Speciale Contentprojecten

eduVIP - Klik voor grotere versie

Via ICT-in-onderwijs Nieuws kwam ik bij een vijftal projecten die afgelopen tijd plaats gevonden hebben op het gebied van het ontwikkelen van content (lesmateriaal) voor het speciaal onderwijs.
En ook hier heeft Kennisnet weer van elk project een kort filmpje gemaakt waarin de betrokkenen aan het woord komen en kort uitgelegd wordt waar het project over gaat:
eduVIP, PASSER, Tara, IntellICT, Zien en begrijpen.

De filmpjes maken de projecten op twee manieren toegankelijk. Ten eerste heb ik een hekel aan het doorlezen van pagina’s tekst over zo’n project. Ik ben wat dat betreft erg van het zien en horen. Zeker als de filmpjes, zoals bij Kennisnet, goed in elkaar zitten en ze de mensen die aan het woord komen de onderwerpen, waar ik niet veel vanaf weet, begrijpelijk laten uitleggen.

Daarnaast hebben ze voor deze filmpjes de (extra) moeite gedaan om ondertiteling en audiodescriptie toe te voegen.
Je kunt dat in de Flash-player op de pagina aan en uit schakelen door de knoppen “T” en “A” rechts op de bedieningsbalk:
Audiodescriptie
Goed werk. Nu nog zo’n filmpje dat uitlegt hoe je zulke filmpjes op een betaalbare manier kunt maken. Want ik vrees dat het eerstvolgende filmpje dat Kennisnet maakt weer gewoon zonder audiodescriptie en ondertiteling online komt. Niet dat ze het daarmee slechter doen dan anderen (ik heb ervaren hoe veel tijd zoiets kost) maar het lijkt wel nog een beetje de missing link te zijn voor wat betreft het gebruik van video in het Nederlands Onderwijs.

En waarom die Teleblik filmpjes allemaal achter een inlogaccount (dat ik niet kan aanvragen) zitten is me ook nog steeds een raadsel.