Boete voor Bol.com?

“Het Commissariaat voor de Media in Hilversum wil internetverkoper Bol.com een boete van 20.000 euro opleggen wegens het verstrekken van ongeoorloofde korting op boeken aan rekeninghouders van Loyalis.”

(bron)

Dat is vreemd. Bol.com zou een boete krijgen omdat ze het bedrag van 43 euro dat Loyalis terug gaf met 5 euro en 50 cent hebben opgehoogd naar 48,50 euro. Dat zou namelijk een niet geoorloofde korting zijn op boeken.

Maar, bol.com verkoopt toch helemaal niet alleen boeken? In de mail die ze uitgestuurd hebben staat:
“De cadeaubon is geldig voor het hele assortiment van bol.com. Het bedrag dat u besteedt aan Nederlandse boeken mag echter niet meer zijn dan 43 euro. Dit in verband met de Wet op de vaste boekenprijs. De rest van het bedrag kunt u besteden aan andere artikelen uit ons assortiment.”

Dat vond ik op zich al een rare zinsconstructie, de zin die er op volgde vond ik echt nog onhandiger:
“Let op: Als u voor meer dan 43 euro aan Nederlandse boeken bestelt, wordt uw bestelling automatisch geannuleerd. Na 24 uur kunt u met dezelfde cadeaubon opnieuw bestellen.”

Met andere woorden: je kunt de bon alleen gebruiken in een bestelling waarbij je voor minimaal 5 euro 50 aan “niet-Nederlandse boeken” besteld en sowieso voor niet meer dan 43 euro aan Nederlandse boeken. Als dat al valt onder het verlenen van korting op de vastgestelde boekenprijs dan zou een webwinkel die zegt “tijdelijk geen verzendkosten” dat toch ook doen?
Ik denk dat ik de bon (nog geldig tot 1 augustus 2008 ) maar gauw ga inwisselen.