Afgelopen week kon je lezen dat ik aan het “stoeien” was met het embedden van High Definition video die bij SURFmedia.nl stond.
Dat stoeien was onderdeel van het opstellen van een document (PDF, 7MB) waarin ik uitleg hoe je High Definition videomateriaal in je lesmateriaal kunt opnemen.
Daarbij leg ik ook eerst kort even uit waarom je High Definition video zou willen gebruiken en hoe dat zit met monitoren, TV’s en verschillende soorten HD.
De video produceer ik met Pinnacle Studio en de resultaten sla ik op bij YouTube en bij SURFmedia.nl. De verschillende handelingen en instellingen worden daarbij stap voor stap beschreven.
Ik laat ook zien hoe je de materialen daarna, in ons geval via Natschool, beschikbaar kunt stellen via LOREnet.nl en de HBO-Kennisbank.
Het bestandje dat je daar kunt downloaden bevat metadata over het bestand en is zo te importeren in bijvoorbeeld je eigen Natschool of Moodle leeromgeving.
Omdat de verschillende bronnen tamelijk groot waren bevat het bestandje zelf overigens alleen de ‘beginpagina’ en verwijst het van daaruit naar de verschillende bronnen bij mij op de server.
Die bronnen, d.w.z. de verschillende video’s, broncodes voor de embeds en ook de Word-versie van het document kun je allemaal op deze pagina vinden.
Mijn conclusies: High Definition video in lesmateriaal kan, maar het kost nog wat extra werk. Sinds kort is breedbeeld echter ook bij YouTube de norm, dus filmpjes op 640×480 zullen snel ‘uit’ raken.
En daarnaast weet ik weer waarom ik liever screencasts maak. Veel sneller dan schermafbeeldingen in Word.
"Ik moet toch eens gaan ophouden met doorwerken in het weekend."
Tja, je zegt het zelf al op Twitter, maar je levert wel weer een juweeltje aan werk af zeg!
Vorig jaar (of is alweer 2 jaar geleden) rond deze tijd deed je een project rond captioning als ik me goed herinner. Je bent productief dus rond deze tijd! Mijn complimenten…
Het jaar duurt gewoon, net als een gemiddelde dag of weekend, veel te kort. Ondertiteling was onderdeel van Impuls Digitaal en was vorig jaar. De info daar is overigens niet 100% compleet meer omdat o.a. YouTube nu ook ondersteuning voor ondertiteling heeft. Dat was vorig jaar nog niet het geval.
dank je, Pierre
helder geschreven