iPhone en de doorbraak van mobiel internet

Asus Eee (foto door: PiAir (Old Skool))

De iPhone was de afgelopen dagen weer flink in het nieuws. Uiteraard in negatieve zin. Het mobiele internet van de iPhone 3G doet het niet goed (genoeg). Het probleem speelt niet alleen in de VS, maar ook in Nederland, zoals ook op het T-Mobile iPhone blog te lezen is. Op verschillende plekken worden inmiddels internationale en Nederlandse kaarten bijgehouden met gebieden met slechte dekking.
Voor de duidelijkheid: Ik heb zelf geen iPhone, betwijfel een beetje dat ik het voor privé op dit moment verkocht zou krijgen en van mijn huidige werkgever hoef ik dat ook niet te verwachten.
Dit is echter zeker geen post die over leedvermaak gaat. Het is er eentje uit verbazing en fascinatie voor een ontwikkeling die net zo ingrijpend is als toen de iPod video verscheen. En als je verder leest zal ik ook uitleggen waarom bij deze post een afbeelding van een eeePC staat en niet van een iPhone.

Oh, en voor de extra duidelijkheid: ik heb geen enkele banden met de in dit bericht genoemde aanbieders. iPhone en iPod video
De introductie van de iPod video, in oktober 2005 alweer, zorgde wat mij betreft voor de doorbraak van mobiele video. Natuurlijk, het was anders waarschijnlijk ook wel van de grond gekomen, maar voor die tijd was video in downloadbare vorm helemaal niet zo breed beschikbaar als sindsdien.

En video in downloadbare vorm was toen de enige manier om als je onderweg was video te kunnen kijken. Want hoewel de breedbandverbindingen thuis in 2005 al aardig in opkomst waren, was het onderweg wel anders. Zodra je de deur uit ging was internet via WiFi (draadloos internet) de enige haalbare en betaalbare oplossing. Maar de dekking was en is verre van compleet. Natuurlijk, je hebt draadloos internet op het station, maar niet zodra de trein gaat rijden. En in de bus of de auto is eveneens geen draadloos internet beschikbaar.

Mobiel internet – varianten
Echt mobiel internet, dus een internet verbinding die ook in de trein, auto of bus werkt kun je op een aantal manieren tot stand brengen. Meestal in combinatie met een mobiele telefoon/smartphone of via een uitbreidingskaart voor je laptop.
De eerste bruikbare optie was/is via GPRS. Het is relatief traag, maar voldoende om je mail over te halen. Bij voorkeur overigens zonder attachments aangezien je in de regel per verbruikte kilobyte betaald. De dekking van GPRS is in Nederland en daarbuiten best aardig. Ik gebruik het zelf dagelijks.
Een stapje sneller is EDGE, waarvan Telfort in Nederland een dekkend netwerk had, maar na overname door KPN blijkbaar weer afgebouwd heeft. Twee andere technische varianten zijn UMTS en HSDPA. De snelheden van UMTS en HSDPA maken mobiel internet namelijk geschikt voor meer dan mailtjes ophalen. Het maakt het namelijk werkbaar om audio en video te streamen, zowel ontvangen als zenden, en eigenlijk bereikt het eindelijk het idee van “altijd online” waar je ook bent. In theorie dan.

De iPhone 3G
De nieuwe iPhone wordt verkocht als de “iPhone 3G”. Dat is een beetje verwarrend want “3G” is een verzamelnaam voor technologieën die mobiel internet mogelijk maken. En over de indeling daarvan verschillen de Nederlandse en Engelse pagina van Wikipedia van mening. De Nederlandse pagina vindt HSDPA namelijk 3.5G of 3G+, maar eigenlijk is dat niet zo relevant.

Datalimiet – duur
Belangrijk probleem bij veel abonnementen voor mobiel internet was/is het hebben van een datalimiet. Dat voorkomt het ongestoord gebruik van die snelle verbinding voor audio en video. De mate waarin je daar last van wilt hebben bepaald meestal de prijs van het abonnement.

