Nog 5 dagen wachten

 Gepubliceerd door om 08:53  Tools
okt 062007
 
30 fps - Klik voor grotere versie

Nog 5 dagen wachten totdat versie 5 van Camtasia Studio beschikbaar is.
Eerder schreef ik al over:
* SmartFocus
* de nieuwe recorder
* projectinstellingen voor afmetingen
* Transitions and callouts
* verbetering in Flash Video uitvoer

Vandaag in de sneak peek twee nieuwe zaken waar je mogelijk nooit iets van zult merken, maar die zeker niet overbodig zijn.
De eerste verandering is iets waar vooral mensen die veel knipwerk uitvoeren in de opgenomen video’s blij mee zullen zijn. Camtasia Studio stapt namelijk volledig over op het werken met 30fps (30 frames of beelden per seconde). Tot nu toe werd de informatie in het projectbestand van Camtasia opgeslagen tot op een honderdste van een seconde nauwkeurig.
Dat lijkt een achteruitgang, maar als je geen 100 beelden per seconde opneemt, dan is het sowieso niet mogelijk om op dat detailniveau te editen.
De screencast laat zien dat dat verschil in detail in Camtasia versie 4 er voor zorgde dat er verschil kon zitten tussen het gebied op de tijdbalk dat je selecteerde om te knippen en het gebied dat er daadwerkelijk geknipt werd. In het filmpje zie je Dave O’Rourke aan het werk en hij probeert een stukje van minder dan een seconde te verwijderen en er wordt uiteindelijk een hele seconde verwijderd.

In Camtasia 5 zijn de getallen achter de punt (dus bijvoorbeeld bij 0:00:16.00 als het gaat om 16 seconden) geen honderdsten van seconden meer, maar beelden (frames). als daar dus staat 0:00:15:20 dan betekent dat 15 seconden en 20 beelden.
En de screencast laat zien dat wat je selecteert en wat je daadwerkelijk knipt nu ook exact hetzelfde is.
Klinkt logisch, maar in Camtasia 4 was dat nog niet zo. Een tweede vernieuwing die in de screencast van vandaag besproken wordt is de “auto-save” feature. Je kunt in Camtasia 5 aangeven dat je projectbestand om de X minuten automatisch opgeslagen moet worden. Eigenlijk net zoals je dat bij Word gewend bent. Zou Camtasia dan tijdens het werken vast lopen (of je computer door andere oorzaken vast lopen waardoor Camtasia stopt) dan ben je niet alle wijzigingen kwijt.
Ik moet bekennen dat ik niet weet wanneer me dit voor het laatst overkomen is, maar het is goed dat het beschikbaar is.

Nadeel van de wijzigingen die vandaag besproken zijn is wel (verwacht ik, weet ik nog niet zeker, ik heb de vraag daarom even gesteld bij de screencast) dat het projectformaat wijzigt. Dat betekent dat Camtasia 4 niet overweg zal kunnen met de projecten van Camtasia 5 (nou ja, iedereen hoort toch te upgraden) maar ik zal mijn script dat ik hier beschrijf voor het maken van Quicktime markers en ASX bestanden dan ook moeten aanpassen aan het nieuwe formaat.

Disclaimer: ik wordt niet betaald voor deze posts over Camtasia Studi0 v5. Ik heb zelf ook niet de beschikking over een bèta versie en moet dus af gaan op het informatie op de Visual Lounge weblog.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.