Second Life + Moodle = Sloodle #2

Sloodle (by PiAir (Old Skool))

Nog zo’n tool waarvan ik niet gemerkt had dat het nog steeds (rustig) door ontwikkeld wordt: Sloodle.
Het biedt een integratie-optie tussen Second Life en de Moodle elektronische leeromgeving. Toen, in 2006 alweer, had ik alleen de PDF met de whitepaper beschikbaar. Maar nu Dreamhost een one-click installatie van Moodle heeft was het erg gemakkelijk om hem gewoon zelf even te installeren.

Ik heb hem even uitgeprobeerd in onze zandbak, de verschillende componenten nemen zoals je kunt zien op de screenshot nogal ruimte in. Als je even voorbij gaat aan het feit dat het natuurlijk knap is om twee van zulke omgevingen te koppelen, dan is de feitelijke functionaliteit nog niet zo heel omvangrijk.

Chatfunctie
Meest indrukwekkend is de chatkoppeling waarbij de chatfunctie van een Moodle cursus gekoppeld wordt aan de chat in Second Life.
Het is vergelijkbaar met wat ik met IRC werkend heb, maar dat is een script dat minder productierijp is als dit Moodle script.

Koppeling Avatar
Ook handig is dat gebruikers zich vanuit Second Life hun avatar kunnen koppelen aan hun Moodle gebruikers-account. Een voorwaarde uiteraard voor het zinvol koppelen van de chat en andere uitwisseling.
Zo kun je vanuit Moodle aangeven dat in Second Life een object uit een verzameling aan een avatar gegeven moet worden. Dat kunnen eenvoudige notecards met bijvoorbeeld opdrachten of informatie zijn, maar kunnen ook complexe objecten zijn.

HUD
Een van die objecten die standaard beschikbaar is, is de HUD (HeadsUp Display) voor de avatar in Second Life. Met die HUD kan gebruiker een aantal dingen doen zoals de avatar de hand op laten steken.
Via de HUD kun je vanuit Second Life berichten plaatsen in het blog dat aan de Moodle cursus gekoppeld is. Dat werkt niet ideaal omdat je per regel tekst toevoegt en daarna niet meer kunt wijzigen, maar het werkt.

Toetsvragen
Er was een koppeling tussen de toetsen in Moodle en Second Life, maar die werkt niet meer met de nieuwe (1.9) versie van Moodle die ik geïnstalleerd heb staan. Wachten dus op het moment dat die bijgewerkt is.

Inleveren
Ook de Sloodle Prim Drop waarmee deelnemers vanuit Second Life notecards of andere objecten kunnen inleveren is nog niet beschikbaar. Dat zou een heel handige toevoeging zijn waarvan ik benieuwd ben hoe die gerealiseerd gaat worden.

Sloodle 101
Omdat ik het geheel in de zandbak heb opgebouwd, moest ik het natuurlijk ook weer afbreken na de test. Eens kijken of we nog ergens een stukje land kunnen vinden waar het permanenter opgesteld kan worden. Dan is de koppeling met de Moodle cursus ook wat zinvoller.

In de tussentijd kun je natuurlijk altijd in Second Life gaan kijken bij het Sloodle eiland. Daar kun je elke woensdagochtend om 11 uur Nederlandse tijd deelnemen aan de Sloodle 101 cursus.