Wat heb jij met je oude VHS banden gedaan?

VHS Heaven...or Hell. (by makelessnoise)

De HD DVD v.s. Blu-Ray strijd is voorbij, we kunnen dus nu veilig kiezen voor de opvolger van de DVD maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet nog heel wat exemplaren van de voorloper van de DVD in omloop zijn.
Ik ben vandaag (deels) bezig geweest met opnemen van VHS banden. Daarbij heb ik een vijftal VHS banden omgezet naar WMV bestanden. Ik weet het WMV is een evil format, maar dat kan me nu effe niet schelen. De kwaliteit (576×768 en 25 beelden per seconde) van de opname is vergelijkbaar met wat ik “live” vanaf de videoband op mijn TV te zien krijg, en het zal nog wel effe duren voordat ik die WMV bestanden niet meer kan afspelen. Langer dan dat het geval zal zijn voor die VHS banden die nu de kast op zolder in kunnen.

Digitaliseren is een tijdsintensief proces. Het opnemen van de videorecorder via een Analoog naar Digitaal omzetter naar mijn laptop kost net zo lang als de band (tussen de 30 minuten en 90 minuten) lang is. Daarna staat mijn laptop dan nog 60 tot 90 minuten te stampen om er een WMV bestand van zo’n 700MB tot max. ongeveer 1,2GB van te maken.

Je hoeft er gelukkig niet de hele tijd naast te blijven zitten, maar het is iets wat ik zeker niet met de hele collectie VHS banden ga doen.
We hebben namelijk een redelijke verzameling Disney VHS banden. Netjes gekocht uiteraard, maar binnenkort niet meer afspeelbaar. Ofwel omdat de videorecorder die we hebben stuk gaat en ik niet verwacht dat we die dan nog vervangen ofwel omdat de kwaliteit van de band teveel achteruit gaat. Dat gebeurt onherroepelijk.

Grote vraag is natuurlijk wat er mee/aan te doen.
Digitaliseren, dus opnemen op de harde schijf of DVD zou één optie zijn. Maar gezien het aantal VHS banden en de tijd die het per band kost is dat eigenlijk geen optie.
Nieuwe exemplaren kopen op DVD? Ja, maar ik heb toch al betaald voor de exemplaren op VHS? Moet ik nou weer hetzelfde volledige bedrag betalen als iemand die hem voor het eerst koopt? Is dat dan logisch? Als ik mijn auto inruil bij aankoop van een nieuwe, dan krijg ik toch ook korting?

Hoe heb jij dat aangepakt? Heb je gewoon al je VHS banden bij de vuilnis gezet en opnieuw betaald? Of…..

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jan
Jan
13 jaren geleden

Gewoon wel alles wat nog interessant is digitaliseren. >> meerdere bestanden op DVD >> over tijdje op HD (want zo’n DVD heeft ook niet het eeuwige leven en HD’s worden voorlopig nog goedkoper). En de videobanden wegdonderen.

Moniek Verhaaren
13 jaren geleden

Gekochte videobanden (Disney enzo) heb ik jaren geleden op een rommelmarkt verkocht, toen kon je daar nog geld voor vragen. Maar de videobanden met eigen opnamen die bewaar ik…
Ik ben ze, net als jij, één voor één via mijn laptop om aan het zetten naar wmv (want dat kan je er nog wat mee doen in moviemaker ofzo, i.t.t. het dvd-formaat). Ik word met het overzetten per videoband selectiever in wat ik nu werkelijk wil bewaren, want het gaat inderdaad tergend langzaam.
En dan heb ik ook nog videobanden die bestaan uit overgezette 8 mm-films van eind jaren zestig. De kwaliteit wordt per omzetting minder, maar dat geeft de filmpjes wel een heel eigen sfeer.
Stapels LP’s heb ik nog wel bewaard, evenals een pickupje om ze te kunnen beluisteren. De cassettes waarop ik die lp’s ooit heb overgezet heb ik inmiddels wel allemaal weggemikt. En de omgezette videobanden gaan straks dezelfde richting in, want ik wil niet in een magazijn wonen.

Jeroen v B
Jeroen v B
13 jaren geleden

@Moniek
Als je de bestanden eenmaal gedigitaliseerd hebt, dan zullen ze qua kwaliteit niet meer achteruit gaan.
Het enige gevaar dat je dan nog loopt is dat het formaat over een x-aantal jaren niet meer afgespeeld kan worden door nieuwe apparatuur.
Maar ik vermoed dat dit voor toekomstige computers geen probleem meer zal zijn.

@Pierre
Mijn ouders hebben ooit een DVD-recorder gekocht om hun VHS banden over te zetten, maar ik weet niet hoe ver ze zijn gekomen.
Zelf heb ik geen VHS banden meer die ik de moeite waard vind om te bewaren (als ik deze digitaal wil zien download ik ze of haal ze wel ergens uit de koopjesbak)

John
John
13 jaren geleden

VHS omzetten naar DVD recorder kost evenveel tijd als afspelen van de band. Dit scheelt dus de 90 min de de PC er nog een over doet voor het omzetten naar WMF formaat. Voordeel is ook nog dat het op een op een DVD afspeelbaar formaat staat.
Het er toe zetten om de relevante banden om te zetten blijft overigen moeilijk.

Raymond
13 jaren geleden

Ik vond het altijd zonde om VHS banden te kopen nadat ik al opgenomen banden van het Video2000 platform heb moeten weggooien. Die paar VHS banden die ik had, gekocht en zelf opgenomen, heb ik enkele jaren geleden weggegooid waarbij ik enkele films opnieuw op dvd gekocht heb. Doodzonde om feitelijk 2 keer voor hetzelfde te moeten betalen maar ja, ik denk niet dat ze in de winkel onder de indruk zouden zijn geweest van dit argument.

Met meer dan 1000 dvd’s moet ik echter even niet nadenken als er ooit nog eens een opvolger van Blueray komt die niet compatibel is met dvd…

lut
lut
13 jaren geleden

Ik heb voor 119¤ een zeer eenvoudig te bedienen DVD recorder gekocht,video8-camera aangesloten en eigen opnamen naar DVD geschreven .Dit duurt ook even lang als het normaal weergeven maar ondertussen ben ik wel ongestoord met iets anders bezig.