Videoportfolio’s voor voetballers?!

 Gepubliceerd door om 07:02  Onderwijs
mrt 182009
 
“In haar proefschrift beantwoordt Mirjam Bakker de vraag in hoeverre de beoordelingen op basis van een videodossier betrouwbaar, generaliseerbaar en valide zijn.
Het belangrijkste resultaat van [haar] onderzoek is dat beoordelaars een acceptabel tot hoog niveau van overeenstemming bereiken voor het toekennen van cijfermatige beoordelingen op basis van een videodossier. Bovendien is er op basis van twee beoordelaars al een acceptabele interbeoordelaarsovereenstemming.
Verder bleek dat beoordelaars de toegekende cijfermatige beoordelingen baseerden op uiteenlopende bewijzen en argumenten. Over het algemeen gaan de maatregelen die in het design van de videodossiers zijn genomen, samen met betrouwbare en valide beoordelingen.”

(bron)

Twee berichten die onafhankelijk van elkaar geschreven zijn, maar heel duidelijk raakvlakken met elkaar hebben: Op SURFspace verteld Mirjam Bakker over haar promotie-onderzoek (PDF!) naar het ontwerp van een beoordelingsprocedure voor ‘videodossiers’ (videoportfolio’s). Zij beschrijft o.a. de contextinformatie die gebruikt kan worden om de boordeling op basis van zo’n dossier betrouwbaar, generaliseerbaar en valide te maken.

Op Leervlak.nl verwijst Jeroen Bottema naar een item in Holland Sport van vorige maand waarbij het gaat over het gebruik van videoanalyse bij AZ. De hele aflevering staat hier, maar het gaat hem om dit fragment (opent in Mediaplayer).

Ook bij AZ wordt video gebruikt voor het beoordelen, maar ook het uitleggen en aanleren van competenties. In het gebruik ervan wordt niet alleen de training (met meerdere camera’s gefilmd) gebruikt als leermateriaal voor spelers, maar wordt ook de koppeling gemaakt met voorbeelden van wedstrijdsituaties waar het juist goed (en ik neem aan ook juist niet goed) liep als gevolg van het gebruik van een combinatie van die technieken.
Een heel mooi voorbeeld dus.

Lijkt me iets wat te combineren moet zijn: waarom zou zo’n keeper met een unieke traptechniek niet straks een videoportfolio meenemen als hij naar een club gaat? Zou toch zonde zijn dat hij afhankelijk is van de vraag of een toevallige scout dat herkend als die komt kijken.
Maar ook voor het onderwijs geldt dat we niet moeten vergeten dat, ondanks alle gevoeligheden en privacy-aspecten die er aan kleven, de video-opnames meer zijn dan iets om ‘alleen’ bij een beoordeling te gebruiken.

 Reacties uitgeschakeld voor Videoportfolio’s voor voetballers?!  Tags:

Furl absorbed by Diigo

 Gepubliceerd door om 06:45  Internet
mrt 182009
 
FURL - Klik voor grotere versie

Ik was al lang geen actieve Furl gebruiker meer. De laatste wijziging in hun ontwerp, naar heel lelijk oranje/grijs, heeft er toen voor gezorgd dat ik naar del.icio.us ben overgestapt.
Nu verdwijnt Furl dan echt helemaal, “absorbed by Diigo” zoals ze het zelf noemen. Ik kreeg vanochtend een mail binnen waarbij ze die overgang aankondigen en ben op het moment toch maar even de bij Furl aanwezige links aan het migreren naar Diigo.

Het zorgt er ongetwijfeld voor dat er links en rechts weer de nodige hyperlinks niet meer werken (linkrot). De Diigo interface ziet er een stuk rustiger uit dan die van Furl op het laatst, maar ik verwacht niet dat ik weer een reden heb om van del.icio.us naar Diigo over te stappen.
Natuurlijk biedt de dienst daar een import-optie voor, maar ik ben nou eenmaal niet ontevreden over del.icio.us nou ik daar aan gewend ben en ik heb nog geen kennis kunnen maken met unieke Diigo features. Een unieke feature van Furl was dat er ook een kopie van de inhoud van een pagina waar je naar linkte werd opgeslagen (handig als die dan offline ging).

Nou ja, het is niet anders, het world wide web blijft in beweging en als er nieuwe diensten komen, dan moeten er ook wel oude verdwijnen.