mei 022008
 

Toen ik eerder schreef over augmented reality verwees ik naar deze clip ‘dansen met je avatar‘ waarbij met behulp van een green screen een integratie van Real Life en Second Life bereikt werd. Deze twee studenten, Nadia Aly en Joanna Robinson, van de Great Northern Way Campus hebben als onderdeel van hun Masters in Digital Media iets vergelijkbaars gedaan.

Niet moeilijk, wel leuk. De truc is dat je zowel in Second Life als in Real Life de opname voor een groen scherm maakt. Dat is in Second Life nog gemakkelijker te bouwen dan in Real Life. Daarna voeg je die twee lagen voor het groene scherm samen met een achtergrond naar keuze.
Of je neem alleen een opname uit Second Life (voor een groen scherm) en plaats daar Real Life beelden achter zoals je ziet in het voorbeeld waarbij het lijkt alsof de twee avatars met hun auto door de ‘echte’ stad rijden.

 Reacties uitgeschakeld voor Real Life en Second Life gaan in elkaar over… #2  Tags:
mei 022008
 
David Rumsey - Klik voor grotere versie

Ik heb helemaal niets met historische landkaarten. Ik weet dat ik vroeger op vakantie wel eens ietwat historische wegenkaarten bij me had waarbij ik er dan gaandeweg achter kwam dat ze niet meer helemaal overeen kwam en met de werkelijkheid. Maar de kaarten uit de David Rumsey Historical Map Collection worden alleen al interessant vanwege de manier waarop David Rumsey optimaal gebruik maakt van de moderne technologische voorzieningen als het gaat om het voor anderen laagdrempelig beschikbaar krijgen van zijn collectie.
Niet alleen via de website en browser based tools, maar ook als een (inmiddels standaard opgenomen) layer in Google Sky (onderdeel van Google Earth). En als gigantische weergaves in Second Life waarbij je over de kaarten (met reliëf) kunt vliegen of in de wereldbollen kunt kijken.

Op YouTube staat, in drie delen van 10 minuten, uitgebreide toelichting door David Rumsey zelf. Het geeft een prima overzicht van de verschillende opties. Als je geen 30 minuten de tijd hebt dan moet de eerste clip je al een goed overzicht geven.
* Deel 1
* Deel 2
* Deel 3

Wauw.

 Reacties uitgeschakeld voor Historische kaarten in modern perspectief  Tags:

Geotagging voor de professional

 Gepubliceerd door om 07:38  Geocoding
mei 022008
 
Microsoft Pro Picture Tools - Klik voor grotere versie
“What does it mean to say, ‘Find your photos?’ Traditionally that meant literally just finding where particular photos reside on your computer (or a physical location back when film was king). But with new tools and advanced technology, finding your photos can mean finding not just the photos themselves, but finding the exact location where you took a photo. This, in turn, will make it even easier to search for the photos themselves later. Microsoft Pro Photo Tools, a free download available at the Microsoft Pro Photo Web site, enables you to apply location information to your photos so you can always know exactly where they were captured.”

(bron)

Als Microsoft ergens ondersteuning voor gaat leveren dan moet het wel mainstream zijn (of worden). Vinden ze zelf ook want het bericht heeft als titel “Geotagging Goes Mainstream
Nou, wellicht is dat zo, maar Microsoft maakt ook een andere naam waar. Het is namelijk een tool dat nog wat werk vraagt.
De werking is simpel: downloaden (alleen voor Windows uiteraard), installeren, starten en foto’s selecteren.
Je kunt een GPS track met coördinaten laden als je die hebt, maar je kunt de foto’s ook handmatig op de kaart zetten. Daarvoor gebruikt Microsoft uiteraard Virtual Earth. Standaard heb je daar een 2D weergave, vergelijkbaar met Google Maps. Als je echter op de 3D knop klikt gaat het programma eerst de daarvoor benodigde component installeren. Die functionaliteit is niet alleen vergelijkbaar met Google Earth, de omvang van de download ook. Even wachten dus en de tool moet er voor afgesloten worden. Opnieuw opstarten na installatie lukt niet omdat Firefox en niet Internet Explorer mijn standaard browser is.

Voor het op de kaart plaatsen van de foto’s heb je dan een heel klein schermpje beschikbaar. Het plaatsen werkt dan vergelijkbaar met bijvoorbeeld het geotaggen bij Flickr of het (niet gratis) RoboGeo die tegenwoordig heel netjes integreert met Google Earth.
En daarna moet je de velden daarboven gewoon nog zelf invullen. Dus hoewel de tool de coördinaten nu op basis van de kaart kent, worden land, plaatsnaam, straat en regio niet automatisch ingevuld.
Dus nog maar even wachten op de 1.2 of 1.5 versie. Die wordt ongetwijfeld een stuk functioneler en praktischer opgezet.

 Reacties uitgeschakeld voor Geotagging voor de professional  Tags: