okt 102008
 
mailto fontys - Klik voor grotere versie

Het was niet gemakkelijk een pakkende titel te verzinnen voor de kleine hack die ik vandaag toegepast heb op Firefox 3 hier op mijn laptop. Het idee ontstond na het lezen van dit bericht over hoe je er voor kunt zorgen dat mailto: links op webpagina’s afgehandeld worden door GMail.com in plaats van dat je browser gaat proberen om Outlook te openen, zoals meestal het geval is.

Nou moet ik bekennen dat ik eigenlijk best wel een hekel heb aan mail mij of mail mij met onderwerp links.
Deels vanwege het feit dat zodra je er per ongeluk op klikt meteen helemaal Outlook opgestart wordt.
Nou zag ik in Firefox nog niet de GMail optie, maar via deze pagina kwam ik bij de uitleg waarmee dat heel snel aan te passen was:

1. Type about:config in de adresbalk van Firefox 3
2. Type in gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost (je hoeft niet het hele stuk in te type, Firefox vult zelf aan) en dubbelklik erop zodat de waarde “true” wordt.
3. Klik op deze link om Gmail toe te voegen als mogelijke applicatie om Mailto: links op te vangen.
4. Je ziet nu een melding boven de pagina, klik daar op de Add Application knop.
5. Ga terug naar about:config en zet de waarde voor gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost terug op false.

(bron)

Tot zover het toevoegen van GMail, maar toen ik die link wat nader bekeek zag ik dat daarbij gebruik gemaakt werd van “window.navigator.registerProtocolHandler”. Op de Mozilla site kwam ik op deze pagina meer informatie over die functie tegen. Het blijkt heel gemakkelijk te zijn zelf zo’n protocol afhandelaar te definiëren. Dus, dacht ik, dan moet het toch ook mogelijk zijn om die Mailto: links door te sturen naar de webversie van Outlook. Toch? Nou, ja en nee.

De protocol afhandelaar moet een URL hebben waar de informatie die in de Mailto: link zit naar toe gestuurd wordt. Daarbij wordt niet alleen het mailadres in die link maar ook het protocol (“mailto:”) meegestuurd.
Bij Fontys heeft Outlook Webacces de volgende URL: https://webmail.fontys.nl/OWA/
Als je nog niet ingelogd bent, moet je na het klikken op bovenstaande link eerst inloggen en dan kom je in je inbox.
De URL voor een nieuw bericht ziet er zo uit:
https://webmail.fontys.nl/OWA/?ae=Item&t=IPM.Note&a=New
En het blijkt mogelijk te zijn om het “aan” veld van dat nieuwe bericht alvast in te laten vullen door aan die URL &to= met daarachter het mailadres toe te voegen. Dus bijvoorbeeld:
https://webmail.fontys.nl/OWA/?ae=Item&t=IPM.Note&a=New&to=Pierre@gosoftonline.com

Toch kon ik die URL niet meteen vanuit de protocol afhandelaar laten aanroepen. Die stuurt namelijk ook het stukje “mailto:” mee.
Daarom heb ik gebruik moeten maken van een klein PHP script dat op mijn server draait.
De protocol afhandelaar stuurt nu de “mailto:” + ” Pierre@gosoftonline.com” informatie naar dat script. Het script haalt het stukje mailto: er vanaf en stuurt de browser dan door naar Fontys webmail met het mailadres er aan vastgeplakt.

De constructie is niet ideaal omdat er nu een afhankelijkheid is van een script op mijn server. Daarom heb ik zowel het PHP-script als het script om de protocol afhandelaar toe te voegen hieronder gelinkt. Dan kun je die zelf aanpassen, hosten, gebruiken etc.
protocol afhandelaar installeren.
PHP script voor op server met redirect.
De protocol afhandelaar is nu sowieso alleen bruikbaar voor de Fontys webmail, maar is dus (na downloaden) gemakkelijk aan te passen voor andere Outlook installaties.

Het resultaat van dit alles is nu dat als ik op een Mailto: link klik er een nieuwe tab geopend wordt met daarin Outlook webaccess met een nieuw mailtje met het mailadres (en eventueel het onderwerp) reeds ingevuld.

Handig vond ik zelf wel.

Deel dit bericht:

  2 reacties aan “Koppel Mailto: links aan Outlook Webaccess in Firefox 3”

Reacties (2)
  1. Ik gebruik onze OWA omgeving juist niet samen met Firefox omdat de OWA er in FF veel beroerder uitziet. Maak daarom al tijden gebruik van de Gmail optie, ook in IE7 trouwens, waar ik maar geen afscheid van kan nemen

  2. Fontys is een tijdje geleden overgestapt op Exchange 2007 (aan de serverkant, op de desktop is Outlook 2003 nog de standaard). En hoewel Microsoft het de "basic" client noemt en ook nu in FF nog niet alle functionaliteit biedt die ze in IE bieden, is het een stuk werkbaarder geworden. Zo kun je nu bijvoorbeeld ook in FF zoeken naar mails. Dat was een ernstig gemis in de vorige versie op FF.

    Ik moet trouwens bekennen dat ik met uitzondering van de TabletPC (Vista wordt standaard geleverd met IE7) voor de rest nog gewoon IE6 gebruik (indien echt nodig).

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.