nov 132008
 
@petermcallister (foto door: polledemaagt)

Twee dingen vooraf: Ten eerste heb ik me heel erg geamuseerd tijdens de sessie van Wilfred gisteren en ten tweede wil ik benadrukken dat het me in dit bericht niet gaat om kritiek te geven op individuen, maar om het totale idee/concept. Onthoud dat als je jezelf of iemand anders herkent in de uitspraken of voorbeelden.
De laatste sessie die ik gisteren tijdens de SURF Onderwijsdagen bijgewoond heb was die van Wilfred Rubens. Wilfred had een backchannel geregeld via BackNoise en zijn sessie bleek ook live gestreamed te worden via Adobe Connect. De zaal zat vol met ruim 60 mensen en online waren er ook een tiental.
Ik had met Wilfred afgesproken dat ik het backchannel in de gaten zou houden en vragen van online zou doorspelen.

De sessie begon wat rommelig. Sowieso omdat er voor een veel te kleine zaal gekozen was (raar, want vorig jaar vulde Wilfred met gemak een zaal van dubbele omvang). Maar het lukte daarnaast SURF niet om de video en slides via Connect aan de praat te krijgen voor de start van de sessie.

Via de chat daar werd toen geopperd dat ik een Ustream sessie op zou zetten. Omdat ik naast mijn gewone laptop ook mijn eeePC met webcam bij me had en daarop al eens eerder met Ustream getest had, kon ik die binnen een paar minuten live krijgen en voor Wilfred neerzetten zodat hij toch in beeld was en te horen was. Even later kwam ook de video en audio via Adobe Connect erbij.
Tijdens de sessie waren er online dus twee audio/video signalen én twee tekstchat opties (via BackNoise en de ingebouwde Connect chat). De BackNoise chat werd met een tweede beamer naast de presentatie van Wilfred geprojecteerd en was daarmee ook zichtbaar voor de mensen in de zaal.
De kijkers online deden heel actief mee en tijdens de discussies met de zaal had ik dan ook een heleboel om door te geven namens hen.

Aan het einde van de sessie gaf ik de vraag door die online gesteld was: “zien de mensen in de zaal de meerwaarde van een backchannel?”. En niet iedereen gaf daarop “ja” als antwoord. Ook na de sessie heb ik daar nog met een paar mensen over staan door discussiëren.
En hoewel ik nog geen eenduidig en compleet antwoord voor mezelf heb, wilde ik wel al wat argumenten en afwegingen op een rijtje zetten. Lees verder….

nov 132008
 
Mashable - Klik voor grotere versie

Tijdens de SURFnet sessie over HD video tijdens de SURF Onderwijsdagen afgelopen week werd er nog naar gevraagd: voorbeelden van high definition video in verschillende bestandsformaten. Op het Mashable blog vandaag staan 20 bronnen waaronder verwijzingen naar voorbeeldbestanden in WMV, Quicktime en Flash of Silverlight ‘formaat’.

Zie: http://mashable.com/2008/11/13/free-hd-video/

Ideaal dus als je die nieuw beamer, je laptop, netwerk of SURFmedia wilt testen in combinatie met high definition videomateriaal zonder dat je zelf aan de slag moet om clips in de verschillende formaten te maken.