OWD2008: Hou jij je FLIP in je broekzak?

@petermcallister (foto door: polledemaagt)

Twee dingen vooraf: Ten eerste heb ik me heel erg geamuseerd tijdens de sessie van Wilfred gisteren en ten tweede wil ik benadrukken dat het me in dit bericht niet gaat om kritiek te geven op individuen, maar om het totale idee/concept. Onthoud dat als je jezelf of iemand anders herkent in de uitspraken of voorbeelden.
De laatste sessie die ik gisteren tijdens de SURF Onderwijsdagen bijgewoond heb was die van Wilfred Rubens. Wilfred had een backchannel geregeld via BackNoise en zijn sessie bleek ook live gestreamed te worden via Adobe Connect. De zaal zat vol met ruim 60 mensen en online waren er ook een tiental.
Ik had met Wilfred afgesproken dat ik het backchannel in de gaten zou houden en vragen van online zou doorspelen.

De sessie begon wat rommelig. Sowieso omdat er voor een veel te kleine zaal gekozen was (raar, want vorig jaar vulde Wilfred met gemak een zaal van dubbele omvang). Maar het lukte daarnaast SURF niet om de video en slides via Connect aan de praat te krijgen voor de start van de sessie.

Via de chat daar werd toen geopperd dat ik een Ustream sessie op zou zetten. Omdat ik naast mijn gewone laptop ook mijn eeePC met webcam bij me had en daarop al eens eerder met Ustream getest had, kon ik die binnen een paar minuten live krijgen en voor Wilfred neerzetten zodat hij toch in beeld was en te horen was. Even later kwam ook de video en audio via Adobe Connect erbij.
Tijdens de sessie waren er online dus twee audio/video signalen én twee tekstchat opties (via BackNoise en de ingebouwde Connect chat). De BackNoise chat werd met een tweede beamer naast de presentatie van Wilfred geprojecteerd en was daarmee ook zichtbaar voor de mensen in de zaal.
De kijkers online deden heel actief mee en tijdens de discussies met de zaal had ik dan ook een heleboel om door te geven namens hen.

Aan het einde van de sessie gaf ik de vraag door die online gesteld was: “zien de mensen in de zaal de meerwaarde van een backchannel?”. En niet iedereen gaf daarop “ja” als antwoord. Ook na de sessie heb ik daar nog met een paar mensen over staan door discussiëren.
En hoewel ik nog geen eenduidig en compleet antwoord voor mezelf heb, wilde ik wel al wat argumenten en afwegingen op een rijtje zetten. Een toelichting vanuit de zaal was dat het backchannel en het feit dat ik redelijk snel moest doorgeven wat er online gevraagd werd als verstorend ervaren werd.
In de discussie achteraf hebben we het gehad over de vraag of zo’n sessie niet juist de doelgroep afschrikt. Of je de mensen die je wilt bereiken daarmee niet doet besluiten de volgende keer weg te blijven.

En het gaat om meer dan alleen mijn snelle praten of het feit dat ze de aandacht met anderen moeten delen.
Van het edublogdinner van vijf jaar geleden zijn nauwelijks foto’s online te vinden (maximaal een stuk of vijf). Dit jaar zijn het er een stuk meer en staan er ook filmpjes online gemaakt met de Flip.
Ook tijdens de Onderwijsdagen en de sessie van Wilfred zijn er heel veel foto’s en videoclips gemaakt. Door deelnemers en door de officiële OWD2008 fotograaf. En mensen kwamen tijdens de sessie in beeld omdat ze toevallig in het zichtveld van een van de twee camera’s zaten, ze werden gevraagd om hun naam te zeggen voordat ze in een microfoon konden reageren of hun vraag konden stellen.

Als je voornemens was om anoniem te blijven, te ‘lurken’ en vooral je stem, foto of video niet online wilde hebben, dan waren het Edublogdinner en de SURF Onderwijsdagen dit jaar niet de plek waar je moest zijn.

In control
Ik kwam vandaag een bericht tegen op leervlak.nl over het gebruik van de Flip in het onderwijs. Daarin stond ook: “Twee belangrijke aspecten in het verhaal van Annemiek en Ruth zijn ‘keuzes’ en ‘rechten’. Met web 2.0 gaat het om: ‘You’re in control’. Daar gaat echter een hele belangrijke keuze aan vooraf. Als je informatie beschikbaar stelt op het internet, deel je dat met anderen of wil je dat beschermen?“.

Als je, zoals ik deed tijdens het edublogdinner, een T-shirt aandoet met “Ik Twitter, Jij Ook” op de voorkant en op je rug de url voor je Twitter pagina, dan mag iemand anders er (lijkt mij) redelijkerwijs vanuit gaan dat je er geen bezwaar tegen hebt als daar een filmpje of foto van gemaakt wordt.

Maar geldt dat zondermeer voor iedereen die bij het Edublogdinner of de SURF Onderwijsdagen aanwezig was?

