Ik ga op vakantie en neem mee….

Consumentenbond - Klik voor grotere versie

Volgend weekend vlieg ik weer voor een weekje naar de VS. Dit keer naar Ann Arbor Michigan, in de buurt van Detroit. Dan gaat, net als de vorige keer, de iPod video weer mee. De vlucht is dan wel een stukje korter deze keer (8,5 uur in plaats van 11), ik was de vorige keer blij dat ik niet afhankelijk was van de films die KLM op zo’n klein schermpje boven het gangpad liet zien.

Komende zomer gaan we dan met het hele gezin met de camper op vakantie. En ook daar rijst dan de vraag of en zo ja we iets mee willen nemen waarmee de kinderen onderweg video kunnen kijken. Hun uitzicht is immers een stukje minder mooi dan dat van ons voorin.
In de consumentengids van juni 2008 worden zowel MP4-spelers (met harde schijf en met Flashgeheugen) getest als DVD-spelers voor in de auto. Dus ik sloeg aan het lezen en vergelijken. Ik blijf wat moeite houden met het testen van dit soort apparatuur door de Consumentenbond. Ze zullen best experts in huis hebben, maar de testresultaten zeggen mij niet veel. Zo krijgt de iPod Classic voor draabaarheid de score Matig en de iPod Touch krijgt daar de score Redelijk. Vanwege die paar gram verschil?
De videokwaliteit van de iPod Classic krijgt score Matig. In de begeleidende tekst staat dat de accu’s van de iPod zeer goed zijn (8,5 uur afspeeltijd bij video!?), maar de videokwaliteit minder goed omdat het scherm kleiner is. Er wordt uitgelegd dat het erg moeilijk is om op zo’n klein scherm de ondertitels te zien te krijgen. Geen woord over het feit dat het (in ieder geval bij de iPod) sowieso heel moeilijk is om die ondertitels te zien te krijgen. Dat is niet een kwestie van de .srt bestanden erbij zetten in iTunes. Van de Archos 605 WiFi die besproken wordt weet ik overigens niet eens hoe je daar bestanden op zet. En waar bij de spelers met Flashgeheugen vijf verschillende merken aan bod komen blijft dat bij de spelers met harde schijf beperkt tot Archos en Apple.
Kortom, geen test op basis waarvan je een aankoopbeslissing zou willen doen.

Afsluitende conclusie van dat onderdeel (dat overigens ná de DVD-speler test kwam) is: Als je echte een apparaat wilt om onderweg video te kijken is een draagbare DVD-speler vanwege het grotere beeldscherm een betere keus.
En dat was het andere waar we naar aan het rondkijken zijn. Ik wil geen computer mee, ook geen ultraportable, dus die optie viel voor mij al snel af. De kinderen op het kleine iPod schermpje laten kijken lijkt me inderdaad ook niet handig.

Van de zeven door de Consumentenbond bekeken apparaten, krijgt er maar één een voldoende score van, heel Nederlands, een 6,0. Dit is de Philips PET730/00. Het is een DVD speler met één scherm, maar 2 aansluitingen voor hoofdtelefoons én een USB aansluiting (voor een externe harde schijf) en video-ingang. Ook hier wordt je overigens geacht zelf maar te Googlen naar de specificaties, want erg veel details staan er niet bij.
(Tenzij die overigens op consumentenbond.nl staat achter de login)

Maar goed, dit was geen test van de Consumentenbond, ik was op zoek naar een geschikt apparaat om mee te nemen voor de lange(re) ritten en regendagen. De test was in ieder geval geschikt om een paar zoekopdrachten uit te voeren. En daarmee kwam ik bij Kieskeurig.nl. En gezien hun aanwezigheid op de eerste en tweede plek in de test, zocht ik daar de Philips DVD-spelers op. Ze hebben er een aantal. Met één scherm, twee schermen. Met USB-poort en zonder. Sommige hebben zelfs een digitale TV-ontvanger ingebouwd zitten.

Ik moet bekennen dat ik op het moment door de bomen nauwelijks nog bos zie. Zeker omdat we eigenlijk toch nog een beetje twijfelen óf we wel zo’n apparaat mee willen hebben.
Heb je ervaring met zulke DVD-spelers op vakantie? Goed, slecht? Doen, niet doen? Merken? Ik hoor het graag in de reacties.

p.s. Één ding heb ik wel al geleerd. Als we er eentje kopen, dan mét koptelefoons! :-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
moqub
13 jaren geleden

ow Ann Arbor, die bibliotheek (District) is zo gaaf en doen vreselijke goede web 2.0 dingen. Als je tijd over hebt wil je misschien wel even een kijkje nemen :)
Have fun!
Moqub

Pierre
13 jaren geleden

Ik heb de dag na aankomst (de zondag) vrij. Ben op het moment nog even aan het kijken of ze ook ergens fietsen verhuren. Gezien het aantal fietsroutes door de stad moet dat haast wel.
Is er overigens iets van die Web 2.0 dingen ook te zien in die bibliotheek?
( welke moet ik dan hebben overigens?)

mark zweegers
mark zweegers
13 jaren geleden

Toch maar een eeepc voor de kinderen?

Pierre
13 jaren geleden

Neee, als er iets is wat ik nog heel lang vol wil kunnen houden is het *niet* mee nemen van een computer als ik op vakantie ga. Ook niet onder het mom van "hij is voor de kinderen". :-)