jan 182009
 


Bekijk de video op YouTube

Ik kwam op het blog van Jing een post tegen waarin uitgelegd werd dat je de filmpjes / screencasts die je met Jing maakt tegenwoordig ook kunt resizen. Dat betekent dat als je een opname van je hele beeldscherm maakt dit ook netjes in een blogpost te passen is. Dat was vorig jaar rond deze tijd nog niet zo, zoals ik in deze blogpost schreef en in dit voorbeeld liet zien.

Nadeel van de aanpassing (tja, elk voordeel…) is dat het nou niet meer zo is dat een filmpje op het oorspronkelijk formaat wordt weergegeven als je gewoon een link naar een Jing SWF filmpje via de mail naar iemand stuurt. Voorheen kun je zo’n link versturen en dan werd die juist weergegeven in de browser, terwijl deze nieuwe test opgerekt wordt naar het volledig beeldscherm (is minder mooi).

Ander probleem dat ik steeds had is de vraag hoe groot moet dan zo’n embed zijn als ik ga resizen en nog eerder: hoe groot moet ik het opnamegebied maken als ik een screencast in breedbeeldverhouding wil maken?
Natuurlijk, 1280×720 is geschikt voor High Definition bij YouTube, maar mijn laptop heeft een resolutie van 1024×768. Hoe maak ik daar een opname in de juiste verhoudingen zodat ik die met de zoom-n-pan functie van Camtasia naar kan oprekken zonder vervorming?
Tijd voor een nieuw script: Videosizes
Video Size Calculator v1 Je voert er een afmeting in voor de breedte of de hoogte en het script rekent de bijbehorende andere maten uit.
Het is weer een 100% JavaScript oplossing, dus alle code is in de bron van de pagina te zien en te downloaden voor eigen gebruik. In de screencast hierboven laat ik vanaf dit punt een aantal voorbeelden van gebruik zien.

Oh, en het antwoord voor mijn laptop: de juiste verhouding voor opnemen is 1024×576. In Camtasia kun je dan het project instellen op 1280×720 en zonder vervorming inzoomen op de opname. Natuurlijk verlies je dan iets van de details (je zoomt immers in), maar het resultaat op YouTube is nog steeds prima.

Deel dit bericht:

  3 reacties aan “Wat zijn de juiste verhoudingen voor je video?”

Reacties (3)
 1. Boeiend. En handig dat script.

 2. Duidelijk verhaal. Maar lijkt het alsof het tweede en derde resultaat bij een ingevoerde breedte, correspondeert met #3 en #2 respectievelijk?
  Bij een ingevoerde hoogte klopt de hoogte en breedte wel met het plaatje ernaast…

  Groet
  mark

 3. Hoi Mark,

  Ja, dat klopt inderdaad. Het is grafisch allemaal niet zo heel spannend uitgevoerd, maar de #1, #2, #3 in de afbeelding staan ook voor de drie resultaten. De #2 en #3 in het plaatje aan de rechterkant verspringen afhankelijk van de knop die je gebruikt en de maten eronder worden ook aangepast.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.