feb 122009
 
Google Maps - Klik voor grotere versie

Gisteren kon je lezen dat Gmail een nieuwe optie heeft: je kunt nu automatisch je locatie aan je mailberichten die je vanuit Gmail verstuurd laten toevoegen.
Daar hangen een paar voorwaarden aan: je moet de mailberichten (uiteraard) vanuit de webinterface van Gmail versturen, je moet Google Gears geïnstalleerd hebben, je moet een wireless (wifi) verbinding maken met een router waarvan de locatie bekend is én de optie is alleen bereikbaar als je de interface op Engels (US) zet. Maar, het werkte.

Nou gebruik ik meestal niet de webinterface om via Gmail mails te versturen, dus heb ik er niet veel aan. Maar het bericht bij TheNextWeb gaf ook wat uitleg bij de werking van de functie.
Er wordt gebruik gemaakt van de Google Geolocation API die via Gears en je Wifi adapter je locatie kan opzoeken. En die API blijkt heel eenvoudig in je eigen pagina’s te verwerken te zijn.

Het gemakkelijkste voorbeeld dat ik zelf had om mee te spelen was mijn “Google Maps Latitude, Longitude Popup” script. Redelijk overbodig omdat inmiddels Flickr al lang eigen geocoding opties heeft, maar het bleek redelijk simpel om de Geolocation API er aan toe te voegen. Dat kun je hier uitproberen.

Gears toestemming - Klik voor grotere versie

Let op: ook dit script vereist dat je Gears geïnstalleerd hebt staan, je moet een wireless verbinding hebben én daar moet de locatie van bekend zijn, anders werkt het niet. Als je Gears hebt en een wireless verbinding dan zou je een popup moeten krijgen als de locatie niet gevonden kan worden (kon ik hier nu niet testen).
Als je geen Gears geïnstalleerd hebt, dan krijg je gewoon het oude beeld te zien met de marker ergens boven de zee.

Daarnaast vraagt het script eerst om toestemming voordat het kan draaien.

Niet schrikken! De kaart zoomt best ver in, de screenshot hierboven is verder uitgezoomd dan dat je te zien krijgt. Maar ik log geen enkele dat hierover op mijn server. Ik verzamel dus niet de coördinaten van bezoekers aan die pagina of zo.
Het script is volledig Javascript gebaseerd, dus als je in de bron van de pagina kijkt zie je precies wat er gebeurt mocht je dat willen weten.

Ik ben benieuwd of het script bij jou ook werkt. Op mijn werkplek in Eindhoven en thuis wordt mijn locatie in beide gevallen correct bepaald, maar ik heb geen idee van de dekking in Nederland. Laat het horen in de reacties als je wilt.