Goedkoop “altijd online” met je telefoon kan. KPN biedt bijvoorbeeld voor je telefoon SURF&Mail Totaal aan. Dan heb je een GPRS verbinding voor je mobiele telefoon, zonder datalimiet voor 9,95 per maand. Maar met een “fair use policy” die o.a. gebruik in combinatie met een laptop en VOIP verbiedt. En hoeveel data je per maand nu echt mag versturen/ontvangen is niet direct zichtbaar.
Voor internet met een laptop rekent KPN echter beduidend meer. Hun goedkoopste abonnement ligt daar op 17,50 per maand, maar dan met een datalimiet van 200MB per maand. Voor hun “fair use” abonnement dat je met een laptop kunt gebruiken betaal je 45 euro per maand.

Kortom, mobiel internet was voor privé gebruik gewoon duur.

iPhone 3G bij T-Mobile
Als je een iPhone 3G bij T-Mobile aanschaft krijg je een aantal zaken: allereerst natuurlijk een telefoon waar je mee kunt bellen. Maar je krijgt ook een geavanceerd apparaat met een mobiele internet aansluiting.
Je krijgt toegang tot de T-Mobile WiFi hotspots en daarbuiten verbinding via HSDPA of UMTS. En dat zonder datalimiet. Voor ‘slechts’ 29,95 per maand bij een tweejarig contract.
Dat bedrag is uiteraard ruim meer dan het allergoedkoopste “altijd online” abonnement maar veel minder dan wat anderen vragen voor een abonnement zonder datalimiet. En dat heeft een niet te onderschatten effect.

Vanzelfsprekend
Doordat de iPhone ook in Nederland best aardig verkocht wordt (11.000 exemplaren in de eerste maand) zie je dat er nu een groep gebruikers ontstaat die het wél vanzelfsprekend vinden om altijd online te zijn, niet alleen thuis, met een werkbare snelheid én zonder zich zorgen te hoeven maken over de hoeveelheid data die ze daarbij gebruiken.
En voor wie de iPhone toch te klein of te beperkt is voor alledaags gebruik zijn er inmiddels ook al programma’s om je iPhone, net als voorheen je Windows Mobile telefoon, aan je laptop te koppelen als modem.

Mobiele computers
Dat koppelen met een computer verklaart meteen ook de link naar de eeePC. Want hoewel de iPhone natuurlijk een heleboel computer in een telefoon stopt, zal het niet voor iedereen het geschikte toestel zijn. Er zal ook een grote groep mensen zijn die toch een meer op een laptop lijkend apparaat willen hebben. Gewoon met Windows, of een tekstverwerker, of gewoon geen apparaat dat ze moeten “jailbreaken” om alle software die zij willen gebruiken te installeren.

Maar een “gewone” laptop is te zwaar, niet veel mensen sjouwen de hele dag een apparaat van 3kg met zich mee als het niet hoeft.
En dat is precies wat ASUS met de eeePC aan het veranderen is. De eerste modellen die op de markt werden gezet wogen minder dan 1kg. Natuurlijk, het waren geen vervangers voor die grote laptops. Maar het waren goedkope, altijd bij de hand, licht mee te nemen apparaten. De nieuwe modellen zijn inmiddels wat zwaarder, maar nog steeds heel licht en een stuk krachtiger. Met de concurrentie die er hard achteraan rent.

Kindle
Een ander apparaat dat de potentie heeft mobiel internet een duw te geven is de Amazon Kindle. Het gerucht gaat dat die dit jaar ook naar Europa komt. De Kindle is niet alleen betaalbaar (in tegenstelling tot de iLead), maar beschikt ook over een mobiele internetverbinding die bij de prijs van het apparaat inbegrepen is. Met die verbinding kun je o.a. nieuwe boeken downloaden.
De Kindle is beter geschikt voor het lezen van eBooks en bijvoorbeeld de krant (anders dan Steve Jobs geloof ik wél nog dat mensen lezen) én heeft ook de “altijd online” vanzelfsprekendheid.

