Spraakberichten versturen met Yabmail

 Gepubliceerd door om 20:24  Internet
sep 202007
 
Yabmail - Klik voor grotere versie

Het bericht op Marketingfacts heeft een kritische ondertoon (kan ook aan mij liggen). Het lijkt er op dat Matthijs van den Broek het nog niet helemaal het nut inziet van Yabmail.com. Serieus nut zal het ook vast niet hebben, maar leuk is het in ieder geval.

Wat is het?
Met Yabmail kun je snel en heel eenvoudig audioberichten versturen.

Wat moet je er voor doen?

1) Ga naar Yabmail.com
2) Klik op de knop voor het opnemen van een bericht en spreek je boodschap in
3) Voeg eventueel een paar geluidseffecten toe
4) Type het mailadres in van de persoon waar je het bericht naar wilt versturen
5) Type je eigen naam en mailadres is
6) Klik op verzenden.
Klaar.

Niet eerst aanmelden?
Nee, Account aanmaken is niet nodig. Kan zelfs niet. Downloaden van het audiobestand helaas ook niet, maar mocht het een bericht zijn dat ik persé lokaal wil opslaan (bijvoorbeeld om in de EduKast te gebruiken) dan kost me dat nauwelijks moeite (kwestie van kabeltje aansluiten).

Kun je een voorbeeld laten horen?
Natuurlijk, luister maar naar dit bericht.
Je kunt de link naast het bericht gebruiken om meteen een bericht terug te sturen. Ik heb overigens geen headset gebruikt voor het opnemen, gewoon de ingebouwde microfoon van de laptop en de audiokwaliteit is nog steeds prima vind ik.

Maakt Microsoft Web 2.0 salonfähig?

 Gepubliceerd door om 06:11  Onderwijs
sep 202007
 
“I have written about the potential of MS Sharepoint earlier. More than one year ago I pointed to the potential for Microsoft in terms of hijacking the Enterprise 2.0 market. My feeling has become stronger and stronger in that direction since then.”

(bron)

Marcel de Ruiter vraagt zich op zijn weblog af of de weblog- en wiki-functionaliteiten die in de Sharepoint 2007 versie van Microsoft zijn opgenomen er voor gaan zorgen dat een bedrijf social software gaat gebruiken (zie Wikipedia over Enterprise 2.0).

Ik denk het wel. En ik denk ook dat de strategie die hij voorstelt, waarbij je het moment van het stimuleren van het gebruik van web 2.0 functionaliteiten laat samenvallen met de introductie van die functionaliteiten als onderdeel van het grotere, bedrijfsbreed ondersteunde Sharepoint, goed kan werken.

RSS in Outlook
Ik herinner me een verhaal (maar helaas even niet de link naar dat verhaal) van een bedrijf waar ze medewerkers aan het gebruik van RSS wilden krijgen. Daar gingen ze niet helemaal uitleggen wat RSS was. Ze gebruikten gewoon een RSS-plugin voor Outlook (voor een milde RSS-gebruiker meer dan overzichtelijk genoeg bij een niet al te groot aantal feeds), noemden het niet RSS, maar zeiden tegen gebruikers na installatie van de plugin + een aantal voorgeselecteerde feeds dat ze er een paar mapjes met interessante berichten in Outlook bij gekregen hadden.

Bedrijfsbrede ondersteuning en geleidelijke groei
Het voordeel van opname van weblogs en wikis in Sharepoint binnen een bedrijf is dat het er niet uit ziet als iets nieuws. Als een bedrijf de Sharepoint omgeving gebruikt als een soort bedrijfsbreed intranet met projectomgevingen, dan is de stap naar een weblog daarbinnen waar bezoekers kunnen reageren of waar de berichten die er geplaatst worden in chronologische volgorde staan een heel kleine.
Voor de systeembeheerders is het eveneens een relatief kleine stap. Hun beheer wordt niet of nauwelijks anders, het is gewoon een nieuwe versie van de software die ze toch al beheerden.

Integratie v.s. Webservices
En dat brengt me eigenlijk ook vanzelf bij een andere discussie. Die van geïntegreerde omgevingen v.s. omgevingen die (losjes gekoppeld) gebaseerd zijn op webservices.
Want dit soort integratie en de te verwachten verlaging van de drempels voor gebruikers hierdoor bevestigt voor mij dat de rol van geïntegreerde omgevingen aan de ‘voorkant’ nog lang niet uitgespeeld is.
Webservices hebben aan de ‘achterkant’ van systemen een belangrijke rol bij het tot stand brengen van koppelingen tussen systemen.
Maar zolang naadloze integratie van systemen zoals de gebruiker die ziet voorbehouden is aan geïntegreerde systemen blijft het alternatief slechts een second best.

 Reacties uitgeschakeld voor Maakt Microsoft Web 2.0 salonfähig?  Tags: