okt 072007
 
McDonalds Wi-Fi Here

Twee berichten op PCWorld waarvan je zou hopen dat ze op Nederland betrekking hadden:

“BT Group PLC is turning to its own broadband subscribers to help crack a nut that many governments and service providers have struggled with: Widespread Wi-Fi access.”

(bron)

“Fast food chain McDonald’s said on Saturday it would offer free wireless Internet access across its 1,200-strong restaurants in the UK, making it the country’s biggest provider of free wireless broadband access.”

(bron)

Toegegeven, ik kom niet zo heel vaak bij McDonalds, maar het zijn zo van die acties die vaak gevolgd worden door anderen die dat dan ook als ‘vanzelfsprekend’ onderdeel van de service zullen opnemen.

Actie van BT
De actie van British Telecom (de KPN van het Verenigd Koninkrijk) is eigenlijk een stuk opmerkelijker. Daar waar in Nederland mensen vaak/waarschijnlijk tegen de contractvoorwaarden van hun eigen internet-aansluiting in een FON-router aansluiten gaat BT het actief stimuleren bij hun klanten.

Wat is FON?
FON is een Spaans bedrijf dat er naar streeft om een wereldwijd WiFi netwerk tot stand te brengen. Gebruikers kunnen er voor kiezen om toegang gratis (‘Linus’) beschikbaar te stellen of tegen betalen (‘Bill’). Als zij dat gratis doen krijgen zij ook gratis de beschikking over toegang tot de rest van het netwerk. (zie ook FON op Wikipedia)

Potentiële groei
BT heeft 3 miljoen klanten (getal afkomstig van het FON weblog) en volgens het bericht bij PCWorld heeft de helft daarvan een abonnement dat hen in staat stelt te kiezen om deel te nemen aan FON. Dat zijn dus 1,5 miljoen potentiële en legale FON-hotspots extra. Als je bedenkt dat er wereldwijd ‘slechts’ 500.000 FON-gebruikers zijn dan kan het aantal hiermee flink omhoog gaan.

Eenvoudig
Die BT klanten hoeven geen nieuwe hardware te installeren, de FON-ondersteuning wordt via een automatische firmware update aan hun bestaande apparatuur toegevoegd.
Ik heb gisteren een tweet op Twitter voorbij zien komen (waar ik niet naar zal linken) die doet vermoeden dat het niet altijd even eenvoudig is om een FON-router aan de praat te krijgen, dus dat is ook alleen maar goed nieuws.

Zou dit iets voor SURFnet zijn?
Het is eigenlijk raar dat SURFnet nog niet zoiets doet. Ik heb een SURFsnel ADSL-abonnement, maar volgens de voorwaarden zou ik bij gebruik van een FON-router in combinatie met die verbinding mijn aansluiting kwijt kunnen raken. Er staat namelijk:

“In tegenstelling tot artikel 13 van de Algemene Voorwaarden van InterNLnet is het voor een abonnee van een SURFnet DSL abonnement wel toegestaan om de verbinding met meerdere gebruikers te delen, mits deze gebruikers tot de SURFnet doelgroep behoren. Bij geconstateerd misbruik kan het abonnement eenzijdig door InterNLnet worden beeindigd.”

(bron)

Ik mag het dus wel delen met anderen (logisch want het wordt ook aangeboden voor studentenhuizen waar studenten dan gebruik kunnen maken van één snelle aansluiting), maar alleen als die anderen ook “tot de SURFnet doelgroep behoren”. Dat sluit FON gebruik dus nu nog uit.

Nu SURFnet zich aangemeld heeft bij de OPTA kan ik me voorstellen dat er ook formeel geen reden is om gebruikers van SURFsnel ADSL niet ook toe te staan FON te installeren.
Overigens, ook BT heeft daarbij de beperking dat je dat alleen als ‘Linus’ aanbieder (dus gratis) mag doen. Lijkt me logisch. Als je geld zou kunnen gaan verdienen met je aansluiting kunnen ze het beter zelf doen.

Ook hogescholen en universiteiten zouden zulke FON-routers kunnen installeren, naast de voorzieningen voor Eduroam die ze vaak al bieden. Zou prima passen binnen de wat bredere maatschappelijke taak die we hebben.

Zijn er nog SURFnetters in de buurt die dit balletje intern eens willen opgooien?

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Edwin
12 jaren geleden

Ik wacht nog steeds op Draadloos Open Zeeland. Het bood zoveel perspectief maar de vaart lijkt er voorlopig weer uit.

Ondertussen trekken een aantal grote steden zich ook weer terug vanwege de kosten.

Aaargh. Het kan nooit moeilijk zijn….

Wytze Koopal
Wytze Koopal
12 jaren geleden

Mooie suggestie voor SURFnet! Hier ben ik het echt met je eens :-) Misschien moeten ze wat minder tijd aan SURFgroepen besteden en wat meer aan dit soort verfrissende suggesties!!!
Nou is er vanmiddag een synthese bijeenkomst bij SURFnet naar aanleiding van een gebruikersonderzoek. Ik kan er niet bij zijn, maar ik zal een poging doen om deze suggestie toch daar op tafel te krijgen…

Jeroen v B
Jeroen v B
12 jaren geleden

Tja ik erger me er hier iedere keer weer aan hoe omslagtig het installeren van een draadloos netwerk gaat.
Wij hebben dagelijks studenten aan de balie die hier problemen mee hebben.

Van mij zouden de draadloze verbinding op universiteiten en HBO instellingen zo open gegooid mogen worden.