Google Latitude v.s. trackr!

 Gepubliceerd door om 06:46  Geocoding
feb 132009
 
iGoogle Latitude (foto door: PiAir (Old Skool))

Op Lifehacking.nl staan twee interessante posts van Patrick Mackaaij over trackr! v.s. Google Latitude. In het eerste bericht legt hij uit wat trackr! is, en in het tweede bericht vergelijkt hij de dienst met Google Latitude.
Jammer dat de reacties uit staan, anders had ik daar gereageerd, maar nu dan maar even in een eigen post.
Ik kan me helemaal vinden in de afweging/vergelijking die Patrick maakt in zijn post. Ik heb zowel trackr! als Google Maps geïnstalleerd op mijn iPAQ. En als je, zoals Patrick blijkbaar doet, veel met de auto reist, dan is trackr! heel bruikbaar.
Maar binnen, of zoals ik vaak mee maak, in de trein, heb je op mijn iPAQ niets aan trackr! omdat daar de GPS ontvangst te slecht voor is.

En eigenlijk zou dat gewoon de ideale update voor trackr! zijn: zorg er voor dat de applicatie niet alleen van GPS gebruik maakt, maar waar nodig/mogelijk ook GSM of Wifi positionering kan gebruiken. Dan combineer je, zoals ook op de iPhone gebeurt, alle drie de mogelijkheden in één applicatie. Google Latitude kan dat al.

En om nou niet nóg een post hierover te maken vandaag, nog even dit: als je jouw locatie en de locatie van je vrienden zoals die via Google Latitude wordt bijgehouden zichtbaar wilt maken zónder de applicatie op je telefoon op te starten, dan ben je aangewezen op de iGoogle gadget
Die werkt officieel nog niet in Nederland, maar Reinier liet gisteren een reactie achter met uitleg hoe je hem toch werkend krijgt.

En het werkt inderdaad (dank je Reinier!). Al vind ik iGoogle erg lelijk en vol in vergelijking met de vertrouwde kale Google pagina die ik normaal als startpagina heb.

Google Gears op je mobiel

 Gepubliceerd door om 06:19  Geocoding
feb 132009
 
Google Gears - Klik voor grotere versie

Toen ik Google Gears op mijn laptop installeerde voor het script waar ik gisteren over schreef had ik het al even voorbij zien komen: Google Gears voor Windows Mobile.
Ik kende het nog niet en heb het toch maar even geïnstalleerd. En wat blijkt, na installatie ervan kan ik op mijn iPAQ 914c ‘gewoon’ in Internet Explorer Mobile gebruik maken van de locatiebepaling via GSM en/of Wifi.

De pagina met Google Maps die ik gisteren liet zien kan IEM niet weergeven, maar Google heeft zelf een voorbeeldscript beschikbaar staan dat wel probleemloos getoond wordt.

Ik merkte wel dat er een heel groot verschil zit tussen alleen gebruik van GSM voor locatiebepaling en Wifi. Tenminste op mijn iPAQ. Als ik de Wifi uit heb staan, dan plaatst het script me consequent in Amsterdam, met als coördinaten (52.35,4.917). Schakel ik de Wifi van het toestel in, dan krijg ik een exacte(re) locatiebepaling, ook als ik geen verbinding maak met die router (het ophalen van de webpagina gebeurt dan via mijn GPRS verbinding).

Roy Janssen gaf gisteren in een reactie op het bericht over de test met Google Gears op een laptop aan dat hij (ook) steeds als zijnde in Amsterdam wordt weergegeven. Het kan zijn dat dat de standaard locatie is die de API doorgeeft als je locatie niet bepaald kan worden.

Hoe dan ook, het is duidelijk een periode met stevige stappen als het gaat om locatiebepaling op mobiele apparaten zonder dat daarbij GPS nodig is.

feb 132009
 
Feedburner - Klik voor grotere versie Feedburner - Klik voor grotere versie

Hoewel Feedburner al een tijdje geleden overgenomen is door Google, en de gevolgen daarvan in eerste instantie zeker niet negatief waren, hebben ze nu laten zien dat het ook anders kan. En dat bedoel ik dan niet positief.
Feedburner kondigde begin januari aan dat ze nu echt gingen migreren naar de Google infrastructuur. Daarvoor moesten al je feeds gemigreerd worden. Ik veronderstelde dat dat probleemloos zou gebeuren (tja) en op 19 januari 2009 liet ik al mijn feeds overzetten.
Dat was even slikken.

Het gerapporteerde subscribers aantal kelderde en een aantal feeds werkte niet meteen maar gaven foutmeldingen. Google gaf zelf aan dat het een paar dagen kon duren en dan moest alles weer vanzelf in orde komen. Op hun blog geven ze aan dat vanaf 25 januari alles weer nagenoeg op het niveau van voor de move zou moeten zijn.

Je kunt het verloop van gerapporteerde getallen zien in de twee screenshots bij dit bericht. De ene feed ging van 1.055 naar 132 subscribers en bleef na een week zo tegen de 900 hangen, de andere ging van bijna 400 naar 100 om terug te veren naar zo’n 200 subscriber.
Al met al was ik er in de gerapporteerde getallen opeens zo’n 300 ‘kwijt’.

Prima natuurlijk als dat een correctie van onjuiste getallen was. Immers, lang niet elke subscriber is een lezer, iets wat Feedburner ook met het ‘reach’ getal probeert inzichtelijk te maken.
Vervelender vond ik echter het idee dat ik wellicht links en rechts versies van de RSS-feed heb/had zitten die niet juist doorverwezen naar de nieuwe URLs die de feeds gekregen hebben door de move.

Al met al zijn de getallen nu, bijna een maand na de overgang naar de nieuwe dienst, weer terug op het ‘oude’ niveau. De dienst is er niet stabieler of sneller door geworden, integendeel, het opvragen van een overzicht voor ‘all time’, dus de hele historie leidt op het moment tot een ‘trouble at the mill’ melding.

Met vier jaar historische data is Feedburner niet zomaar een dienst die je verlaat. En dan is natuurlijk ook de vraag voor wie. Maar het zijn dit soort ‘hobbeltjes’ in de weg die de keerzijde van het vertrouwen op dit soort gratis diensten nogmaals bevestigen.