Mobiele internet devices
Het succes van de iPod Touch en de iPhone zie je ook terug bij de aanpassingen die gebruikers zelf toevoegen aan hun eeePC’s. Er zijn twee “mods” die erg gewild zijn. De eerste is het inbouwen van een touch screen zodat je de eeePC ook via het scherm kunt bedienen. Niet interessant genoeg om er de meerprijs van de al veel langer beschikbare TabletPC’s voor de betalen, maar wel als toevoeging van minder dan 100 euro op zo’n eeePC.

De tweede veel besproken modificatie is het inbouwen van een “3G module” zodat je ook met de eeePC, net als met de iPhone 3G, altijd online kunt zijn, waar je ook bent. Want dat is, net als bij de iPhone bij zo’n licht gewicht computer natuurlijk wel zo handig. ASUS verkoopt nog geen eeePC met de 3G module ingebouwd, maar dat is slechts een kwestie van tijd.
Het succes van de iPhone in Nederland zal er voor zorgen dat aanbieders van mobiel internet moeten gaan concurreren met het aanbod van T-Mobile. Waarmee mobiele internet devices in verschillende vormen en maten (van iPhone tot eeePC en alle concurrenten die er nog gaan verschijnen) steeds betaalbaarder worden.

Nou en?
Waarom is dit nou zo belangrijk? Nou, ten eerste omdat de penetratie van internet in ons leven zo stilletjes aan stevige vormen begint aan te nemen. Wie heeft er nog niet naar de internetstreams van de NOS gekeken tijdens deze Olympische Spelen? Of Uitzending Gemist gebruikt om een aflevering terug te zien?
De vanzelfsprekendheid van internet wordt op deze manier zo groot als de vanzelfsprekendheid van het bij je hebben van een mobiele telefoon. Betekent natuurlijk niet dat je die niet toch gewoon thuis kunt laten als je op vakantie gaat, maar het verandert de wijze waarop mensen communiceren en informatie verzamelen ingrijpend.
Locatiegebaseerde diensten zijn iets waarover al lang gesproken wordt, maar die tot nu toe nauwelijks een groot genoege groep gebruikers kon trekken. Met de ingebouwde GPS ontvanger weet een iPhone gebruiker steeds waar hij/zij is. Hoe lang nog voordat je dan aan Google vraagt waar een goed restaurant bij jou in de buurt is? Of hoe laat er een bus/trein richting je thuisbestemming langs komt en waar je dan naar toe moet lopen om die te halen? Of die supermarkt bij je in de buurt die op dit tijdstip nog open is?

En evenzo voor het onderwijs. Mobile Learning is iets wat al een paar jaar aangekondigd wordt. Klonk leuk, klonk modern, maar was praktisch nauwelijks haalbaar. Nu begint het online leren gemeengoed te worden en zijn verbindingen via WiFi op school soms al gebruikerlijk. Maar de reistijd is nog lang geen leertijd.
Nu lijkt het met de techniek en acceptatie opeens snel te gaan. Niet dat wij daar als onderwijsinstellingen klaar voor zijn, maar dat vind ik niet eens zo erg. Het is namelijk nog een beetje de vraag of al onze studenten er klaar voor zijn of aan toe zijn.

Het wachten is eigenlijk nog op een aanbieder die een aantrekkelijk aanbod voor studenten en medewerkers in het onderwijs weet te formuleren. De aanbiedingen van Wireless Circle zijn in ieder geval nauwelijks interessant.
Mooi toch he dat wij, niet iPhone bezitters, de voordelen zullen gaan plukken van de investeringen (en frustraties) van de early adopters.

Mobiel internet in het buitenland
Belangrijke waarschuwing tot slot: mobiel internet in het buitenland via 3G is voorlopig nog angstaanjagend duur. Bij T-Mobile bijvoorbeeld betaal je 9 eurocent per 10KB (9 euro per MB!), bij KPN loopt dat uiteen van 2 euro per MB tot 12,50 euro per MB, afhankelijk van je abonnement en waar je bent (binnen Europa of erbuiten). Vodafone zit eveneens in die buurt.
Het zal waarschijnlijk nog even duren voordat de Europese Commissie er voor gaat zorgen dat ook daar in gesnoeid moet worden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
17 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Annet Smith
12 jaren geleden

Complimenten voor dit prima overzicht van alle nieuwe ontwikkelingen op mobiel internet gebied! In de digitale consument stond er deze maand ook al wat over die hoge kosten.
Bij ons op school zijn deze vakantie weer nieuwe kabels getrokken voor het draadloos netwerk, dus het begint te komen, maar we zijn er inderdaad nog lang niet. Zo is het nog steeds niet mogelijk om met een "vreemde" (niet-van-school) laptop op het netwerk in te loggen. Zucht.

