10.000 legale muziekalbums via Bittorrent

  

Dit zijn de soort initiatieven waar ik van hou: isoHunt, een grote tracker-site voor torrents, gaat samenwerken met Jamendo, een site die een verzameling van 10.000 muziekalbums online heeft staan. Die albums van Jamendo zijn allemaal voorzien van een Creative Commons licentie.

De samenwerking zorgt er voor dat de hoeveelheid legale torrents opeens met een flink aantal. Voor isoHunt is een welkome stap in de noodzakelijke weg die ze wel moeten afleggen om niet als een puur “illegale” site gezien te worden. Voor Jamendo kan het een prettige besparing zijn op de kosten voor dataverkeer.
De torrents zijn gemakkelijk te vinden doordat ze duidelijk getagged worden, zoek bijvoorbeeld op CreativeCommens en je krijgt bijna 20.000 resultaten.

De torrents van Jamendo hebben duidelijke info over de inhoud en de licentie, zijn voorzien van een jpg met cover van het album en bevatten MP3s in hoge kwaliteit.
Ideaal dus als je op zoek bent naar (nieuwe) muziek. Om onder een video te zetten, om in een podcast te gebruiken of gewoon om naar te luisteren op je MP3 speler.

Jamendo beperkt zich bij het verspreiden van de muziek van de bij de site aangesloten artiesten overigens niet alleen tot bittorrent. De hier in het bericht getoonde optie om muziek snel en eenvoudig op een andere site te plaatsen hoort daar in dit Web 2.0 tijdperk natuurlijk ook bij.
(getipt door Podcasting News)

[update] En ook deze legale torrents downloaden razendsnel. Zo lang als het duurde om deze post te typen voor het downloaden van één album (80MB). Je vind de torrents voor alle drie de albums van Alexander Blu in OGG en MP3 formaat op deze pagina.