Crackulous is gewoon NIET GOED!

Crackulous

Soms heb ik zo’n instinctieve reactie waarvan het me dan wat langer kost om te achterhalen waarom ik dat vond. Zo ook nu. Het schrijven van een blogpost wil dan wel eens helpen.
De aanleiding was dit bericht bij Tweakers.net: “Beveiliging iPhone-applicaties gekraakt“, met als inleiding: “De onlangs uitgebrachte tool Crackulous maakt het mogelijk een groot aantal commerciële iPhone-applicaties eenvoudig van hun kopieerbeveiliging te ontdoen. In een later stadium zal de code ook als opensource worden vrijgegeven.“.

Ik ga niet hypocriet doen over het gebruik van software waar je niet voor betaald hebt terwijl dat wel zou moeten. Maar het systeem van gratis en betaalde applicaties zoals dat voor de iPhone en de iPod Touch beschikbaar is werkt wat mij betreft gewoon. Natuulijk, Apple is wat strikt met goedkeuren van applicaties, maar daar is jailbreaken voor uitgevonden. En wellicht helpt het ook dat de applicaties die niet gratis zijn erg betaalbaar zijn. Ik heb het nodige geld uitgegeven via de Application Store van Apple, nooit stond ik voor de keuze ‘als ik dit programma niet koop voor heel veel geld dan is mijn iPod niet bruikbaar’.

Deze tool maakt het nu eenvoudig mogelijk om betaalde applicaties te kopiëren. Bij iPhoneclub.nl staat een bericht waarin ze uitleggen dat ze er geen aandacht aan gaan besteden, mogen reageerders in de fora op die site immers ook niet. Zij wijzen er ook op dat op zich alles wat deze tool doet al kon. Maar punt is natuurlijk dat het nu wel heel eenvoudig wordt. Als heb je toch nog een gejailbreakte iPhone of iPod Touch nodig voor het uitvoeren van de kopieer-actie.

En dat maakt wellicht dat ik dit heel gemakkelijk roep, immers mijn iPod Touch 2G kan dit nog niet. Maar ik hoop dat ik ook tegen de tijd dat die jailbreak er wel is de verleiding van het gebruik van deze tool kan weerstaan.
Ik hoop dat veel anderen dat ook kunnen zodat deze prille business kan overleven.

p.s. voor de link naar de tool moet je maar gewoon Google gebruiken, heb je nog even de tijd om te bedenken of je dat wel wil.