Weten waar je laptop is met Google Gears

Google Maps - Klik voor grotere versie

Gisteren kon je lezen dat Gmail een nieuwe optie heeft: je kunt nu automatisch je locatie aan je mailberichten die je vanuit Gmail verstuurd laten toevoegen.
Daar hangen een paar voorwaarden aan: je moet de mailberichten (uiteraard) vanuit de webinterface van Gmail versturen, je moet Google Gears geïnstalleerd hebben, je moet een wireless (wifi) verbinding maken met een router waarvan de locatie bekend is én de optie is alleen bereikbaar als je de interface op Engels (US) zet. Maar, het werkte.

Nou gebruik ik meestal niet de webinterface om via Gmail mails te versturen, dus heb ik er niet veel aan. Maar het bericht bij TheNextWeb gaf ook wat uitleg bij de werking van de functie.
Er wordt gebruik gemaakt van de Google Geolocation API die via Gears en je Wifi adapter je locatie kan opzoeken. En die API blijkt heel eenvoudig in je eigen pagina’s te verwerken te zijn.

Het gemakkelijkste voorbeeld dat ik zelf had om mee te spelen was mijn “Google Maps Latitude, Longitude Popup” script. Redelijk overbodig omdat inmiddels Flickr al lang eigen geocoding opties heeft, maar het bleek redelijk simpel om de Geolocation API er aan toe te voegen. Dat kun je hier uitproberen.

Gears toestemming - Klik voor grotere versie

Let op: ook dit script vereist dat je Gears geïnstalleerd hebt staan, je moet een wireless verbinding hebben én daar moet de locatie van bekend zijn, anders werkt het niet. Als je Gears hebt en een wireless verbinding dan zou je een popup moeten krijgen als de locatie niet gevonden kan worden (kon ik hier nu niet testen).
Als je geen Gears geïnstalleerd hebt, dan krijg je gewoon het oude beeld te zien met de marker ergens boven de zee.

Daarnaast vraagt het script eerst om toestemming voordat het kan draaien.

Niet schrikken! De kaart zoomt best ver in, de screenshot hierboven is verder uitgezoomd dan dat je te zien krijgt. Maar ik log geen enkele dat hierover op mijn server. Ik verzamel dus niet de coördinaten van bezoekers aan die pagina of zo.
Het script is volledig Javascript gebaseerd, dus als je in de bron van de pagina kijkt zie je precies wat er gebeurt mocht je dat willen weten.

Ik ben benieuwd of het script bij jou ook werkt. Op mijn werkplek in Eindhoven en thuis wordt mijn locatie in beide gevallen correct bepaald, maar ik heb geen idee van de dekking in Nederland. Laat het horen in de reacties als je wilt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roy Janssen
13 jaren geleden

Bij mij komt ie in Amsterdam uit terwijl ik toch echt in het oosten des lands werk. Zal vast de vestigingsplaats van xs4all zijn ;)

Pierre
13 jaren geleden

Ik had dat bij mijn iPAQ ook. Daar had ik de mobiele versie van Gears op geïnstalleerd en als ik de Wifi uit heb staan geeft hij als locatie Amsterdam aan (met ook minder cijfers achter de punt), terwijl bij het inschakelen van de Wifi hij me wél op de juiste plek wist te vinden.

Ook wist hij me in Eindhoven niet altijd exact op de juiste plek te vinden. Dat kan komen omdat ik op mijn werkplek heel veel wifi-punten zie.