Foto’s maken vanuit een rijdende camper

 Gepubliceerd door om 19:58  Tools
aug 132008
 
Hama raamhouder (foto door: PiAir (Old Skool))

Tijdens de vakantie in Scandinavië hebben ook redelijk wat foto’s en een enkel filmpje gemaakt terwijl we aan het rijden waren. Dat deden we dan niet door de camera in de hand te houden. In plaats daarvan hing de camera aan een raamhouder (nou ja officieel is het een tafelstatief) van het merk Hama. Het was een impulsaankoop bij de Mediamarkt, weet niet meer precies wat ik er voor betaald heb, maar volgens mij minder dan de adviesprijs van 16 euro.
Voordeel van het gebruik van de houder is dat het anders nauwelijks mogelijk is om het fototoestel tijdens het rijden te mikken en goed stil te houden. Doordat het toestel nu dicht bij het glas van het raam hing had je daarnaast minder last van de vliegjes. Die zie je nu soms wel, maar minder.

De houder is gemakkelijk te bevestigen met een zuignap en dus ook weer eenvoudig achteraf te verwijderen. Hij is sterk genoeg voor een kleine digitale camera (maximaal 500 gram). Nadeel van de houder is dat je, bij gebruik in de auto/camper de camera ondersteboven hebt hangen. Je moet dus achteraf alle foto’s en filmpjes omdraaien.

Gelukkig kan dat gemakkelijk met foto’s en zelfs Moviemaker (bijgeleverd bij XP en Vista) kan de video weer omdraaien, zoals je hieronder kunt zien:

Als je op deze manier foto’s maakt is het daarnaast haast noodzakelijk dat je met behulp van GPS je positie bijhoudt. Want achteraf bedenken waar die foto gemaakt is tijdens het rijden is natuurlijk handmatig niet meer te achterhalen.

De foto van de houder met fototoestel hierboven is overigens gemaakt terwijl hij aan ons zolderraam hangt. Het blijkt namelijk dat ik geen foto gemaakt heb van het fototoestel terwijl het aan de houder in de camper hing (zie je wel dat ik niet van alles een foto gemaakt heb!). ;-)

Briksdalbreen (foto door: PiAir (Old Skool)) Schapen op de weg (foto door: PiAir (Old Skool)) Noorwegen (foto door: PiAir (Old Skool)) Lofoten (foto door: PiAir (Old Skool)) Lofoten (foto door: PiAir (Old Skool))

Aldi – Happy Smile #2

 Gepubliceerd door om 19:00  Tools
aug 132008
 
Vigeland Beeldenpark

Zoals ik een tijdje geleden schreef hebben we voor de afgelopen vakantie voor onze kinderen elk een Happy Smile gekocht.
Ik weet eigenlijk niet wat er over te vertellen, anders dan dat ze goed bevallen zijn. Er was niet veel uitleg nodig om ze er mee aan de slag te laten geen. Even aangeven waar de AAN/UIT-knop zit, waar je moet drukken om een foto te maken en waar om hem terug te kijken.
Dat ze wat langer moeten wachten bij hun eigen toestel dat dat van mij was geen enkel probleem.

Ja, er waren de nodige foto’s binnen en ook buiten die bewogen waren, maar ze hadden al snel door dat het dan gewoon even een kwestie was van nog eentje maken. Met een kaartje van 1GB is dat geen probleem. De batterijen gingen best lang mee zelfs met het regelmatig terugkijken en terug laten zien van de foto’s op het toestel. Dus ook daar geen klachten.

Belangrijk voor mij om even in de gaten te houden achteraf was dat beide toestellen exact dezelfde bestandsnamen gebruikten. Dus bij het samenvoegen van alle foto’s in een map per dag van de vakantie moest ik ze eerst herbenoemen.
Ook belangrijk was om even de datum/tijd van het toestel goed te zetten zodat ik ook deze foto’s achteraf op de kaart kon zetten.

Heel interessant vond ik zelf om te zien wat ze fotografeerden en ook hoe (close-up, wide shot, en in de regel natuurlijk vanuit een lager perspectief dan ik dat zou doen). Al is het maar goed dat ze gelukkig niet elke dag met het toestel aan de slag gingen, dan zou het aantal foto’s nóg groter zijn geworden.

Rv17 Noorwegen (foto door: PiAir (Old Skool)) Brug bij Lunde (foto door: PiAir (Old Skool)) Veerboot Jektvik - Kilboghamn (foto door: PiAir (Old Skool)) Boot naar Bodø (foto door: PiAir (Old Skool)) Vigeland Beeldenpark (foto door: PiAir (Old Skool)) Vigeland Beeldenpark (foto door: PiAir (Old Skool)) Veerboot Jektvik - Kilboghamn (foto door: PiAir (Old Skool))

En voor het overige zou ik zeggen, oordeel zelf, hierboven zie je een aantal voorbeelden van foto’s die ze gemaakt hebben.