okt 102008
 
mailto fontys - Klik voor grotere versie

Het was niet gemakkelijk een pakkende titel te verzinnen voor de kleine hack die ik vandaag toegepast heb op Firefox 3 hier op mijn laptop. Het idee ontstond na het lezen van dit bericht over hoe je er voor kunt zorgen dat mailto: links op webpagina’s afgehandeld worden door GMail.com in plaats van dat je browser gaat proberen om Outlook te openen, zoals meestal het geval is.

Nou moet ik bekennen dat ik eigenlijk best wel een hekel heb aan mail mij of mail mij met onderwerp links.
Deels vanwege het feit dat zodra je er per ongeluk op klikt meteen helemaal Outlook opgestart wordt.
Nou zag ik in Firefox nog niet de GMail optie, maar via deze pagina kwam ik bij de uitleg waarmee dat heel snel aan te passen was:

1. Type about:config in de adresbalk van Firefox 3
2. Type in gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost (je hoeft niet het hele stuk in te type, Firefox vult zelf aan) en dubbelklik erop zodat de waarde “true” wordt.
3. Klik op deze link om Gmail toe te voegen als mogelijke applicatie om Mailto: links op te vangen.
4. Je ziet nu een melding boven de pagina, klik daar op de Add Application knop.
5. Ga terug naar about:config en zet de waarde voor gecko.handlerService.allowRegisterFromDifferentHost terug op false.

(bron)

Tot zover het toevoegen van GMail, maar toen ik die link wat nader bekeek zag ik dat daarbij gebruik gemaakt werd van “window.navigator.registerProtocolHandler”. Op de Mozilla site kwam ik op deze pagina meer informatie over die functie tegen. Het blijkt heel gemakkelijk te zijn zelf zo’n protocol afhandelaar te definiëren. Dus, dacht ik, dan moet het toch ook mogelijk zijn om die Mailto: links door te sturen naar de webversie van Outlook. Toch? Lees verder….