Oud nieuws via AideRSS

 Gepubliceerd door om 07:10  Tools
apr 032008
 
aideRSS - Klik voor grotere versie
“AideRSS is pleased to announce a Firefox extension that harnesses the power of PostRankTM to score, filter and track performance of any RSS feed directly within GoogleReader. Now GoogleReader users can reclaim their time with a single mouse click to find the best content, boost their productivity and stay on top of the news.”

(bron)

Het had van mij een 1 april grap mogen zijn, de gisteren aangekondigde uitbreiding voor Firefox waarmee je de aideRSS dienst kunt integreren in de Google Reader.
Ik kwam aideRSS tegen op het weblog van Fred Zelders, waar hij uitlegt hoe hij er gebruik van maakt om zijn posts te filteren. Hij doet het daar nog via een omweg, maar zou dat nu dus rechtstreeks kunnen doen.
En met meer dan 500 feeds in Google Reader kun je je voorstellen dat ik geen gebrek aan berichten heb en soms ook wel een zware behoeft om daar in te kunnen filteren.

PostRank
Dat filteren doen aideRSS op basis van iets dat heet PostRank. De verwijzing naar PageRank van Google is overduidelijk. En op basis van die PostRank kun je berichten filteren. Je kunt aangeven dat je alleen berichten wilt zien die op basis van hun PostRank “good” zijn, of alleen die berichten die “great” zijn, of zelfs alleen de “best” posts. Er is ook een optie om de “top 20” te zien, maar dat is voor dagelijks gebruik wellicht niet zo handig. RSS feed met filter
In hun screencasts leggen ze uit dat, naast het gewoon op de site bekijken van de feeds, je ook een RSS-feed kunt krijgen (gegenereerd door AideRSS) met daarin alleen de berichten die aan de door jou gekozen filter (“all”, “good”, “great”, “best”, “top 20”) voldoet. En dan win je tijd omdat je minder posts in de RSS lezer krijgt.

De redenatie van AideRSS volgend betekent dat dus dat je als je niet kiest voor het tonen van alle berichten, je alleen maar goede of nog betere berichten krijgt.
Geen slecht aanbod.

Wat is goed?
Nou is de vraag natuurlijk wat dan goed is in de ogen van AideRSS.
Daar zijn ze uiteraard een beetje vaag over want dat zijn de kroonjuwelen van het bedrijf.
Je zou je kunnen afvragen of het mogelijk is om één cijfer te kunnen hangen aan een post dat een kwaliteit indicator is voor iedereen.
Natuurlijk, Google doet dat met PageRank ook voor sites, waarom zou iemand anders dat niet voor blogposts kunnen?

Geen idee. Ik neem in ieder geval aan dat ze dan niets doen met de daadwerkelijke inhoud van een bericht. Maar dat afleiden uit meetbare zaken als het aantal reacties, het aantal links op del.icio.us of het aantal diggs. De kengetallen die er achter staan in het overzicht.

Maar dan kom je in dezelfde problemen terecht als bijvoorbeeld de Blog 50 die (ook) nog steeds op zoek is naar een representatieve set indicatoren voor de populariteit van blogs.

Slecht Nieuws
Natuurlijk heb ik nog meer redenen om niet blij te zijn met aideRSS.
Als je de scores voor het ICT en Onderwijs Blog bekijkt dan zie je dat aideRSS van mening is dat 86% van de berichten die ik plaats niet goed (genoeg) is.

Dat dat niet iets is wat komt door postfrequentie of het feit dat het een Nederlands weblog is blijkt uit cijfers van een paar andere blogs:
* Trendmatcher – 40 posts per maand, 30% goed
* Digitaal Inlichtingenwerk Zeeuwse Bibliotheek – 96 posts per maand, 33% goed.
* Marketingfacts – 160 posts per maand, 33% goed.
* Wilfred Rubens – 55 posts per maand, 41% goed.
* frEdSCAPEs 3.0 – 7 posts sinds 10 maart, 71% goed (!)

Oud Nieuws
Die laatste was opvallend. Fred heeft op zijn nieuwe site pas 7 posts staan en die zijn blijkbaar allemaal erg goed. Dat is nog niet zo schokkend, kan ik me iets bij voorstellen. Maar als je naar het overzicht bij aideRSS kijkt, dan zie je dat de laatste 6 posts van Fred allemaal nog de PageRank 1.0 hebben. En als je dus een feed neemt met alleen “Good Posts” dan zijn die daar ook nog niet in zichtbaar. De laatste daar zichtbare post is van 29 maart.

De PageRank van een post kan in de tijd stijgen. Dus een aantal van die 6 posts die je nu ziet zullen ongetwijfeld nog verschijnen als onderdeel van de aideRSS feed.
Maar hoewel ik het niet erg vind om links en rechts een bericht te missen maakt dit het tot een filter mechanisme dat trager is dan een gemiddelde ochtendkrant.

En daarom laat ik aideRSS voortaan zo ver mogelijk links liggen. Als ego-strelend tool is het niet goed voor me, maar als RSS-filter eveneens niet.

0 0 stem
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Annet
12 jaren geleden

Inderdaad onduidelijk hoe die rankings nou worden gedaan. Mijn ego wordt wel gestreeld want op mijn blog is 100% van de posts goed! Ik heb nog wat zitten klikken op de site, maar kreeg er verder geen hoogte van waarop dat nou gebaseerd is.

Fred Zelders
12 jaren geleden

Ik snap het ook niet meer Pierre.

Volgens AideRSS zou ik op frEdSCAPEs sinds 10 maart dus maar 7 posts geplaatst hebben. In werkelijkheid zijn het er echter 50.
En hoe ik aan die hoge score kom is mij een raadsel.

Misschien toch maar weer bij AideRSS afhaken?

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Fred,

Ik was niet blij met de dienst, dus is het bericht ook niet blij geformuleerd.
Als ik het omdraai kun je ook stellen dat de berichten waarvan AideRSS aangeeft dat het goede berichten zijn vast wel lezenswaardige berichten zijn. Dus een feed met die gefilterde berichten toevoegen aan je feedreader zal geen kwaad kunnen.

Maar ik zou hem niet als enige bron voor berichten willen gebruiken. Daar zou ik teveel berichten door missen die ik nu wel lees en wilde lezen.

Fred Zelders
12 jaren geleden

Goeie strategie Pierre.

Ik hou ‘m nog even aan maar kijk daarnaast op mijn eigen manier ook nog rond: Zoek Surf Kijk Lees Zie Klik en Verwonder