Microsoft wil Outlook Express definitief nek om draaien

“A change is coming for users that access Hotmail with Outlook Express. Outlook Express uses a protocol called DAV (Distributed Authoring and Versioning protocol) to access a Windows Live™ Hotmail® e-mail account. DAV, like POP3 or IMAP, is the way that a mail client communicates with a web-based mail server.

As of June 30, 2008, Microsoft is disabling the DAV protocol and you will no longer be able to access your Hotmail Inbox via Outlook Express. As an alternative, we recommend that you download Windows Live Mail, a free desktop e-mail client that has the familiarity of Outlook Express and much more.

This next generation of free e-mail software will allow you to easily manage multiple e-mail accounts—including Windows Live Hotmail, plus other e-mail accounts that support POP3/IMAP. Better yet, Windows Live Mail integrates well with other Windows Live services, and downloads in minutes. After you provide your user name and password, you will automatically be linked to your Hotmail account, providing continued access to your email and contacts. “

(bron)

Microsoft heeft problemen met haar legacy applicaties. Gebruikers zijn er tevreden over. Hebben Windows XP en zien niet in waarom ze naar Vista moeten. Gebruiken Outlook Express en hebben geen reden om naar de Windows Live Mail applicatie over te stappen. En daar gaat een einde aan komen. Vanaf 30 juni wordt het protocol gewijzigd waarmee een client verbinding moet maken met Hotmail. Van DAV naar DeltaSync (een protocol van Microsoft).

Nou denk ik overigens dat het vooral “oude” gebruikers van Hotmail zijn die hier last van hebben aangezien ik dacht voor andere gebruikers het op deze manier ophalen van Hotmail al lang niet meer gratis was?
Och, en Windows Live Mail ziet op zichzelf er niet eens zo slecht uit, maar ze maken het zichzelf zó vreselijk moeilijk.
Ik kan niet precies achterhalen wanneer ik mijn hotmail account aangemaakt heb, maar het zal ergens in 1999 zijn geweest. En ik gebruik het nog steeds voor een deel van mijn mailverkeer. Al was het maar omdat ik geen reden heb om dat mailadres weg te gooien ook al gebruik ik voor de meeste dingen Google Mail.
De overstap van Hotmail naar Windows Live aan de serverkant pakten ze nog redelijk netjes aan. Daar merkte ik als Hotmail gebruiker eigenlijk helemaal niks van.

En dat hadden ze nu natuurlijk ook kunnen doen. De Hotmail service had voorheen gratis POP3-toegang. Een protocol dat ook door Outlook Express ondersteund wordt. En Google mail laat zien dat je het in combinatie met SSL ook prima veilig (= niet af te vangen) kunt maken.

En natuurlijk mogen zij beslissen dat ze Outlook Express niet verder doorontwikkelen. Dat hebben ze een tijdje geleden al gedaan en als je Vista gebruikt dan kun je het niet eens gebruiken al zou je het willen. Dus verdwijnen doet het op termijn toch wel.

Voor mij was de constatering dat ik Outlook Express niet op Vista kon gebruiken sowieso al een reden om wat wijzigingen door te voeren in mijn gebruik van Outlook Express. Tot voor kort gebruikte ik het namelijk ook om mijn zakelijke mail op te halen. Dat vond ik handig: Hotmail, twee Google mail accounts, en de Outlook mail van mijn werkgever netjes gescheiden van elkaar in één applicatie te benaderen.
Maar Windows Live Mail biedt geen ondersteuning voor het op dezelfde manier als Outlook Express dat deed ophalen van mijn Outlook mail.
Dus daarvoor was ik al weer terug bij Outlook. Daar ook Google mail ophalen kan overigens wel, maar werkt lang niet zo lekker omdat alle mail dan in dezelfde inbox terecht komt en niet gescheiden blijft in de applicatie.

Het definitief dumpen van mijn Hotmail mailadres zou dus betekenen dat ik voor mijn Google mail weer een vrije keuze heb voor de gebruiken applicatie. Of ik dat ga doen weet ik nog niet, dat beslis ik wel voor 20 juni.

Maar het is hoe dan ook een domme actie van Microsoft die niet alleen voor veel mensen beeldbevestigend is, maar ook zorgt dat ze zichzelf verder aan de zijlijn plaatsen in plaats van de plek waar de spannende dingen gebeuren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
willy v.
14 jaren geleden

De promotiecampagne is overal reeds begonnen:
http://tinyurl.com/4jt8mu

Pierre
14 jaren geleden

"Máár… Niet getreurd: er is inmiddels een geweldig alternatief beschikbaar" pfff

DIRKJAN
DIRKJAN
14 jaren geleden

Ik vind het ronduit schandalig van Microsoft om zomaar dit even te gaan doen! Wie denken ze wel niet dat ze zijn?
Dit kost hun zowiezo klanten, Outlook is voor zeer veel mensen belangrijk. Je kunt niet zomaar even dit veranderen?
SCHANDALIG!!!

Pierre
13 jaren geleden

Zie ook dit bericht over het uitstellen van deze aangekondigde datum.