Foto’s maken vanuit een rijdende camper

Hama raamhouder (foto door: PiAir (Old Skool))

Tijdens de vakantie in Scandinavië hebben ook redelijk wat foto’s en een enkel filmpje gemaakt terwijl we aan het rijden waren. Dat deden we dan niet door de camera in de hand te houden. In plaats daarvan hing de camera aan een raamhouder (nou ja officieel is het een tafelstatief) van het merk Hama. Het was een impulsaankoop bij de Mediamarkt, weet niet meer precies wat ik er voor betaald heb, maar volgens mij minder dan de adviesprijs van 16 euro.
Voordeel van het gebruik van de houder is dat het anders nauwelijks mogelijk is om het fototoestel tijdens het rijden te mikken en goed stil te houden. Doordat het toestel nu dicht bij het glas van het raam hing had je daarnaast minder last van de vliegjes. Die zie je nu soms wel, maar minder.

De houder is gemakkelijk te bevestigen met een zuignap en dus ook weer eenvoudig achteraf te verwijderen. Hij is sterk genoeg voor een kleine digitale camera (maximaal 500 gram). Nadeel van de houder is dat je, bij gebruik in de auto/camper de camera ondersteboven hebt hangen. Je moet dus achteraf alle foto’s en filmpjes omdraaien.

Gelukkig kan dat gemakkelijk met foto’s en zelfs Moviemaker (bijgeleverd bij XP en Vista) kan de video weer omdraaien, zoals je hieronder kunt zien:

Als je op deze manier foto’s maakt is het daarnaast haast noodzakelijk dat je met behulp van GPS je positie bijhoudt. Want achteraf bedenken waar die foto gemaakt is tijdens het rijden is natuurlijk handmatig niet meer te achterhalen.

De foto van de houder met fototoestel hierboven is overigens gemaakt terwijl hij aan ons zolderraam hangt. Het blijkt namelijk dat ik geen foto gemaakt heb van het fototoestel terwijl het aan de houder in de camper hing (zie je wel dat ik niet van alles een foto gemaakt heb!). ;-)

Briksdalbreen (foto door: PiAir (Old Skool)) Schapen op de weg (foto door: PiAir (Old Skool)) Noorwegen (foto door: PiAir (Old Skool)) Lofoten (foto door: PiAir (Old Skool)) Lofoten (foto door: PiAir (Old Skool))
0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
12 jaren geleden

Deze week kwam ik nog een andere oplossing tegen die gebruik maakt van een constructie aan de hoofdsteunen:
http://cachefly.oreilly.com/make/came
Meer maatwerk en meer voor personenauto’s maar ook geschikter voor wat zwaardere apparaten. Lijkt me wel leuk om te maken omdat je dit met wat fantasie ook opzij kunt draaien om bijvoorbeeld jezelf te filmen of het stoere stuurwerk door alle haarspeldbochten of door de rechterzijruit wanneer je in de file staat en iets moois naast je ziet:-)

Pierre
12 jaren geleden

Nadeel van die methode lijkt me de afstand tussen de camera en de voorruit. Je krijgt dan veel meer mee van de auto/camper zelf. Terwijl ik liever alleen de "buitenwereld" er op had.

Los daarvan had de camper een geïntegreerde hoofdsteun, dus daar bevestigen had in dit geval inderdaad sowieso niet gekund.

Willem
12 jaren geleden

Nu het filmpje bekeken. In één woord geweldig! Wat een idee om zo stukken vast te leggen! Kwaliteit vind ik ook goed, geen trillingen van de auto of zo. Jammer dat je de camera niet even naar jezelf toegedraaid hebt. ik had je daar wel eens willen zien zitten als bestuurder van die camper. Heb zelf jaren een kampeerbus gehad en verlang terug naar dat gevoel sinds ik met een sleurhut op vakantie ga.

Wilfred Rubens
12 jaren geleden

Heel fraai, dat filmpje. Wat een werk maak je er van.

JoG(net)
12 jaren geleden

Wat leuk zo’n verzorgd filmpje. Ik heb ‘m helemaal uitgekeken.