Pierre
12 jaren geleden

Ah ja, dat is bij ons helaas ook deels nog het geval. Het is via de wireless wél mogelijk met een "vreemde" laptop in te loggen, maar dat gaat alleen als je een inlogaccount hebt. Dus een student of medewerker kan dat, maar iemand die te gast is niet.

Harry Dubois
12 jaren geleden

Pierre, prachtig artikel wat een goede overzicht geeft van de stand van zaken in mobielenland. Best lastig met al die nieuwe toepassingen en protocollen.

Twee dingen: je kunt ook gewoon een HTC Diamond nemen zonder ‘altijd online’; op scholen en thuis is er al vaak wifi aanwezig dus kun je dan alsnog internetten.

Ten tweede: er zijn scholen die experimenteren met een gescheiden, draadloos netwerk. Ook wij willen dat op school realiseren, maar lopen nog tegen de investeringskosten aan. Maar volgens mij doen ze het al op het Ostrea College (Frans Peeters).

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Harry,

Klopt, ik kan mijn Qtek ook gebruiken om mijn laptop via USB-kabel of Bluetooth online te krijgen als er echt geen andere verbinding is. Maar….dat is traag (GPRS) en het tikt snel aan wat betreft dataverkeer (geen unlimited abonnement).

Een oplossing voor een school zou kunnen zijn om zo’n systeem te installeren als dat hotspots ook gebruiken. Waarbij ik dan bijvoorbeeld als medewerkers via een webinterface een account kan genereren dat 24 uur werkt of zo.

Moniek
12 jaren geleden

Qua I-phone: Vincent Evers postte vandaag een heel negatieve beoordeling van het apparaat. Zie: http://www.vk.tv/video/1055748/vincen

Wilm
Wilm
12 jaren geleden

Altijd internet bij de hand is inderdaad revolutionair. Ik heb al een tijdje een USB 3G modem (redelijk goedkoop in het VK) en de verlossing van veel te dure en/of onbruikbare wifi netwerken is het op zich al waard. Who needs eduroam?
Daarnaast erg lang gedacht over zoiets als een eeepc om mijn data SIM in te steken. Uiteindelijk niet gedaan: het is toch net te veel een laptop. Ik heb toch een ‘echte’ laptop nodig onderweg, en een netbook voegt daar weinig aan toe.
Dus voor een iPhone gezwicht, en ondanks wat haperende verbindingen hier en daar is het hebben van onbeperkt altijd-aan internet in je broekzak (met locatie) het me waard.
Dat restaurant en die supermarkt zijn een vingeraai of drie van me vandaan; daar zijn al -tig programmaatjes voor te krijgen. Nog 1 aai en ik heb een route, of de maitre d’ aan de lijn.
Grappen als ter plekke fotootjes mailen (of naar twitter sturen), met tijd en plaats automatisch bijgevoegd zijn ook ineens mogelijk en doenbaar.

Pierre
12 jaren geleden

@Moniek: had ik gezien, maar dat noem ik geen review, dat noem ik "hoe zorg ik er voor dat ik weer regelmatig benaderd wordt als iemand een item wil maken over de iPhone".

Patrick Koning
12 jaren geleden

Pierre,

Mooi overzicht. Ik heb zelf een iPod touch, van het Koning Willem I College gekregen voor mijn inzet rondom screencasts, en merk dat ik steeds vaker mijn iPod gebruik ipv PC. Zowel thuis als op school een wifi netwerk, dus het grootste deel van mijn tijd online zonder kosten.

Onze school heeft een gratis voor iedereen toegankelijk wifi netwerk. Deze basis infrastructuur is een must om mobiel leren van de grond te krijgen.

