Telepresence Meetings – Uniek voor unieke studenten?

Cisco TP - Klik voor grotere versie
“Telepresence can greatly enhance the effectiveness of distance learning by allowing students to take virtual field trips to distant locations and by connecting them with top-quality educators in the field. By using advanced communication technologies such as highspeed networks, high definition video and audio, and large, high resolution displays, telepresence technology produces realistic, interactive virtual experiences that far surpass traditional video conferencing. With telepresence, instructors and students feel like they are in the same room or even immersed in a remote environment. Telepresence is already being used today by a number of university and educational institutions for purposes as varied as medical resident training, admission interviews to screen prospective students, teacher mentoring, and inter-school academic planning.”

(bron)

De titel van het bericht waar ik hier uit citeer is “Telepresence Meetings Will Provide Unique Educational Opportunities to Students Around the World”. En ik moet nu toch eerlijk bekennen dat ik me afgevraagd heb wat de mensen die dit persbericht schreven gerookt hadden op dat moment. Dit klinkt helemaal alsof we terug zijn in de jaren tachtig en het over ELO’s, Multimedia, Digitale Content hebben. Die ook allemaal een unieke onderwijservaring zouden gaan bieden.
Niet dat je met telepresence meetings geen unieke onderwijservaring kunt bieden, maar wat is het nut om hier nu al van te gaan watertanden? Of om dit soort overdreven uitspraken over te doen? De technologie is nog onbetaalbaar, de randvoorwaarden waar aan voldaan moet worden nauwelijks op een school locatie te realiseren, en het onderwijs zou in de meeste gevallen niet weten hoe er mee om te gaan.

Ik zeg niet dat we dit nooit gaan doen hoor. Natuurlijk zullen we meer op afstand moeten kunnen gaan doen. Maar een nieuw buzzwoord introduceren is geen goede eerste stap.

….pfff, wilde ik een link naar de website toevoegen (die zat niet in het persbericht), blijkt dat de conferentie in Londen waar hier over gesproken wordt niet door gaat. Uitgesteld tot september in Boston. En ik wilde nog wel weten of ik via telepresence deel kon nemen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
15 jaren geleden

Ben het met je eens. Ik heb onlangs nog een uitnodiging gehad van Cisco om met 12 mensen die ik zelf mag uitkiezen naar hun kantoor in Amsterdam te komen om daar teleconferencing uit te testen in hun prachtige telepresence faciliteiten daar. Aan de ene kant een mooi aanbod, maar aan de andere kant: het ligt financieel inderdaad nog zo buiten bereik van wat in het (MBO) onderwijs haalbaar is én ik vraag me af hoeveel docenten hier nu al een goede inhoudelijke invulling aan kunnen geven. Het lukt al niet om laagdrempelig en low budget met video-conferencing te experimenteren, laat staan dat we dat gaan doen met 3 flatscreens in HD kwaliteit met dure camera’s enz.
Maar dat we dit ooit gaan doen? Natuurlijk!

Pierre
15 jaren geleden

Dat Cisco mensen uitnodigt kun je (inderdaad) eigenlijk alleen maar waarderen. Maar je moet, zoals met dit soort persberichten juist niet gebeurt, wel de verwachtingen een beetje managen.

Als je nu een roomsystem aanschaft moet je, lijkt me, zeker kijken of je een HD set kunt aanschaffen. Maar dan heb je het over 1 camera en 1 scherm. Dat is technisch en financieel nog te doen.
Maar als de andere partij dan in Zuid Afrika zit met een webcam dan heb je niets aan de HD kwaliteit. Terwijl dat nou wél juist de zinvolle voorbeelden/toepassingen zijn. En ik weet uit ervaring dat dat technisch betrouwbaar voor elkaar krijgen ook niet altijd even gemakkelijk gaat (lees: soms mislukt).