Wikipedia en Creative Commons

“All you Wikipedia users out there will be happy to know that you can now legally mix your Wikipedia content with Creative Commons content. The two have penned a deal with the Free Software Foundation in order to extend a common manner in which the three can offer compatibility amongst the three entities.”

(bron)

Hmm, geen idee hoe dit nou precies dingen gaat veranderen bij Wikipedia, het artikel op Mashable.com linkt niet door naar een online document waarin meer uitleg staat, maar wat op de Creative Commons website en de weblog van Lawrence Lessig staat lijkt me niet meer dan dat sowieso al op deze Nederlandse Wikipedia pagina staat voor het gebruik van media.

Belangrijke drempel die ik nog zie is dat de “Creative Commons BY-SA licentie” ook commercieel gebruik van materialen toestaat. En veel materiaal dat onder een Creative Commons licentie verspreid wordt sluit dat juist uit. Ik maak dat voorbehoud in ieder geval wel bij materiaal dat ik verspreid.
Dus of dit nou echt wat gaat veranderen?

[update] Ehm, bericht verkeerd om gelezen: de overeenkomst betekent dat Wikipedia nou ook toestaat (gaat toestaan) dat materiaal van Wikipedia ook onder een Creative Commons licentie hergebruikt mag worden. Dat betekent dus dat je dan bijvoorbeeld een stuk uitleg of een afbeelding afkomstig van Wikipedia kunt hergebruiken in je eigen werk dat voorzien van een Creative Commons licentie verspreid wordt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Arnoud Engelfriet
13 jaren geleden

Maar ook dat de Wikicommons-projecten kunnen besluiten zelf ‘om’ te gaan naar Creative Commons. Als ik een Wikipedia-tekst mag hergebruiken onder CC, mag Wikipedia zelf dat ook natuurlijk.

Op dit moment mag je eigenlijk geen CC materiaal in Wikipedia verwerken. Dat is jammer, want veel User Generated Content komt uit onder CC (Flickr, om eens wat te noemen).

Arnoud

Pierre
13 jaren geleden

Ja, maar zoals ik hierboven al aan gaf, als het gebruik van CC materiaal in Wikipedia betekent dat je commercieel gebruik toe moet staan dan weet ik niet of de hoeveelheid beschikbare content nou zó vreselijk hard toeneemt.