Informatie over YouTube HD settings

 Gepubliceerd door om 20:43  Media
dec 282008
 
YouTube preferred upload - Klik voor grotere versie
“YouTube recently began offering users an option to view content in high definition- 720p resolution (when the source upload supports it). Please note, we are currently experimenting with this feature and optimizing it accordingly, so we can’t guarantee that your videos will always be transcoded into this format with this user option present. (Please also note this is only visible in US right now).
For an example of a video being streamed in 720p resolution, please click this link and then click on the text toggle ‘watch in HD’ located beneath the right hand corner of the player.”

(bron)

YouTube heeft eindelijk informatie online gezet over de nieuwe voorkeurformaten van video die je toevoegt aan YouTube.

Daarbij staat nu dus ook 1290 x 720 (16×9 HD) naast het al bekende 640 x 480 (4:3 SD). Opvallend is dat, in tegenstelling tot wat zowel Hans Mestrum als ikzelf voorheen dachten er blijkbaar geen eisen worden gesteld aan de minimum bitrate.

Wellicht wél belangrijk is de ‘disclaimer’ die YouTube op de pagina heeft opgenomen en die ik hierboven citeer. Er is dus nog geen garantie dat een video daadwerkelijk ook in High Definition formaat beschikbaar is.
Ook vandaag weer had ik een video in WMV formaat die niet als HD herkend werd, terwijl ik daar vorige week geen probleem mee had. Daarom upload ik een HD video eerst als “private” (dus niet voor iedereen zichtbaar) en wacht af of hij ook daadwerkelijk als HD herkend wordt.

YouTube Language - Klik voor grotere versie Tot slot nog even een opmerking over het “only visible in US right now”. Dat is een beetje verwarrend omdat je ook vanuit Nederland best HD video kunt bekijken op YouTube.
Maar er zijn een paar verschillen die je zelf kunt zien als je de taal-instelling (Taal, niet Land!) aanpast naar English (US). Niet alleen zie je dan “watch in HD” onder de video staan, als je daar dan op klikt wordt de video op YouTube zelf breder weergegeven dan wanneer de taal op Nederlands staat. Je ziet het in de screenshot hierboven van deze grappige en interessante video met pianolessen van Torley.

Wil je al direct naar de HD versie linken, gebruik dan &fmt=22 achter de URL. Dat werkt ook als je taalinstelling op Nederlands staat. Dus http://nl.youtube.com/watch?v=0AKw16S2jfY geeft standaard de ‘gewone’ versie en http://nl.youtube.com/watch?v=0AKw16S2jfY&fmt=22 geeft de HD versie.
De breedte van de weergave bij YouTube is echter wél volledig taalafhankelijk.

Overigens, het YouTube embedcode formulier dat ik hier toelicht voegt ook die &fmt=22 toe aan de link.

Top 2000 op je iPhone en Mobiel

 Gepubliceerd door om 09:02  iOS
dec 282008
 
Top2000 op iPaq en iPod Touch (foto door: PiAir (Old Skool))

Voor het geval je het nog niet wist: ook dit jaar weer kun je via Radio2 de Top2000 beluisteren. Het is inmiddels het tiende jaar en is uitgegroeid tot uit veel meer dan “alleen” een uitzending op de radio.
Uiteraard kun je naast de radio ook gebruik maken van de website van radio2, meekijken met een van de twee webcams of de TV uitzendingen bekijken. Nieuw dit jaar is dat je de Top 2000 ook mobiel kunt volgen.

Dat gebeurt via een applicatie die (blijkbaar) vergelijkbaar is met de Uitzending Gemist applicatie voor mobiel die onlangs beschikbaar gekomen is. Daarvoor moet je een SMS sturen voor het ontvangen van de downloadlink of naar http://m.radio2.nl/mobiel gaan.

Helaas geeft de site aan dat mijn HP iPAQ 914c (nog) niet ondersteund wordt. Terwijl de mobiel Uitzending Gemist applicatie daar wél op werkt. Ook de iPhone/iPod Touch zou niet werken omdat die (nog) geen streaming video ondersteuning heeft.

Gelukkig hoef je op beide apparaten toch niet helemaal verstokt te blijven van de Top 2000.
Let op! Doe dit niet als je niet beschikt over een data-abonnement waarbij streamen van audio/video buiten de bundel valt. Gebruik je Wifi dan is er natuurlijk niets aan de hand.

Top2000 op Windows Mobile
Als je een telefoon gebruikt met Windows Mobile, dan beschik je ook over Windows Media player. Dat betekent dat je zowel de radio 2 audiostream als de videostream van de webcams kunt ontvangen.
Je kunt die handmatig invoeren in je Media Player. Start de player op, kies Afspelen > Menu > Bibliotheek > Menu > URL openen en dan kun je een van onderstaande urls invoeren:
Audiostream: mms://tempo08.omroep.nl/radio2-bb
Webcam1: http://www.omroep.nl/live/radio2_top2000_cam1.asx
Webcam2: http://www.omroep.nl/live/radio2_top2000_cam2.asx

Handiger is waarschijnlijk als je de URLs als favorieten toevoegt in Internet Explorer op je mobiel, dan hoef je ze daar alleen maar aan te klikken om de stream op te starten.
De audiostream is bij mij over Wifi het betrouwbaarst.

Top2000 op je iPhone/iPod Touch
Op de iPhone en iPod Touch zul je het zonder video moeten doen, maar met dank aan http://www.nederland.fm/ kun je ook daar de Top 2000 beluisteren. Daar vind je overigens nog een aantal andere radio stations die je op die manier kunt beluisteren.
Ga met je iTouch naar http://www.nederland.fm/ en selecteer Radio 2. Kan niet eenvoudiger.

Zo, nu lekker verder luisteren.