Ik ben het er mee eens dat je daar niet zomaar vanuit mag gaan. Maar ik ben het er niet mee eens dat je het daarom dan maar zou moeten ‘verbieden’ (= afspreken dat je het niet doet) of bijvoorbeeld daarom bewust een aantal sessie niet online aanbieden (ook nu werden overigens maar enkele sessies online aangeboden, maar dat had een praktische reden).

Ik denk wel dat je mensen hierover vooraf beter en duidelijker moet informeren. Leg ze uit wat het betekent als een sessie live online gestreamed wordt. Dan kunnen ze vooraf kiezen/beslissen of ze er wel bij willen zijn.
Spreek ook een etiquette af voor deelnemers bij het maken en met name bij het online plaatsen van foto’s en videomateriaal.

Bijvoorbeeld: uiteraard plaats je geen dingen online waarvan je redelijkerwijs kunt inschatten dat de personen waar het om gaat dat niet leuk zullen vinden. Een valpartij, iemand met zijn mond propvol eten, een uitglijer van een spreker, zijn allemaal zaken die niet eens online moeten komen.
Maar ook: zorg voor duidelijke contactinformatie bij de foto’s en video’s. Dat maakt het voor de personen waar het om gaat mogelijk om met jou contact op te nemen als ze liever niet online staan. En het spreekt voor zich dat je die spullen dan ook zo spoedig mogelijk offline haalt.

Dat laatste is overigens iets waar je nog discussie over kunt voeren. Want er zijn ook landen waar het nog op de officiële manier gaat en dan is het zo dat er niets online komt zonder dat aan de personen waar het om gaat individueel en expliciet toestemming is gevraagd.

Voor een Edublogdinner of de Onderwijsdagen lijkt me dat niet praktisch. Maar door er goed over te communiceren kun je de keuze wel weer bij de mensen zelf neerleggen.
Het kan zijn dat er dan een aantal mensen zijn die besluiten om niet te komen. Of die, in het geval van het edublogdinner, een eigen dinner organiseren waar alle foto- en video-apparatuur verboden is. Dat kan.

We zullen dit hoe dan ook samen moeten invullen. Het is namelijk niet iets wat vanzelf minder/anders zal worden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
kobus
14 jaren geleden

Een goed verhaal.
Tijdens het Edublogdinner stond er ook ineens een flip voor me. Die persoon vroeg echter netjes of die mij mocht filmen. Ik persoonlijk had dat liever niet. Men begreep dat erg goed en er werd niet flauw over gedaan.
Ik was echter wel verbaasd over de hoeveelheid film- en fotoapparatuur die aanwezig was. Dat had ik niet verwacht. Het was dan ook mijn eerste keer. (De volgende keer zorg ik dat mijn haren gekamd zijn. ) Op mijn basisschool kunnen ouders schriftelijk aangeven als ze het een probleem vinden dat hun kinderen op internet staan. Er zijn best veel ouders die dat niet prettig vinden. Bij sommige bijeenkomsten ‘kun je weten’ dat er gefilmd en gefotografeerd wordt. Sta je dan op een groepsfoto dan vrees ik dat je gewoon pech hebt. Niet zeuren. Foto’s en video’s waarbij alleen jij in beeld bent is al een heel ander verhaal. Worden je naam en toenaam geplaatst bij foto’s waar je op staat vind ik écht een stap te ver. Daarvoor zou je toestemming moeten vragen en anders MINSTENS contactgegevens van de plaatser erbij hebben staan zodat deze de boel alla minute van internet kan halen.

Willem
14 jaren geleden
Pierre
14 jaren geleden

@kubus: Oei, dan vrees ik dat ik een aantal mensen mijn oprechte excuses aan moet bieden, want ik voeg regelmatig een naam toe aan foto’s (zie ook de foto’s die ik tijdens OWD2008 gemaakt heb).
Maar ja, bij verzoek gaan ze er direct vanaf.

@Willem: pas op met wat je wenst, ik denk dat het helemaal niet zo ver van een mogelijke toekomst ligt. :-)

karinwinters
14 jaren geleden

Ikzelf ging er van uit dat heel veel mensen zouden filmen en fotograferen en had lekker de handen vrij. Vaak ben ik de fotograaf zodat ik zelf niet op foto’s kom (ben niet zo,n fotogenieke) Ben het met je eens dat we best afspraken kunnen maken wanneer je wel of niet filmt en fotografeert. Je zegt wel eens wat met een wijntje op en zou dan altijd op moeten letten. Bedenk ook ineens dat we het hier niet eens hebben over Twitpics en Moby, waar je nog sneller en zonder nadenken foto’s het net op gooit.

Wilfred Rubens
14 jaren geleden

Ik heb mijn reactie al bij Moqub en op mijn eigen blog gegeven: http://wilfredrubens.typepad.com/wilf… Ik denk dat ik het met jou eens ben. Ik maak ook graag een onderscheid tussen privé en werk. Ik word niet graag gefilmd (met geluid) als ik een privégesprek voer. Daarom was en ben ik tegen de round table tijdens een Edublog dinner. Dan ga ik snel aan de spa, en praat alleen maar nog over serieuze zaken die iedereen mag weten. Op een congres is dat wat anders. Laat maar komen, dan.

annemie
annemie
14 jaren geleden

leuk