Ik heb die set gekocht bij bol.com en daar kost de serie van 5 boeken op dit moment €7,99.

Mee op vakantie gaat hij in zijn versie op papier zeker niet meer, maar gezien zijn omvang ideaal om als eBook op de BeBook te hebben staan.

Strategie #1 Zoeken via bekende winkels
Het eerste wat ik deed was ‘handmatig’ een aantal sites/winkels langs gaan die eBooks verkopen om te zoeken of daar The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy werd en zo ja wat die dan moest kosten.

#1 WHSmith eBooks heeft verschillende uitgaven in eBook formaat. De prijs is £4.56, maar het is niet duidelijk of dat voor alleen boek 1 is of de hele serie.
#2 Fictionwise.com heeft hem ook voor $5,59 en ook hier is het niet duidelijk of het alleen boek 1 is of de hele serie.
#3 ebook.nl heeft hem niet, ze hebben wel The Hitchhiker’s Guide to the Wireless Web.
#4 free-ebooks.net heeft hem niet.
#5 Selexyz heeft hem niet.
#6 Project Gutenberg heeft hem niet.
#7 Manybooks.net heeft hem niet, hier hebben ze wel Hitchhiker’s Guide to the Internet.
#8 Barnes&Noble heeft hem niet. Heeft zelfs helemaal geen eBooks meer volgens hun website.
#9 ebookprice.info verkoopt zelf geen boeken, maar weet het wel te vinden bij:
#10 ebooks.com voor $8,99. Als ik rechtstreeks zoek op die site levert dat overigens een heel lange lijst op zonder het juiste boek bij de eerste hits.
#11 Write Words Inc. heeft hem niet.
#12 eBookMall heeft hem niet, wel een paar varianten zoals The Hitchhiker’s Guide to the Wireless Web.
#13 Amazon.com kon ik hem niet vinden. Wel de “Hitchhikers Guide – The Pocket Essential Guide” ($7.99) voor de Kindle, maar dat kan nooit de complete versie zijn.

Kortom, 3 van de 14 sites hadden in ieder geval boek 1 als eBook voor een prijs die bijna gelijk is aan de prijs die ik bij Bol.com betaal voor de hele serie.

Strategie #2 Zoeken via Google
Omdat het resultaat een beetje mager was, heb ik toch ook nog maar even gekozen voor mijn gebruikelijke stragie: zoeken via Google. En dat levert heel snel zeker net zoveel resultaat op.

#15 Randomhouse.com heeft hem voor $7,99
en heel verrassend was:
#16 Asiaing.com. Die site had een link naar een (gratis?) online versie in html van book 1. Via wat raadwerk waren daar ook de andere vier boeken te downloaden.

Conclusie voor deze eerste poging: Google werkt sneller dan handmatig al die sites nazoeken. Als de versies van $7,99 (€ 5,50) voor de serie van 5 boeken zou zijn, dan is de winst aardig. Op zulke lage bedragen kun je namelijk absoluut gezien niet een veel lagere prijs verwachten. Maar het houdt niet over wat betreft beschikbaarheid.

Poging 2 – John Grisham
Tijd voor een nieuwe poging. Via Google zoek ik naar ‘alle ebooks van John Grisham’. De resultaten:
#1 eBooksabouteverything heeft The Brethren voor $10,99 en The Innocent Man voor $10,99
#2 Asiaising.com heeft Bleachers als PDF met mijn twijfels bij deze gratis download.
#3 Mininova heeft 39 torrents van PDF versies.
#4 Payloadz.com biedt 18 eBook versies voor $9,97 met ook hier net als bij #2 en #3 grote vragen bij de legaliteit van dat aanbod.

Ik begreep pas tijdens het zoeken dat John Grisham pas heel onlangs een eBook-deal heeft getekend. Uitgeven als eBook is blijkbaar iets wat niet zomaar mag.

