Online college social software in het onderwijs

Wilfred Rubens - Klik voor grotere versie

Wilfred Rubens verzorgt vanochtend een gastcollege over social software in het onderwijs. Dat doet hij online en omdat het niet mogelijk was om dat live te doen heeft hij het gastcollege vooraf opgenomen en op Zentation gezet.
Heel handig is dat hij de presentatie daar niet in één stuk heeft neergezet, maar dat hij hem naar de verschillende onderdelen heeft opgeknipt:
* Mag ik me even voorstellen? (2 minuten en 5 seconden)
* Inleiding social software in het onderwijs (14 minuten en 24 seconden)
* Weblogs in het onderwijs (6 minuten en 40 seconden)
* Wiki’s in het onderwijs (9 minuten en 37 seconden)
* Social networking sites in het onderwijs (8 minuten en 28 seconden, het geluid is de eerste twee minuten minder goed)

Op zijn weblog heeft Wilfred nog een aantal aanvullende bronnen staan bij het gastcollege. Technische realisatie
Natuurlijk is er technisch nog wel wat af te dingen op zo’n online college via Zentation. Wilfred geeft zelf al aan dat de audio aan het begin van het laatst onderdeel niet helemaal in orde is, en het deel over Weblogs is duidelijk zichtbaar en hoorbaar op een ander moment opgenomen.
Tip ook aan Wilfred: zet het beeldscherm wat minder fel, dan weerspiegelt het niet zo in je bril.

De uitvoering
Maar die technische puntjes zijn prima te negeren door de manier waarop Wilfred de presentatie verzorgt. Rustig vertellend zit hij voor de camera. Hij lijkt op zijn gemak, kijkt ook zonder teleprompter meestal netjes in de camera waardoor het ‘contact’ er is.
En dat is zonder studenten voor alleen maar een camera niet gemakkelijk.
Petje af.

En hoe is dit voor de student?
Waar ik nu nog heel nieuwsgierig naar ben is hoe dit voor de studenten is. Wilfred noemt het een online gastcollege, betekent dit dat de studenten met zijn allen in een groep zitten te kijken naar een scherm waar dit geprojecteerd wordt? Of mogen zij dit ook individueel bekijken en zo gebruik maken van het feit dat deze ingeblikte versie als voordeel heeft dat je in je eigen temp en volgorde door het verhaal van Wilfred heen kunt navigeren?