iPod Touch 2G Jailbreak – Applicaties

iPod Touch 2G (foto door: PiAir (Old Skool))

Goed, je hebt de waarschuwingen gelezen en toch een jailbreak uitgevoerd op je iPod Touch 2G. Wat nu?
Met de opmerking dat ik dat ook pas een dag geleden gedaan heb en dus zeker nog niet alle hoeken, gaten en opties uitgeprobeerd heb, wil ik in deze post alvast een aantal applicaties noemen waar je eens naar kunt kijken als je die jailbreak uitgevoerd hebt.

Het is geen iPhone
Ook met een jailbreak wordt een iPod Touch geen iPhone. Een aantal interessante applicaties voor de iPhone blijven dus ook nu buiten bereik. Dus PdaNet voor het koppelen van je iPhone als modem aan je laptop (alleen zinvol bij 3G), Cycorder voor het maken van video-opnames (alleen zinvol als je een camera hebt) of Qik voor het live streamen (idem), zijn applicaties die je bij een iPod Touch 2G niet hoeft te installeren. In deze post ga ik het ook niet hebben over applicaties die via de Apps store te krijgen zijn.

Maar gelukkig blijven er wel nog een paar andere leuke tools over. Cydia
Alle applicaties die ik hieronder bespreek zijn via de Cydia installer te vinden en te installeren. Gewoon even de zoekoptie gebruiken.

VNC Server
Veency VNC Server (foto door: PiAir (Old Skool)) Een van de dingen die ik miste bij de iPod was de mogelijkheid om op mijn laptop zichtbaar te maken wat je op de iPod ziet. Bij mijn Windows Mobile telefoon had ik zo’n tooltje, maar voor de iPod kon ik dat nog niet doen.
Voor instructies is dat handig omdat je dan een screencast kunt maken van wat je doet op de iTouch.

Er waren wel VNC clients voor de iPod in de App store, maar geen VNC server. Met de gratis Veency VNC server wordt dat gat opgevuld. Na installatie kun je met een gewone VNC client op je laptop verbinding maken met je iPod Touch. Dat kan gewoon via de Wifi verbinding, dus je iPod Touch hoeft niet aan je computer verbonden te zijn met een kabel.
Op de iPod Touch moet je toestemming geven voor de verbinding dus je loopt niet het risico dat iemand ongemerkt op afstand met je meekijkt.

Backgrounder
Backgrounder (foto door: PiAir (Old Skool)) Een van de dingen die ik knudde vind aan het standaardontwerp van een iTouch is dat je maar één applicatie tegelijkertijd actief kunt hebben. Dat betekende tot nu toe dat als ik Last.fm (via de Amerikaanse Apps store te bereiken) draaide, ik niet kon overschakelen naar Twitterific (Twitter client) of de browser.
Met Backgrounder kan dat wel. Het gaat niet altijd goed, soms crashed/stopt een applicatie op de achtergrond, maar het is een heel prettige toevoeging.

SSH Server
SSH (foto door: PiAir (Old Skool)) SSH (foto door: PiAir (Old Skool)) Nog een feature die ik miste, vooral ook omdat het op de iPod Video gewoon wel beschikbaar was, is het kunnen uploaden en downloaden van bestanden op de iTouch. Bij de iPod Video kun je het apparaat namelijk ook gewoon als externe harde schijf gebruiken in Windows.

De SSH Server maakt het via een omweg alsnog mogelijk om bestanden te uploaden en te downloaden. Jammer dat het op deze manier moet, maar het werkt

VLC4iPhone
VLC4iPhone (foto door: PiAir (Old Skool)) VLC4iPhone (foto door: PiAir (Old Skool)) Een reden om bestanden zelf naar de iTouch te willen uploaden zou kunnen zijn om ze af te spelen in de VLC4iPhone player. Daarmee kun je ook bestanden afspelen die standaard niet op de iTouch af te spelen zijn. Hij is nog een beetje buggy en klapte er een keer hard uit tijdens het testen, maar AVI bestanden speelde hij af.

MxTube
Een reden om bestanden van de iTouch af te halen zou kunnen zijn om een backup te maken van downloads van YouTube gemaakt met MxTube. Dat is een applicatie waarmee je video’s op YouTube kunt bekijken terwijl je online bent (zoals gewoon ook al kan), maar je kunt ze ook downloaden zodat je ze kunt bekijken als je geen Wifi verbinding hebt.
Vooral voor de iPod Touch dus heel handig. Zou een standaard optie moeten zijn aangezien bij een iPod Touch geen bezwaren van mobiele telefonie-aanbieders hoeven mee te spelen.
MxTube (foto door: PiAir (Old Skool)) MxTube (foto door: PiAir (Old Skool)) MxTube (foto door: PiAir (Old Skool))
AppBackup
Backup applicatie data (foto door: PiAir (Old Skool)) Ik weiger om gecrackte applicaties op mijn iPod Touch te installeren (zie ook dit bericht), maar het backuppen van de data van applicaties is heel wat anders en veel zinvoller.
Zo raakte ik de high scores van Bejeweled 2 kwijt toen ik de jailbreak uitvoerde. Die zitten wel in de backup van de oorspronkelijke firmware die iTunes heeft, maar daar kan ik ze niet uithalen. Ook andere settings van applicaties verdwenen en moesten weer handmatig ingesteld worden.
Heb je dus niet dagelijks nodig, maar wel handig.

Boss Prefs
Boss Prefs (foto door: PiAir (Old Skool)) In de categorie gewoon handig valt ook Boss Prefs waarmee je een aantal van de standaard icoontjes op je iTouch kunt verwijderen of eenvoudig je Wifi kunt uitschakelen als je in het vliegtuig zit (het nut daarvan is natuurlijk afhankelijk van je vlieggedrag).

Overbodig
Quake (foto door: PiAir (Old Skool)) Doom (foto door: PiAir (Old Skool))
Natuurlijk heb ik ook Doom en Quake geïnstalleerd. Leuk, maar nauwelijks speelbaar en dus absoluut overbodig.

Winterboard
Hiermee kun je het uiterlijk van je iTouch aanpassen. Leuk, maar wat mij betreft tamelijk overbodig, ik ben tevreden met de standaard layout.

Tips?
Zijn er nog applicaties die ik niet besproken heb en die ik zeker zou moeten uitproberen? Laat het me dan weten in de reacties!