Poging 3 Seth Godin
Goed, John Grisham was blijkbaar een niet logische keuze. Daarom overgeschakeld naar iemand waarvan ik wist dat hij zeker een aanal eBooks online had staan. Seth Godin biedt de volgende boeken gratis in PDF vorm aan: Who’s There?, Flipping the Funnel, Knock Knock.

Hij biedt zelf ook een aantal niet gratis eBooks aan via zijn site.
Bij Bol.com kun je een aantal van zijn boeken op papier kopen. Ik heb voor deze poging gekozen voor Purple Cow, kost op papier bij bol.com € 9,99

Wat betaalde ik voor de elektronische versie:
#1 eBoostore (Sony) rekent $13,96 (€ 9,61)
#2 eBook Library vraagt $19.95 (€ 13,74)
#3 Amazon (kindle) vraagt $9,99 (€ 6,88 )
#4 Fictionwise (Mobipocket) rekent $19,95
#5 Penguin.com vraagt $20,95
#6 ebook.nl spant de kroon en vraag € 37,03 voor een elektronische versie van het boek waarbij kopiëren van tekst niet toegestaan, printen niet is toegestaan en uitlenen niet is toegestaan.

Poging 5 Zen and the Art of Motorcycle Maintenance
Nog zo’n klassieker dan, ook die heb ik via Bol.com op papier gekocht en zo gelezen. Heel compact pocket formaat voor € 9,99

Bij dit toch niet hypernieuwe boekje kon ik maar één plek vinden waar ik hem kon kopen: Harper Collins (de uitgever) biedt hem in MobiPocket formaat aan voor $16,95 (€ 11,67). Meer dus dan de versie op papier.

Conclusie voor poging 3, 4 en 5: Soms zijn eBooks beter te vinden dan anders, maar je moet heel goed zoekern in dit geval om een exemplaar te vinden dat echt goedkoper is dan de versie op papier. En je loopt het risico dat je veel teveel betaald.

Poging 6 De krant
De BeBook heeft dan weliswaar geen wifi-verbinding en geen mobiel internet zoals de Kindle, het lezen van een krant in de trein ’s ochtends zou heel goed haalbaar zijn ook als ik daarvoor gewoon even de BeBook aan mijn laptop moest vast maken voor vertrek.
Dus ging ik bij deze laatste poging op zoek naar het aanbod online kranten.
#1 Metro
#2 Spits
#3 de Pers
Ik wist van mijn eerste test met de BeBook al dat alle drie de gratis kranten die in papiervorm op het station op me liggen te wachten PDF-versies in full colour online en downloadbaar hebben staan.
Bij de Metro moet je je daarvoor eerst eenmalig aanmelden, maar ze hebben een RSS-feed waarmee je elke dag meteen kunt zien of de nieuwe editie er is.
De PDF’s zijn opgemaakt zoals de edities op papier en op mijn BeBook niet goed te lezen.

#4 Trouw
#5 Volkskrant
Zowel Trouw als de Volkskrant hebben een versie van hun krant online staan in een mooie online versie. Ze gebruiken het ’teaser’ principe waarbij je wel de krant in zijn geheel kunt zien, maar zodra je doorklikt naar een artikel om het te lezen moet je inloggen.
Bij de Volkskrant kun je een online only abonnement afsluiten voor €7,95 per maand of €72,50 per jaar.
Geen downloadbare versies beschikbaar.

#6 NRC Handelsblad
Snel door naar NRC Handelsblad, dat vorig jaar in het nieuws kwam doordat ze een jaarabonnement aanboden op hun krant zowel met als zonder iLiad eBook reader. Zonder iLiad kost een jaar NRC Handelsblad op deze wijze €189,- en met iliad is dat €699,- (oftewel je betaald €500,- eenmalig voor de reader).
Helaas blijken er nog de nodige problemen te zijn. Op de wiki staan een best lange lijst van opmaak gerelateerde zaken die nog niet lekker lopen. Het altijd goed en prettig vertalen van een krant op papier naar eBook formaat blijkt complex.
Maar voor mij hoe dan ook geen optie in combinatie met mijn BeBook omdat vanwege de toegepaste DRM methode wijze van uitleveren dit nu alleen werkt met de iLiad.

