Skypen met je iPod Touch 2G

ipod headset - Klik voor grotere versie

Na mijn test van de mini microfoon voor de iPod/iPhone realiseerde ik me dat ik nog niet zo’n test online gezet had met de ‘officiële’ headset zoals Apple die verkoopt voor 29 euro.
Dat is een ‘gewone’ headset zoals je bijgeleverd krijgt bij je iPod Touch, maar met een heel klein microfoontje ingebouwd in de kabel.
Omdat je hierbij kunt praten én luisteren (in tegenstelling tot de mini microfoon) kun je hem ook gebruikten voor het bellen via internet vanaf de iPod Touch (of zo je wilt de iPhone).
De vraag is natuurlijk of dat een beetje kwaliteit oplevert. Gisteren plaatste Computerworld een bericht waarin ze aangaven dat dat nog niet zo is. En hoewel we op een aantal punten van mening verschillen (en hun artikel andere tools test), moet ik het daar mee eens zijn: het is niet iets waar ik 100% op zou willen hoeven vertrouwen.
Al was het maar vanwege de bij de iPod Touch noodzakelijke wifi-verbinding.

Ook nu heb ik gewoon weer een aantal korte audio clips opgenomen zodat je kunt horen hoe e.e.a. klinkt.
Eerst de headset in combinatie met iTalk. Dat levert de beste kwaliteit op:
audio Better quality MP3   (557 kB) Je kunt de opname ook downloaden als AIFF (2MB, oorsponkelijk bestand) of WAV (2MB)

Conclusie: werkt prima.

Dan de test met bellen. Die blijkt minder eenduidig positief.
Opties die afvielen
Ik heb eerste gekeken wat de verschillende opties waren die ik ter beschikking had.
Er is (op dit moment nog) geen native Skype applicatie voor op de iPod Touch. Dat betekent dat je altijd gebruik zult moeten maken van een applicatie die als ‘gateway’ dient. De oudste aanbieder van een gateway is IM+ for Skype. Die boden (en bieden) een versie aan die via de Safari-browser op de iTouch werkt, maar hebben nu ook een applicatie in de Apple Store. Die kost €2,39 en daarom heb ik hem niet in de test meegenomen. Betalen voor een Skype-client vind ik onzin.

Een tweede applicatie die afviel is Truphone. Want hoewel die gratis te downloaden is, wordt de voice-optie van Skype niet ondersteund op de iPod Touch 2G, ook niet na aansluiten van de headset. Ik weet niet of dat bewust is, of gewoon een foutje, maar het maakte een test onmogelijk.

Hoe getest?
Ik heb twee Skype accounts gebruik. Met het ene account was ik in Skype 3.8.0 op mijn laptop ingelogd, met de andere logde ik in op de iPod Touch.
De audio die op de laptop ontvangen werd is opgenomen met behulp van PowerGramo Professional.

NB De compressie van de MP3-versies doet de kwaliteit geen goed. Dus voor een optimale vergelijking kun je het beste naar de WAV-versies luisteren.

Fring
De eerste applicatie waarvan ik wist dat die wél met Skype kon bellen is Fring. De applicatie is beschikbaar voor verschillende platformen, waaronder via de Apple store voor de iPod Touch.

De resultaten van gebruik van Fring variëren erg. Soms had ik bij het opzetten van een verbinding vanuit Fring naar de laptop heel erg last van echo. Zo erg dat het niet mogelijk was een gewoon gesprek te voeren. Het verbreken van de verbinding en opnieuw bellen was dan wel een oplossing die meestal werkte.

De audioclip:
audio Bellen van Fring -> Skype   (1,15MB) Je kunt de opname ook downloaden als WAV (6,9MB)

Nimbuzz
Ook Nimbuzz is gratis te downloaden in de Apple store. Voor Nimbuzz waren de resultaten een stuk consequenter. Het echo probleem van Fring ben ik er niet tegen gekomen.

De audioclip:

audio Bellen van Nimbuzz -> Skype   (792kB) Je kunt de opname ook downloaden als WAV (4,6MB)

Skype Mobile
Ter vergelijking dan nog een opname gemaakt van een gesprek dat ik met Skype voor Windows Mobile gemaakt heb vanaf mijn iPAQ 914c naar diezelfde laptop met Skype en Powergramo.

De audioclip:

audio Bellen van SkypeMobile -> Skype   (748kB) Je kunt de opname ook downloaden als WAV (4,4MB)

Conclusies
De kwaliteit van de audio is wat mij betreft bij alle drie de opnames acceptabel. Ik vind dat Skype Mobile de beste en meest consistente resultaten levert. Die combinatie is voor mij natuurlijk sowieso het handigst: ik heb die iPAQ altijd bij me en vanwege de ingebouwde microfoon hoef ik niet persé een headset te gebruiken.

Fring verliest het wat mij betreft op de iPod touch van Nimbuzz vanwege de echo problemen die er regelmatig zijn. Maar dat zou in een volgende versie natuurlijk ook opgelost kunnen zijn.

Hoe dan ook is VOIP via wifi met behulp van Skype nog zeker niet iets waarvoor ik een mobiel of vast abonnement zou willen opgeven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
iphone_belgium
iphone_belgium
12 jaren geleden

Pierre,

Probeer eens Iphone Italk http://italk-iphone.com/
Dit is het beste VOIP programma op dit moment !

Pierre
12 jaren geleden

Probleem van iTalk-iPhone is dat het SIP gebruikt en geen Skype ondersteuning heeft.
Ik heb niets tegen SIP, gebruik het thuis ook voor mijn "vaste" telefoonverbinding via internet, maar buiten de door mij gecontroleerde wifi/netwerk omgeving heb ik daar slechtere ervaringen mee. Met name als het gaat om firewall-instellingen waar je dan geen controle over hebt.