Schijfpartities aanpassen met behoud van data

EASEUS - Klik voor grotere versie

Heb je dat ook wel eens gehad? Je deelt een harde schijf in in partities omdat dat handig lijkt (niet alles in één grote doos) maar achteraf blijkt dat toch tegen te vallen.
Zo overkwam mij dat ook met de 500GB harde schijf in mijn Freecom Network Mediaplayer. Ik had de helft als actieve schijf willen gebruiken en de andere helft voor de films/series etc. die ik toch al gezien had. Helaas blijkt de FTP-toegang bij de Freecom maar één partitie toegankelijk te maken.

Een tijdje geleden had ik de Freecom al eens via USB aan mijn laptop gehangen om zo wat van de data over te zetten van de ene naar de andere partitie, maar dat vond ik toch niet zo heel handig.
Dus wilde ik van twee partities weer één maken. Alleen had ik niet veel zin om alle data eerst ergens anders neer te zetten en dan weer terug te plaatsen.

Met de EASEUS Partion Manager Home Edition kun je gratis partities verkleinen, verplaatsen en vergroten mét behoud van de data op die partities.
In mijn geval moest het in een aantal stappen:
1) eerst de tweede partitie zo klein mogelijk maken
2) dan die partitie opschuiven naar het einde van de vrije ruimte
3) uitbreiden van de eerste partitie met de vrijgekomen ruimte
-> dit is de stap waar ik nu ben; de data op de tweede partitie was te groot in omvang om direct naar de eerste partitie te kopiëren, vandaar de wat omslachtigere actie.
4) kopiëren van de data van de tweede partitie
5) verwijderen van de tweede partitie
6) uitbreiden van de eerste partitie met de vrijgevallen ruimte

De eerste stap ging nog redelijk snel, maar werd vooraf gegaan door een reboot en werd vanuit een soort boot-interface uitgevoerd.
Stap 2 en 3 worden nu na elkaar uitgevoerd maar zullen nog wel even gaan duren. Nu na ruim een uur is het hele proces nog niet halverwege.

Heb jij ervaring met snellere (gratis) partition managers?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Cas Paauwe
Cas Paauwe
15 jaren geleden

Hallo Pierre,

komt het niet door USB ?
Ik heb het prog gedownload en ook uitgeprobeerd, ik heb op mijn laptop een 10 Gb partitie verplaatst en geresized naar 30 Gb. Kostte 1x opnieuw opstarten en was met 5 minuten klaar. Vond ik best snel.
Groeten
Cas

Pierre
15 jaren geleden

Weet ik niet, maar gezien het verschil zou het een rol kunnen spelen. Nou waren de partities ook wat groter (in eerste instantie elk 250GB). Alleen al het kopiëren van de data van de ene partitie naar de andere duurde ruim 2 uur en dat ging niet via het programma.

Nou ja, het heeft de klus geklaard zonder dataverlies en ik heb het gevoel dat de schijf nu sneller reageert dan voorheen dus waarschijnlijk is het ook goed als defragmentatie actie.

Patrick de Vos
Patrick de Vos
15 jaren geleden

Denk dat USB wel vertraagd. Denk zelfs dat alle data via je aangesloten laptop/pc verloopt…dus heen en terug via usb.

Ik wil je niet bang maken maar ik heb overigens ook slechte ervaringen met partities verkleinen…..data kwijt was het resultaat.

Natuurlijk niet helemaal kwijt want ik had ergens anders nog een backup :)

Pierre
15 jaren geleden

Oei, data kwijt is vervelend, ook als je die dat links en rechts weer kunt terugvinden. Ik doe dit gelukkig ook niet dagelijks.