Online documenten bewerken en samenwerken met Acrobat.com

acrobat.com - Klik voor grotere versie

Via TechCrunch kwam ik vanochtend terecht bij Acrobat.com, een nieuwe site van Adobe waarbij ze een aantal van hun online producten bij elkaar brengen: Adobe Brio (a.k.a. Adobe Connect light), Adobe Buzzword (online tekstverwerker), and Adobe Share (online bestanden delen).
Volgens TechCrunch gaan ze hierbij in één klap het gevecht aan met Google Docs, Microsoft Office Live Workspace, WebEx, en GoTo Meeting. Nou, ja en nee.
Acrobat.com is namelijk nog werk in uitvoering. Sommige delen, zoals Adobe Brio, zijn al heel ver en zijn daarmee zware concurrentie voor anderen. De online tekstwerker ziet er mooi uit, maar is geen concurrent voor een offline tekstverwerker of Google Docs. Online PDFs maken is eveneens wel handig, en het werkt simpel, maar niet wereldschokkend.

Acrobat.com - Klik voor grotere versie Belangrijkste gemis vond ik eigenlijk nog het ontbreken van integratie tussen Buzzword en Brio. Als je aan een tekst aan het werken bent dan zie je rechtsboven in het scherm een “Meet” knop. Klik je daar op dan wordt je automatisch doorgestuurd naar de Brio vergaderruimte….maar zonder je document. Dat kun je daarna wel delen in die vergaderruimte, maar dan alleen via “desktop delen”, niet vanuit Brio zelf. Maar dan kan ik natuurlijk Brio ook gewoon gebruiken in combinatie met Google Docs.

Die integratie met Brio is er overigens ook voor de andere onderdelen nog niet. Het lijkt me voor Adobe iets om aan te werken, want zoals gezegd, Brio is een van de volwassen producten die de rest op sleeptouw kan nemen. En dat heb je nodig in een concurrentiestrijd met Google en Microsoft.