WaarZitWie locatiebepaling via GSM

WaarZitWie (foto door: PiAir (Old Skool))

Locatiebepaling met behulp van GPS is redelijk nauwkeurig. Als het werkt. Want binnen in gebouwen en in steden tussen gebouwen is de ontvangst niet altijd goed. Weten waar je bent is vaak heel handig. Daarom kan de iPhone 3G zowel gebruik maken van de ingebakken GPS-onvanger, de locatie van het Wifi-netwerk waarmee je verbonden bent, of de locatie van de GSM-toren waarmee je verbinding hebt.
KPN is nu ook zoiets aan het testen voor gebruik met andere toestellen. Ik hoorde er voor het eerst van via een bericht bij Bright omdat KPN vergeten was de licentie van de Open Streetmap kaarten die ze gebruiken te vermelden. Maar de dienst is al een tijdje in bèta, zo blijkt uit dit bericht op Pocketinfo.nl

Het idee is heel simpel: je meldt je aan via de website en vanaf dat moment is je locatie zichtbaar te maken voor je vrienden.

Ik snapte eerst niet helemaal hoe het werkte. Ik was namelijk ten onrechte in de veronderstelling dat je er de beschikbare applicatie, die je ook in de screenshot ziet, voor nodig had, maar blijkbaar is aanmelden genoeg. De applicatie maakt het mogelijk om ook zelf op je telefoon te zien welke vrienden er bij je in de buurt zijn.
De getoonde locatie is in een dorp zeker niet op de meter nauwkeurig. Is ook logisch, een GSM toren heeft een tamelijk groot bereik. Je moet dus ook niet verwachten het als vervanging voor GPS voor routeplanning te kunnen gaan gebruiken. Maar het geeft een heel ruwe indicatie van de plaats waar iemand is.

Dat tonen van de locatie van je vrienden heb ik nog niet getest. Ik weet van de meeste mensen niet bij welke telefoonprovider ze zitten. Mijn collega’s met een GSM het werk zitten wel allemaal bij KPN, maar na mijn recente LinkedIn uitnodigingen lawine wilde ik niet ook meteen met invites hiervoor gaan spammen.

Dat maakt de dienst op het moment voor mij niet meer dan een tijdelijke leuke test. Ik kan namelijk nog niets met de kaart. Ik kan hem niet zichtbaar maken op andere plekken dan de KPN website en je kunt hem alleen zien als je een account hebt en bij mij geregistreerd bent als vriend.

Wil je me uitnodigen voor deze dienst en ken je mijn 06-nummer niet? Stuur me effe een mail en dan stuur ik hem aan je door. Ik kan niet garanderen dat ik hem aan laat staan, maar wil de ontwikkeling ervan in ieder geval nog wel een tijdje in de gaten houden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen Clemens
13 jaren geleden

het lukt niet als je T-Mobile hebt. Zal wel geen KPN netwerk gebruiken

kobus
13 jaren geleden

Domme vraag wellicht..
Maar ben je niet bang voor dieven?

annemie
annemie
13 jaren geleden

lijkt me tof!

Pierre
13 jaren geleden

@Jeroen: Nee, T-Mobile <> KPN en vooralsnog werkt het alleen bij KPN (excl. Telfort)

@Kubus: Voor een inbreker maakt het niet uit waar ik ben, alleen dat er niemand thuis is. Dan mag ik nooit meer livebloggen of tweets versturen waarmee ik verteld waar ik ben.

@Annemie: mij ook.