feb 242008
 
VHS Heaven...or Hell. (by makelessnoise)

De HD DVD v.s. Blu-Ray strijd is voorbij, we kunnen dus nu veilig kiezen voor de opvolger van de DVD maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet nog heel wat exemplaren van de voorloper van de DVD in omloop zijn.
Ik ben vandaag (deels) bezig geweest met opnemen van VHS banden. Daarbij heb ik een vijftal VHS banden omgezet naar WMV bestanden. Ik weet het WMV is een evil format, maar dat kan me nu effe niet schelen. De kwaliteit (576×768 en 25 beelden per seconde) van de opname is vergelijkbaar met wat ik “live” vanaf de videoband op mijn TV te zien krijg, en het zal nog wel effe duren voordat ik die WMV bestanden niet meer kan afspelen. Langer dan dat het geval zal zijn voor die VHS banden die nu de kast op zolder in kunnen.

Digitaliseren is een tijdsintensief proces. Het opnemen van de videorecorder via een Analoog naar Digitaal omzetter naar mijn laptop kost net zo lang als de band (tussen de 30 minuten en 90 minuten) lang is. Daarna staat mijn laptop dan nog 60 tot 90 minuten te stampen om er een WMV bestand van zo’n 700MB tot max. ongeveer 1,2GB van te maken.

Je hoeft er gelukkig niet de hele tijd naast te blijven zitten, maar het is iets wat ik zeker niet met de hele collectie VHS banden ga doen. Lees verder….