Met de komst van versie 2.0 van de software voor de iPod Touch en iPhone is jaimbreaken mi niet meer nodig. Heel veel applicaties voor noppes, maar goed spul. Ik lees google reader via mijn iPod, mail via gmail prive, zakelijk via exchange, houdt mijn agenda bij via exchange, kijk video, twitter, etc.

Kortom, bijna altijd online en mijn gedrag veranderd duidelijk van pc naar iPod. En van een paar maal online per dag naar instant internet.

Wilfred Rubens
12 jaren geleden

Dank voor dit mooie overzicht. Ik kies er voorlopig voor om niet permanent online te zijn. Ik reis te weinig met de trein om de kosten te kunnen verantwoorden. En als ik met de trein reis, dan heb ik altijd wel een aantal gedownloade artikelen bij me om over te schrijven. Het publiceren kan wel wachten tot ik thuis ben.

Pierre
12 jaren geleden

@Patrick Goed om te horen. In mijn geval gebruik(te) ik de iPod video steeds minder en bekeek ik video’s gewoon in iTunes op mijn laptop.

Ook wel aardig overigens: Vijf vragen over wifi in de trein

Fred Zelders
Fred Zelders
12 jaren geleden

Laat Vincent Everts in zijn "video-review" maar l*llen. ’t Was een slecht en goedkoop verhaal dat prima werkte om Vincent-Everts-Buzz te genereren. Verder een verhaal waar ik nog geen stuiver voor geef.

iPod touch (zelf enorm enthousiast en tevreden bezitter) en iPhone zijn apparaten die hun weerga niet kennen (en waar overigens best nog e.e.a. aan te verbeteren valt). Elke vergelijking met een ander apparaat gaat mank omdat ze nu eenmaal niet te vergelijken zijn.

janien
12 jaren geleden

Indrukwekkend artikel, zeker zeer leerzaam voor een igroentje als ik. Hoewel niet alle gegevens even helder voor me zijn, ben ik toch heel blij met jouw overzicht! Geraak ik weer meer ‘thuis’ in het aanbod en de mogelijkheden en ‘beperkingen’ van al die apparaten.

En hoewel ik niet zo’n intensief en vaardig internetgebruiker ben als ik wel zou willen, droom ik al lang van zo’n superlicht en handig apparaat om altijd bij me te hebben, ik dacht aan een Blackberry.

Fred Zelders
Fred Zelders
12 jaren geleden

Overweeg je een iPhone? Dan heb ik een leestip:
http://www.switchingtomac.com/wp/anot

Misschien dat Mike en Vincent samen eens een praatje met elkaar moeten gaan maken :-)

sezanne
sezanne
12 jaren geleden

Heey ik heb een vraagje
Ik heb de iphone net 3 dagen met een t-mobile abbonoment , en mijn vraag was als je bijv met je iphone naar youtube wilt gaan, gaat dat dan ook van je beltegoed af , en ook als je naar itunes wilt gaan of internetten of gaat dat dan via wifi Want dat gaan toch niet van je beltegoed af??
Gr Sezanne
Ik hoop snel op een reactie stuut het antwoord even naar [email protected]
alstublieft

erol
erol
12 jaren geleden

ik had een vraag hoe kan ik het code breken van de code van mijn i-phone

Pierre
12 jaren geleden

@sezanne en @erol Leuk dat jullie langs komen, maar dit is geen weblog over de iPhone. De kans dat je hier antwoorden krijgt op zo’n specifieke vragen is niet erg groot. Daar zijn betere plekken voor, bijvoorbeeld http://www.iphoneforum.nl/ .

Louis Hilgers
Louis Hilgers
12 jaren geleden

Prachtig overzicht. Ik zal er zeker op attenderen in de komende Kennisnet ICT-in/en-onderwijs nieuwsbrieven. Onlangs was ik in de gelukkige omstandigheid in Seattle te mogen zijn en toen ik aldaar op een terrasje via het gratis stads freewire mijn zaterdageditie van de NRC op mijn Illiad binnenhaalde, dacht ik: wat kan de e-wereld toch mooi zijn.