Productplacement acceptabel?

Tekzilla Dell - Klik voor grotere versie
“Vorige week schreef ik al kort over de experimentele sponsorcampagne op dit weblog waarbij HP mij de HP Compaq 2710 voor 3 maanden in bruikleen geeft om deze te testen. Naast de gesponsorde link bij mijn postings, zal ik mijn bevindingen op Marketingfacts beschrijven. Op de posting volgden veel (overwegend positieve) reacties. Online marketeers en uitgevers zien nieuwe mogelijkheden en lezers vinden het prima zolang het duidelijk is dat het gaat om sponsoring en mijn oordeel over de laptop objectief is.”

(bron)

Een heel open discussie op Marketingfacts over de tablet PC die Marco Derksen “te leen” heeft. Het blijft een moeilijk punt. Een jaar of zo geleden was er nog de discussie over Microsoft die laptops uitdeelde aan een selecte groep bloggers (helaas, ik ben geen selecte blogger) omdat het ze bevooroordeeld zou maken ten opzichte van Vista. Met de nadruk op “zou”.
Hoe gevaarlijk het kan worden toont echter de aflevering 29 van Tekzilla.
In de regel vind ik het een prima show, maar vandaag hadden ze een item over laptops voor studenten (na 35 minuten en 59 seconden). Daar worden een paar opties genoemd waarbij Dell wel erg prominent als een betrouwbare optie genoemd wordt.
Moet kunnen zou je denken. Maar als ik dan in de aftiteling zie staan “Set Computer Provided by: Dell”, dan wordt het opeens een stuk discutabeler. Want dan ga ik aan het hele item twijfelen. Want dat ik het in die aftiteling zie is toeval, dat flitst zo even voorbij. Daar was een disclosure statement tijdens het item wel zo netjes geweest. Dan had ik dat vooraf of tijdens het item al kunnen meenemen.

En daar zit hem denk ik het belangrijk verschil. Zorg voor helderheid en wees open over sponsoring. Dan vertrouw ik er wel op dat ook de inhoudelijke mening objectief is.

[update] Ik zie net ook de reactie van Jaap Stronks voorbij komen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen v B
Jeroen v B
16 jaren geleden

Ik denk dat iedereen er bij het lezen van weblogs van uit moet gaan dat de schrijver van de oordelen altijd bevooroordeeld is.
Je wordt (ook als blogger) altijd beïnvloed door eerdere ervaringen, maar natuurlijk ook door je werkgever, omgeving e.d.

Het belangrijkste zal zijn om eerlijk te zijn tegenover je lezers en hen de mogelijkheid te geven om berichten in perspectief te plaatsen.
Dit kan dus betekenen dat je eerlijk bent over waar je werkt in werkgerelateerde berichten, en in gesponsorde berichten eerlijk verteld dat dit bericht gesponsord is.

Smetty
16 jaren geleden

Ik heb veel bloggers "neen tegen reclame en sponsoring" horen kwaken. Tot iemand bij hen aanklopt. Blijken ze hun eigen uitgangspunt volledig vergeten te zijn. En bij sponsoring gaat het meestal niet eens om geld, maar wel om aandacht. Welke blogger kan daar aan weerstaan?

Daarom volledig eens met je eindconclusie. Anders gooi je toch alleen maar je eigen ruiten in.