#7 t/m #40 de Kindle kranten
Met de bijgeleverde gratis mobiele verbinding is het niet gek dat de Kindle zich uitstekend leent voor een abonnement op een krant. Amazon biedt dan ook een ruime keuze aan. Op de site staan maar liefst 33 verschillende kranten waaruit je kunt kiezen.
En heel verstandig bieden ze ook voor hun online versies goedkope proefabbonnementen aan waarbij je voor zo’n $10,- de online versie eerst twee weken kunt uitproberen.
Helaas natuurlijk alleen voor Kindle, dus ook deze kan ik niet even uitproberen.

Conclusie Poging 6
Conclusie is dat ik dus, met uitzondering van de gratis kranten die een editie hebben die niet leesbaar is op het kleine schermpje van een BeBook (of andere readers van dat formaat) in Nederland alleen de keuze heb uit NRC Handelsblad in combinatie met een iLiad. Dat steekt schril af tegen het enorme aanbod in de VS.

Conclusie overall
Ik had dit ongetwijfeld beter kunnen uitsmeren over een serie van meerdere blogposts. Excuus voor de lengte van het verhaal. Maar na elke poging kon ik gewoon niet wachten om een volgende poging de doen om wél aan te kunnen tonen dat op deelgebieden het aanbod op de juiste manier geregeld is.

Zoals ik al eerder zei: je kunt op zich best genoeg boeken vinden om je eBook reader te vullen. Maar als je op zoek ben naar specifieke boeken dan wordt het heel moeilijk. De tijd dringt echter voor de sector. Het aanbod van PDFs online via bittorrent is enorm. En hoewel ik ook daar op mijn BeBook niets aan heb omdat die niet voor 6inch schermpjes zijn opgemaakt lijkt het me niet verstandig te wachten totdat de A4 eBook readers gemeengoed zijn.

Apple gaat het niet doen, Jobs vindt immers dat mensen geen boeken meer lezen, Amazon laat Europa nog links liggen, er is dus nog ruimte voor een Europese Kindle.

Heb jij al eens boeken voor je eBook reader gekocht? Zo ja, welke en hoe vond je die dan?
Ik hoor het graag.

[disclosure: met ingang van 11 mei 2009 neem ik deel aan het affiliate programma van BeBook. Als je een BeBook via hun website koopt en gebruik maakt van deze link dan krijg ik daarvoor betaald]

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Rene Nederhand
Rene Nederhand
13 jaren geleden

Ik koop regelmatig boeken voor mijn iLiad (dus niet Ilead, zoals jij het spelt) en ik heb ook een abonnement op het NRC.

Tot nu toe ben ik best tevreden. Engeltalige boeken koop ik meestal via Fictionwise. Daarnaast download ik veel. Zeker als de prijs van het ebook hoger is dan de papieren versie.

Er zit everigens geen DRM op het NRC dat icm de iLiad wordt aangeboden, maar je kunt de krant alleen ophalen via je de wifi verbinding van je iLiad.

Pierre
13 jaren geleden

Oeps, Spelling bij deze aangepast. Ik geloof dat ik het wel consequent fout gedaan had.

Inderdaad geen DRM (tekst eveneens aangepast). Ik had de tekst uit de wiki verkeerd "vertaald" naar tekst in de post. Op de wiki staat: "Om een ePaper te kunnen downloaden dient de iLiad een internetverbinding te maken met de iRex Delivery Service (iDS). De ePaper is uitsluitend op te halen met de iLiad waarvan het MAC-adres eerder in combinatie met een voucher-code geregistreerd is op de MyiRex-pagina op de site van iRex Technologies."

Dank je voor je aanvullingen!