Wikipedia en Creative Commons

 Gepubliceerd door om 07:40  Internet
dec 032007
 
“All you Wikipedia users out there will be happy to know that you can now legally mix your Wikipedia content with Creative Commons content. The two have penned a deal with the Free Software Foundation in order to extend a common manner in which the three can offer compatibility amongst the three entities.”

(bron)

Hmm, geen idee hoe dit nou precies dingen gaat veranderen bij Wikipedia, het artikel op Mashable.com linkt niet door naar een online document waarin meer uitleg staat, maar wat op de Creative Commons website en de weblog van Lawrence Lessig staat lijkt me niet meer dan dat sowieso al op deze Nederlandse Wikipedia pagina staat voor het gebruik van media.

Belangrijke drempel die ik nog zie is dat de “Creative Commons BY-SA licentie” ook commercieel gebruik van materialen toestaat. En veel materiaal dat onder een Creative Commons licentie verspreid wordt sluit dat juist uit. Ik maak dat voorbehoud in ieder geval wel bij materiaal dat ik verspreid.
Dus of dit nou echt wat gaat veranderen?

[update] Ehm, bericht verkeerd om gelezen: de overeenkomst betekent dat Wikipedia nou ook toestaat (gaat toestaan) dat materiaal van Wikipedia ook onder een Creative Commons licentie hergebruikt mag worden. Dat betekent dus dat je dan bijvoorbeeld een stuk uitleg of een afbeelding afkomstig van Wikipedia kunt hergebruiken in je eigen werk dat voorzien van een Creative Commons licentie verspreid wordt.

dec 032007
 
authorPOINT lite - Klik voor grotere versie

In de aflevering van de EduKast van dit weekend verwijs ik naar een interessante online presentatie door Lisa Dawley over onderwijsontwerp in Second Life. Ik zal hier niet nogmaals op de inhoud er van in gaan, daarvoor moet je de EduKast maar beluisteren, maar het gaat om het tool dat zij gebruikte om de presentatie te geven: authorSTREAM. Blijkbaar waren er wat technische problemen geweest met het uploaden van haar presentatie direct naar Adobe Connect en via deze omweg werkte het wel.
Uiteraard ging ik even op zoek naar die site en het blijkt nog een concurrent van Slideshare te zijn.
Apart is dat je via de site ook doorverwezen wordt naar authorPOINT Lite, een gratis tool waarmee je de conversie van Powerpoint bestand naar Flash ook gewoon lokaal op je computer kunt doen. Je kunt de bestanden daarna uploaden naar je eigen site, maar ook alsnog naar authorSTREAM.

Inspreken van de audio doe je rechtstreeks in Powerpoint, dus nog voor het uploaden. De audiokwaliteit daarvan in Powerpoint is standaard niet heel erg goed, daar zul je dus even mee moeten stoeien om te kijken wat goed werkt.
Ik heb een lokaal geconverteerde versie hier online gezet en hem daarna ook op authorSTREAM gezet:

Nadat ik dat gedaan had zag ik overigens dat Willem Karssenberg er al 3 maanden geleden een test neergezet heeft. Ik kon er echter geen post bij hem over vinden, dus geen idee wat zijn eerste indrukken waren.

Zelf vind ik het een aardige aanvulling op de beschikbare tooling. Ik ben nog niet zo kapot van het toevoegen van audio in Powerpoint, dat werkt goed als je hem direct vanachter je computer inspreekt, maar niet als je een live opname wilt koppelen.
Wel is de upload razendsnel en ook hier is de kwaliteit van screenshots veel beter dan bij Slideshare. Vergelijk deze dia maar eens met het resultaat (zonder audio) in authorSTREAM (kan helaas daar nog niet naar een specifieke slide linken).

 Reacties uitgeschakeld voor Zet je presentatie gratis online met authorPOINT  Tags:

Aflevering 308 van de EduKast

 Gepubliceerd door om 06:56  Edupodcast
dec 032007
 

Aflevering 8 van jaargang 3 van de EduKast staat online met daarin de vraag of we nu eindelijk eens kunnen ophouden over Open Source, Google Maps als wiki, Onderwijsontwerp in Second Life en ligt er een High Definition speler onder jouw kerstboom?

 Reacties uitgeschakeld voor Aflevering 308 van de EduKast  Tags: